Test Zimskih Gum 2013

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Lepo:

zanimivost; na posnetku okrog 2:25 je napisana hitrost 37 kmh...katastrofa. Zanimivo, katere gume so bile takrat gor?

Nazadnje urejeno:

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Dobro, recimo, da so šli testirat nekaj, za kar smo rezultat lahko predvidli že vnaprej.

Bolj me moti to, da " gume niso dovolj dobre za policaje " ???? wtf ? A za ostale pa so ?

Če je odgovor NE, naj se PREPOVE prodaja takšnih izdelkov v Evropi. Nemore biti za nekoga dovolj dobro, za nekoga drugega pa ne. A če jih plača nekdo iz lastnega žepa je dovolj dobro ( sam da država pokasira davke ), če pa iz državnega proračuna pa ne ?

Me pa zanima po katerem standardu je guma označena kot neprimerna. Kje je zakonska podlaga za to ? Samo zato, ker je strokovnjaki ne priporočajo ? iam občutek, da nekdo nima ravno nekega hudega kontakta z splošno ekonomsko situacijo pri nas ...

LP M.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
467716-post_slo.gif

Za situacijo je po moje v osnovi kriv odnos EU ''šparanje z energijo, pa naj stane kar hoče'' (primer sijalke, sesalci...), kjer so hoteli z nalepkami zmanjšat porabo goriva in raven hrupa. Zraven pa mimogrede dat še nek podatek o varnosti. Ker merijo samo en parameter (zavorno pot) pa ''kitajcem'' ni bilo težko naredit gum, ki temu ustrezajo.

Če bi hoteli, da ima ta nalepka kako dejansko vezo z varnostjo, bi bilo treba naredit teste v obsegu ADAC-a IN teste rabljene pnevmatike z recimo 4mm profila. Potem pa kar pade pod nek nivo prepovedat prodajat.

Edit: Sem pogledal Večerov posnetek in ne morem verjet kako izgleda Goodride po teh parih testih, pa sej ti to po 100 km razpade na prafaktorje
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

krko

Guru
5. sep 2010
2.757
1.444
113
Hm..zakaj na posnetku ni Goodyearke in Dunlopke? Testni voznik je rekel, da sta mehki gumi, zato predvidevam da sta bili tudi precej "nacufani"
17758-icon_confused.gif

Policija bi morala imeti lepo Savske gume gor. Za provide in ostala hitra vozila bi kupili tistih nekaj gum ločeno, od t.i. priznanih proizvajalcev. No mogoče se celo izkaže, da Sava Eskimo HP niti niso tako slabe. Bomo videli, ko bo test uradno objavljen : )

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.124
10.985
113
kod Džej-Zija
En popravek glede odnosa EU in šparanja z energijo: če bi jim šlo za ljudi ali okolje, ne bi sforsirali izključno varčnih sijalk, ker vsebujejo ogromno živega srebra in zelo obremenijo tako ljudi kot okolje, ko recimo počijo. Tako je pa to čisto lep dokaz posledic lobiranja in ne zdrave pameti. Birokracija pač.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Lepo:

zanimivost; na posnetku okrog 2:25 je napisana hitrost 37 kmh...katastrofa. Zanimivo, katere gume so bile takrat gor?
Ni katastrofa, ker tisto ni bilo na polno. V krogu so bile po hitrosti vse gume skoraj enake po hitrosti (cca 42 km/h), razlika je bila v vodljivosti, odzivnosti ipd.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik krko pravi:
Hm..zakaj na posnetku ni Goodyearke in Dunlopke? Testni voznik je rekel, da sta mehki gumi, zato predvidevam da sta bili tudi precej "nacufani"
17758-icon_confused.gif
Ne vem, zakaj. Zdajle je bil v Svetu tudi prispevek, tam so pokazali GY in Goodride, recimo.
In Goodride ni imela problema v količini obrabe, ampak v načinu, na katerega se je obrabljala.
Bom jutri ali v pon več napisal. Doklerne dam vsega iz rok naročniku, pač ne morem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
467716-post_slo.gif

Za situacijo je po moje v osnovi kriv odnos EU ''šparanje z energijo, pa naj stane kar hoče'' (primer sijalke, sesalci...), kjer so hoteli z nalepkami zmanjšat porabo goriva in raven hrupa. Zraven pa mimogrede dat še nek podatek o varnosti. Ker merijo samo en parameter (zavorno pot) pa ''kitajcem'' ni bilo težko naredit gum, ki temu ustrezajo.

Res je. Ker guma lahko dobro zavira zato, ker je komplet konstrukcijsko dobra in ker si se potrudi najt zmes, ki je dovolj trda, da kaj preživi, ali pa enostavno daš na karkoli zelo mehko zmes in se bo na testu pač fajn ustavila.
Ni pa nujno, včasih je tako, da kakšna znamka šrot za 40€ v 14 colski dimenziji naredi res zanič, kake 17 ali 18 gume se pa potrudijo, ker vedo, da je tukaj manevrskega prostora pri ceni več, pša da se ravno tukaj da dobit dober imidž. In potem naredijo kar OK gumo v tej dimenziji, une tamale sicer uradno istega modela znajo bit pa precej slabše (obakrat gledano relativno, glede na konkurenco).

