Test zimskih gum 2024 OEAMTC

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
Da ni fičnikov za tak stil vožnje. ;)

Staro pravilo pa je, mehka guma bolje drži in se prej obrabi.
meni vsaka guma zdrži 2, 3 sezone
na enem avtu bom moral dati nokian letne v kanto z več kot 5 profila, ker so stare 6 let in so postale glasne - dela pa ta avto zelo zelo malo km (15k letno).
nazadnje, da sem moral 2 seta kupit v enem poletju, je bilo leta 1999, ko sem se vsak dan drajsal čez Ljubelj med počitnicami

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
Je reko zelo zelo malo pol pa speče 15k (kar je povprečje v slo) :)
Al si mislil 1.5k
15k, ja ta dela najmanj km v družini haha
ta avto vidim, če je za tankat, vitrex dolit ali redno vzdrževanje - še dobro, da sem nazadnje menjal olje v Stronic DL501, da mi je žena dovolila, da sem se malo peljal :valjamse:

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
gledam test zimskih gum in nekako mi ne gre, da je enak model gume (recimo continental wintercontact) v dimenziji 205/55 R16
na prvem mestu, v dimenziji 215/55 R17 pa na sedmem mestu, celo za hankook gumo ...

goodyear ultragrip je pa na obeh testih pri vrhu

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
723
101
43
Pred leti sem kupil za eno malo 4x4 zadevo gume Laufenn, ki so bile najslabše ocenjene na testu, dobil sem jih pa za zelo malo ceno, ker jih noben ni maral. Pa prvo zimo zapade nekaj snega in grem probat, zadeva je šla po snegu odlično, pa tudi drugače so se mi zdele kar ok gume. Čez dve leti, kljub temu, da je bilo profila še veliko, so pa te gume postale smrtno nevarne, če je bil asfalt samo malo vlažen. Nobenega oprijema.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
723
101
43
Ko smo ravno pri smrtno nevarnih gumah:
1. mesto: https://aplustyres.eu/product-range/a929-a-t/

Odlične gume za vožnjo po makadamu, ker so zelo mehke. Sploh ne čutiš, da se pelješ po makadamu. Ko pa s to zadevo zapelješ na moker asfalt, je pa to nepredstavljiva izkušnja. Kot bi bil asfalt namazan z oljem. Vleka prikolice z avtom s takimi gumami po mokrem asfaltu je smrtna obsodba. Kdor ni probal, ne bo verjel.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.181
1.187
113
Zato se pa gleda teste, kjer se gume testirajo v različnih razmerah.
Ker to, da je guma šla kot po tirih v snegu, ti nič ne pomaga, če pa ob dežju v ovinku letiš v prvi graben.

Vse gume so kompromis, problem je le, katere si izbereš. Nekateri te lahko stanejo glave.

2. okt 2007
3.803
2.283
113
pravijo, ta se tudi Nexen gume dobro obnesejo, da so naredili kar napredek. So pa cenovno nekje na sredini.... jih je kdo že sprobal?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.311
4.126
113
pravijo, ta se tudi Nexen gume dobro obnesejo, da so naredili kar napredek. So pa cenovno nekje na sredini.... jih je kdo že sprobal?
Novi Golf, serijsko iz tovarne.
Suho in dež ko po tirih.
Obrabo in kaj bo ko se obrabi pa ne vem ker sem ga vozil od 0 km pa do 1000 km.
Dalje je ga vozil drugi srečnež.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Sure, med drugim Porsche, za prvo vgradnjo pri macanu in se kje.

Jaz ponavadi kupim najcenejse med najboljsimi. Beri: med top 5 gumami zadnjih nekaj let, po vecinoma nemskih testih (adac, autobild), izberem cenovno najugodnejse in lokalno dobavljive.

Mislim da sem v prejsnji iteraciji tako pristal na zimskih nexen winguard wh2. Brez pripomb, ceprav snega ni bilo ravno veliko, ampak kljub rednim izletom cez ljubelj so verige ostale nedotaknjene v ptljazniku.

Skratka: nobenih zadrzkov kar se znamke tice. Enako tudi hankook in kumho.

2. jul 2020
5.107
6.664
113

Zimske na vitari. 20cm snega po Kočevju, brez problema. Še za to sezono so, potem pa jih zvozim do konca čez poletje.

