Test Zimskih Gum 2013

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Haha, marsikomu ste zaprli kljun, tudi meni.

ta test ni nobenemu kljuna zaprl...ti kvazi strokovnjaki ki so ocenjevali to vodljivost in "občutek" so pač po mojem bili malo pristranski...me zanima če je preizkuševalec vedel katere gume vozi, ali so vsaj za to poskrbeli, da bi vsaj ta subjektivni del izločli...sicer to so rekli daje to bilo zagotovljeno...ampak dvomim, ta dva tipa sta videla gumo od zunaj...

rezultati sploh niso tako porazni kot hoce nekdo tukaj dramatizirati...najbolj slabe so v delu kjer ocenjujejo "občutek"...in gumo gledajo kot da so strokovnjaki za gumi zmes in vejo točno kaj posamezna obraba pomeni za oprijem in nadaljnje obnašanje gume...razlika zaviralne poti v mokrem za 1,5 metra...ni glih neka kriticna zadeva niti niso ostale zadeve...

me zanima kdo bo sedaj tukaj zaslužil pri novih gumah in kako bodo obrazložli dobavitlu da to niso ok gume...kr na neki podlagi AM revije hahah bi rad vido te dokaze na sodiscu...

v glavnem klasično slovenska zgodba...nekdo se nekaj spomni, pop tv pobere in to je ze sveta resnica...kr nekaj

nevarna guma my ass...zaviralna je najkrajša...

MNZ pa tudi smeh...zaupa test novinarjem...hahah dol padem od smeha...dobro da niso angazirali dunlopovega testnega voznika

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Ne kr v prazno nekaj nakladam...dokument.... Na nivoju cajtunga pac... Ko se nekaj moto navdusencev fijaka po poligonu in zeli biti pameten, referenca pa jim je voznja 150 avtov na leto...saj vem da sta s sjvt prijatla. To se ne pomeni da so na AM strokovnjaki za gume, ker se pac na leto vozijo z razlicnimi avti naokrog

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Govorim o tem, kar si pisal:

Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
me zanima če je preizkuševalec vedel katere gume vozi, ali so vsaj za to poskrbeli, da bi vsaj ta subjektivni del izločli...sicer to so rekli daje to bilo zagotovljeno...ampak dvomim, ta dva tipa sta videla gumo od zunaj...

Citat:
Meritve so bile izvedene ‘slepo’ (voznika nista vedela, katere gume so nameščene
na vozilo), v naslednjem vrstnem redu: Goodride, Goodyear,

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
me zanima če je preizkuševalec vedel katere gume vozi, ali so vsaj za to poskrbeli, da bi vsaj ta subjektivni del izločli...sicer to so rekli daje to bilo zagotovljeno...ampak dvomim, ta dva tipa sta videla gumo od zunaj...

Citat:
Meritve so bile izvedene ‘slepo’ (voznika nista vedela, katere gume so nameščene

povrsno beres...napisal sem kako so za to poskrbeli...ko je sel voznik v avto jezagotovo videl katere gume so gori...če je šel v avto z zavezanimi očmi...potem verjamem, da so vsaj za to poskrbeli...ampak predvidevam da temu ni bilo tako

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Ne kr v prazno nekaj nakladam...dokument.... Na nivoju cajtunga pac... Ko se nekaj moto navdusencev fijaka po poligonu in zeli biti pameten, referenca pa jim je voznja 150 avtov na leto...saj vem da sta s sjvt prijatla. To se ne pomeni da so na AM strokovnjaki za gume, ker se pac na leto vozijo z razlicnimi avti naokrog

Noter so jasno loceni rezultati meritev in jasno locena subjektivna mnenja. Na MNZ so se potem odlocili sami. Od nas so hoteli meritve, oceno, subjektivne zaznave in priporocilo. To je vse.
Mimogrede: poznas se koga, ki bi tak test lahko izvedel? Da ima merilno tehniko in da je kaj takega ze kdaj pocel in da lahko to naredi v par dneh?
Izkusnje z gumami? Glede na to, da kup gum lahko preizkusimo kako leto, preden pridejo na trg, jih nekaj ze bo ... Pa na kakem testu gum smo tudi ze bili. Tole pa itak ni bil pravi test gum, le osniva da se vidi, ali so gume res tako nevarne, kot se je pisalo.

PS: 150 avtov na leto pomeni v 20+letih tega dela preizkusenih par tisoc razlicnih avtov. Nekaj izkusenj se ze nabere, ne?