Finta je tudi v tem, da te nalepke oz standardi zanje niso ravno primerni za ocenjevanje zimskih gum ... Pri letnih gumah kar pecej povedo, pri zmskih manj. Pa razredi so "preširoki", F bi se moral začeti na spodnjem robu C, ostel bi morali stlačit gor do A. Vse kar je slabše od sedanjega C (z redkimi izjemami) ni OK.
Sploh je pa s temi gumami cela štala, ker praktično ne moreš vedet, kaj kupuješ. Vzameš eno C gumo, si jo zaželiš z večjo nosilnostjo ali ojačanim robom pri platišču, pa rata slab E. Na poglčed sicer enaka, z enakim imenom (če ne znaš natančno prebrat kaj piše na boku). Ampak na testu pa nima tako slabega razultata (ali je pa še slabši).
V bistvu bi se moral zgodit en EuroNCAP za gume, ki bi sprobal vse, kar pride na trg, v vseh dimenzijah.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Za situacijo je po moje v osnovi kriv odnos EU ''šparanje z energijo, pa naj stane kar hoče'' (primer sijalke, sesalci...),
Kaj pa je bilo s sesalci?
(se vnaprej opravičujem doktorjem sesanja za svojo nevednost...)

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Omejli bodo največjo moč sesalcev na 1600w, kar pomeni daljše sesanje in posledična večja poraba energije + še več porabljenega časa.
Tako da eko teroristi so dobili še eno bitko...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
En popravek glede odnosa EU in šparanja z energijo: če bi jim šlo za ljudi ali okolje, ne bi sforsirali izključno varčnih sijalk, ker vsebujejo ogromno živega srebra in zelo obremenijo tako ljudi kot okolje, ko recimo počijo. Tako je pa to čisto lep dokaz posledic lobiranja in ne zdrave pameti. Birokracija pač.

Ti še nisi slišal za rek ''šparam, pa naj stane kar hoče''? Ker si zgleda čisto zgrešil moj post.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Vse kar je slabše od sedanjega C (z redkimi izjemami) ni OK.

Misliš za zavorno pot ali tudi ostalo? Pa kaj za vraga je oni iz MNZ mutil? Je htel opravičit nakup Goodride-a zaradi nižje obrabe kot GY in Dunlop?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Lepo:

Ni katastrofa, ker tisto ni bilo na polno. V krogu so bile po hitrosti vse gume skoraj enake po hitrosti (cca 42 km/h), razlika je bila v vodljivosti, odzivnosti ipd.

aha, potem je razumljivo, ker jaz sem se peljal v krogu s 43kmh, z eno leto starimi conti gumami in z 8 let starim in pravtako starimi amortizerji. To je bilo tik na meji zdrsa oz. filing ko je volan mehkejši in se ESP še ne vklapljal.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Vse kar je slabše od sedanjega C (z redkimi izjemami) ni OK.

Misliš za zavorno pot ali tudi ostalo? Pa kaj za vraga je oni iz MNZ mutil? Je htel opravičit nakup Goodride-a zaradi nižje obrabe kot GY in Dunlop?
Zavorno. Saj ni nič mutil, kar so kupili, so kupili. Drugače se, glede na predpise v tej državi, niti ni moglo končat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Lepo:

aha, potem je razumljivo, ker jaz sem se peljal v krogu s 43kmh, z eno leto starimi conti gumami in z 8 let starim in pravtako starimi amortizerji. To je bilo tik na meji zdrsa oz. filing ko je volan mehkejši in se ESP še ne vklapljal.
Samo danes je bila nula, avto je imel 135 tioč prevoženih, pa po mokrem. Pa seveda tik ob črti, brez zdrsavanja ven, in s prižganim ESP.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.519
5.063
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:Zavorno. Saj ni nič mutil, kar so kupili, so kupili. Drugače se, glede na predpise v tej državi, niti ni moglo končat.
Najnižja cena, če zadostuje pogojem... To je jedro našega javnega naročanja. Če je na drugih projektih to v redu in se je razvrednotilo že marsikatero delo (razen pri tistih z dobrimi vezami), naj pa tudi policisti vozijo na goodride gumah, dokler profil ne pade pod zakonsko dovoljene. Tako ali tako je način kontrole prometa z dirkanjem za kršilcem s providami izven zdrave logike. Sploh odkar sem na polno zaviral pred več kot 10-imi leti, ko je eno prvih vozil s provido šlo v čiste škarje, da je sledilo kršitelju, ki je na skoraj prazni cesti izven naselja divjal s kakimi 120 km/h. Veliko bolj logično, varno in na dolgi rok ceneje bi se mi zdela uporabe velike količine stacionarnih tehničnih naprav (radarji, kamere, fotoaparati). Aja, to pa so v Mb dokazali, da se ne sme...
Upam, da tudi politike vozijo na teh gumah.