Par mesecev nazaj kupil še letne nexen za zamenjavo dotrajanih Continental. Brez problema, pa še tišje so.

Kot so pisali, nek skupni razvoj so imeli z Poršejem, jih nudijo kot prvo vgradnjo.

Ps: poglej gume direkt ali lider pnevmatik. Sem jih dobil dostavljene iz Poljske za 20€ na kos ceneje kot v evrotonu.

Master_of_Disaster

Pripravnik
20. okt 2008
321
22
18
Pa celo na nekaterih Porschejih so prvovgradnja, je tudi mene presenetilo.

Po treh letih uporabe Nfera Sport na golfu 8 nimam nekih kritik, povsem OK guma. Sem bil tudi sam skeptičen ko sem tega hudiča dobil na novem avtu, samo sedaj izkušnje OK (tudi obraba čisto normalna glede na to da so "sport"). Na osnovnem golfu so drugače montirane nižje serije Nexen, kako se te obnesejo ne vem ...

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.181
1.187
113
Ne gledat samo na znamko. Treba je gledat še model gume.
Pri Nexenu imajo cel spekter gum.
Ne dajo isti model na novega Porscheja, kot pa na osnovni model najcenjejšega Hyundaia.
Skratka, spet se splača gledat tudi teste in biti natančen pri modelu gume.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe
2. jul 2020
5.107
6.664
113
To že. Nakazuje pa na dvig kvalitete. Ugotovitve pa verjetno prenesejo na cenejše modele - ker je tudi pomemben rezultat na testih z Daciami. S Sanderotom pa tudi ne boš tako pospeseval in zaviral, da bi potreboval nekaj high performance.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.039
996
113
To že. Nakazuje pa na dvig kvalitete. Ugotovitve pa verjetno prenesejo na cenejše modele - ker je tudi pomemben rezultat na testih z Daciami. S Sanderotom pa tudi ne boš tako pospeseval in zaviral, da bi potreboval nekaj high performance.
Da, samo ponavadi se "budget" za nizkocenivnike že dimenzijsko ne prekrivajo z modeli za višji rang avto.
Ali 15" modela ponavadi ni tudi v dimenziji za Porsche recimo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.246
2.526
113
Pred leti sem kupil za eno malo 4x4 zadevo gume Laufenn, ki so bile najslabše ocenjene na testu, dobil sem jih pa za zelo malo ceno, ker jih noben ni maral. Pa prvo zimo zapade nekaj snega in grem probat, zadeva je šla po snegu odlično, pa tudi drugače so se mi zdele kar ok gume. Čez dve leti, kljub temu, da je bilo profila še veliko, so pa te gume postale smrtno nevarne, če je bil asfalt samo malo vlažen. Nobenega oprijema.
Laufen je drugače Hankook narejen v njihovi novi tovarni na Madžarskem. Dezeni so od prejšnjih modelov Hankook. Recimo v velikosti za kombije (avtodome) je ena od bolj pohvaljenih pnevmatik cena/kvaliteta.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.323
151
63
Laufen je drugače Hankook narejen v njihovi novi tovarni na Madžarskem. Dezeni so od prejšnjih modelov Hankook. Recimo v velikosti za kombije (avtodome) je ena od bolj pohvaljenih pnevmatik cena/kvaliteta.
In kje vi vse vidite folk, ki leti s ceste zaradi tega, ker je kupil bolj pocnei gume??? Kar jaz berem, folk zleti ven zaradi precej prevelike hitrosti ali pa alkota in substanc. Ali obojega hkrati. Kaj tisti, ki samo zleti ven zaradi gum, potem nekako spleza nazaj na cesto, malo zagodrnja in gre dalje in ga tudi policija ne zazna in popiše ;)? Jaz se veliko vozim in nimam občutka, da koga pred mano ali za menoj zanaša in premetava, pa se vozim po takšnih in drugačnih cestah.

To, da pa eni v snegu vozijo 10 na uro pa tudi ne pomeni, da imajo slabe gume, ampak da pač niso primerni za na cesto. Pa še vremenarji jih prestrašijo in potem vozijo še bolj počasi. Če pa preberejo, da so eno leto stare zimske gume že povsem zanič (ali da berejo alter, tukaj je že pol leta riziko), potem se pa že v rikverc peljejo.

Jernej