Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Čez vikend bom skuhal tale Session IPA:
Batch Size: 12 liters (fermentor volume)
Original Gravity: 1.044
Final Gravity: 1.008
ABV (standard): 4.82%
IBU (tinseth): 40.69
SRM (morey): 4.67
FERMENTABLES:
1950 g - German - Pale Ale (88.6%)
130 g - Belgian - Cara 20L (5.9%)
120 g - German - Wheat Malt (5.5%)
HOPS:
4.4 g - Mandarina Bavaria, Type: Pellet, AA: 7.4, Use: Boil for 60 min, IBU: 7.85
17.4 g - Mandarina Bavaria, Type: Pellet, AA: 7.4, Use: Boil for 15 min, IBU: 15.4
17.4 g - Mandarina Bavaria, Type: Pellet, AA: 7.4, Use: Boil for 10 min, IBU: 11.25
17.4 g - Mandarina Bavaria, Type: Pellet, AA: 7.4, Use: Aroma for 5 min, IBU: 6.19
17.4 g - Mandarina Bavaria, Type: Pellet, AA: 7.4, Use: Aroma for 0 min
15 g - Mandarina Bavaria, Type: Pellet, AA: 7.4, Use: Dry Hop for 33 days
MASH GUIDELINES:
Temp: 67 C, Time: 90 min
YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Cel recept sem prilimal, če bo imel kdo kaj za pokomentirat, prvič delam Session. Lahko bi nabil IBU, samo želim, da je tak zmeren perček, sploh ker sem glede hmelja bral, da je kar nežen in da mandarina ni tako izrazita, kot bi človek (sploh glede na ime hmelja) pričakoval, pa da ne bo grenkoba povozila vsega.
Zanima pa me tudi sicer, če je na začetku sploh smiselno dajat aromatične hmelje? Vem, da arome in okusa praktično ni, ampak a je res nič ni? Če bi kuhal dva enaka, ali bi prepoznal to razliko (torej, da na 60 namesto aromatičnega hmelja vržeš nekega nevtralnega za grenkobo)? Ker če je tako, potem je sploh vseeno kater hmelj dam, ne? (če zanemarim stroškovno komponento) Vem, da je najbolje, da pač sprobam, pa me vseeno zanima, kaj vi mislite. Od teh, ki bi jih dal namesto Mandarne na 60, imam na voljo Magnum, Perle, Columbus, Chinook, Nugget, Simcoe in mogoče Centennial.
Tenkju veri mač .)