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:

Citat:

povrsno beres...napisal sem kako so za to poskrbeli...ko je sel voznik v avto jezagotovo videl katere gume so gori...če je šel v avto z zavezanimi očmi...potem verjamem, da so vsaj za to poskrbeli...ampak predvidevam da temu ni bilo tako

Voznik ni vedel, nobeden od njiju. Sem pa jaz vedel, ja, ampak jaz nisem vozil in dajal mnenj.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
ne ne poznam nikogar ocitno tudi na MNZ ne...sem kje rekel da komu manjka izkusenj?

za kaj takega preizkusat moras biti profi voznik....sicer pa nima veze...sam sem s tem preizkusom ugotovil, da bi tudi te goodride gume načeloma bile dobre za povprečnega voznika, ki tako ali tako ne zna avta vlovit ko gre kaj narobe...no razen za alter dirkače...

mi pa glede na vaše ugotovitve, kljub vsemu ni jasna odločitev MNZ da gume niso OK, oziroma da so nevarne...sicer pa ste tudi sami previdno napisali zaključni del....

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:

Citat:

Voznik ni vedel, nobeden od njiju. Sem pa jaz vedel, ja, ampak jaz nisem vozil in dajal mnenj.

ok potem smo ta del rešli...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Saj sam pišeš, da so gooride načeloma dobre za povprečnega voznika, ampak Provida pač ni namenjena povprečni vožnji.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Glej iz napisanega se vidi da je vsaka guma nekje najboljsa... Te vse gume na testu so za povprecne voznike ocitno. Tud provida ni ravno neka dirkaska varijanta, kjer skoz vozijo na meji.... Kolko jih jaz vidim se lepo fijakajo po avtocesti gor in dol vecino casa pri neprevec vrtoglavih hitrostih... Glede na to da do sedaj ni bilo ravno nekih nesrec zradi gum., je vsa ta panika odvec...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Zelo preprosto: za avte, redno operirajo s hitrostmi dalec nad hitrostmi normalne voznje in izvaja manevre, ki so dalec od vsakodnevne uporabe (koliko je take uporabe v resnici,se ne ve, ker ti avti nimajo data logginga), se nam niso zdele OK. Mnenje je napisano za tak tip uporabe, ker je bila predpostavka, da se ti avti uporabljajo na ta nacin.
Za vsakdanjo povprecno uporabo na podlagi izvdenih preizkusov ni videti,da bi bile problematicne. Seveda ta model v tej dimenziji, ostalega nismo sprobali.

Oba voznika imata kup izkusenj, tudi dirkaskih, sta se vedno redno na stezi, in izvajata meritve zmogljivosti. Zagotovo dovolj profi.

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kako ukrepanje bi rad PSS
sprasujem se.gif
Preveriti, če imajo gume na službenih vozilih prav napumpane in redno opravljeno vse, kar proizvajalec gume in vozila zahteva od voznika v navodilih. To bi morali zaposleni v policiji znati sami.
Malo verjetno, da je bil razlog drugje.
Ali pa recimo redno plezanje po robnikih ...

Sicer so pa rezultati testa znani:
http://www.mnz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/12137/8380/

Zanimivi rezultati. Osebno bi se pa obregnil ob slog pisanja ter urejenost poročila, ki definitivno ne presegata srednješolskega poročila.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Cel kup stvari, recimo:

- uvodna beseda (poved se začne s "ker").
- nekonsistentno številčenje (na začetku brez, potem podvajanje 5, 5, 5, 5, 6, 6 ...)
- deljenje odstavkov (recimo točka 8)
- brez definicij kratic (recimo nihče ne more brez predznanja vedeti kaj pomeni MNZ)
- brez številčenja tabel

... to je zelo na hitro. Ne oporekam samemu testu ali metodologiji, ampak poročilo bi pa definitivno lahko bilo na višjem nivoju.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Stevilcenje je cisto ok, nekateri zelijo imet na sakem slajdu cifro in naslov "poglavja".
Odstavek pri 8 je tak namerno, prvi stavek je namrec najpomembnejsi glede na vprasanje narocnika.
Na MNZ in policiji (porocilo je namenjeno njim) vedo, kdo je MNZ.
Stevicenje tabel je v tem primeru nepotrebno, pri vsaki je njen komentar, narocnik ve, za kaj gre.

Ce bi narocnik zahteval delo v stilu akademskih del, bi ga dobil. Samo ne za ta denar in v tem casu. Zahteval je dokument, ki jim bo z bistvom pomagal sprejet odlocitev. Vse, kar je napisano zraven rezultatov in mnnej je tam zato, da so vsi, ki so dokument rabili, vedeli, kaj je kaj in da so osnovni podatki zabelezeni "za arihv". Glej na tole kot na izvid od zdravnika. Nobenega leporecja, fakti, mnenja, sklep in predlog terapije. Konec.