Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Jaz sploh ne dryhoppam več, razen kake orto ipe...vse gre w whirlpool, prej ohladim na 80stC, pol pa akcija
wink-1.gif

A lahko na kratko opišeš kako tole izvedeš in koliko dobiš arome napram dryhopu

Mene poleg zgornjega vprašanega zanima še, če si delal preizkus in ugotovil, da je aroma enaka ali vsaj zelo podobna. Sam sem se tudi s tem namreč poigral, in ven dobil precej različne rezultate, in sicer je bila dry hop aroma mnogo bolj sveža kot tista z izdatnim steepanjem.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Seveda je aroma drugačna. Je bolj mila, čeprav še vedno izrazita in nima travnetega priokusa. Meni je všeč, ker ne maram preveč agresivnih IPA.

Postopek: Ohladim pivino na 80 st.C. Nato zmečem noter hmelj in z kuhavnico naredim močan vrtinec, ko se vrtinec ustavi pretočim in do konca ohladim pivino
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Seveda je aroma drugačna. Je bolj mila, čeprav še vedno izrazita in nima travnetega priokusa. Meni je všeč, ker ne maram preveč agresivnih IPA.

Postopek: Ohladim pivino na 80 st.C. Nato zmečem noter hmelj in z kuhavnico naredim močan vrtinec, ko se vrtinec ustavi pretočim in do konca ohladim pivino

A količina je kot bi dry hoppal ali daš več/manj?

Ti torej do konca ohladiš v drugem piskru, kot v tistem, v katerem si kuhal?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Odprt prvi sodcek stouta, starega 4-5 mesecev. Okusi so vrhunski 👍👍
 

Priponke

  • 2556836-1489429330227.jpeg
    94,1 KB · Ogledi: 142

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Karbonizacija je 2.0 tako da ta ni previsoka ker tudi ko ga pijes je skoraj brez mehurckov. Kozarec je bil splaknjen preden sem tocil, edina varianta za te mehurcke po steklu je to da ga pijem ohlajenega na "samo" 12 stopinj.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Če si kozarec samo splahnil še ne pomeni, da je kozarec čist. Če bi ga pomil z gobico in čistilom ter potem pošteno splahnil, tega ne bi bilo. Vsaj pri meni tega ni.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Seveda je aroma drugačna. Je bolj mila, čeprav še vedno izrazita in nima travnetega priokusa. Meni je všeč, ker ne maram preveč agresivnih IPA.

Postopek: Ohladim pivino na 80 st.C. Nato zmečem noter hmelj in z kuhavnico naredim močan vrtinec, ko se vrtinec ustavi pretočim in do konca ohladim pivino

A količina je kot bi dry hoppal ali daš več/manj?

Ti torej do konca ohladiš v drugem piskru, kot v tistem, v katerem si kuhal?

Približno ista...
Do 80 ohladim s potopnim hladilnikom, naredim whirpool, ko se umiri pa pretok čez ploščati izmenjevalec v fermentor
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Imam kvas Danstar abbey, ki bo za ponucat. Ima kdo kak dober recept?

Jaz sem z tem naredil belgijca z saazom, janežom ter koriandrom (ca. 6.4%). Super zadevca
smile-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Probal bi narediti kako belgijsko varianto piva, pa se v recepturah (tudi zgoraj, mimogrede) pogosto pojavlja kandiran sladkor (candi sugar). Ali je to drugo kot invertni sladkor? Če da, v čem je razlika?

Ali ima kdo kak recept za pripravo candi cukra? Sem jih kar nekaj našel na internetu, pa me bega kisla sestavina "cream or tartar", ki je menda v prevodu vinski kamen ?! ... se pa uporablja kot nek katalizator, ki med kuhanjem sladkornega sirupa začne pretvorbo .... ALli je citronska kislina glih tako OK? Se je že kdo igral s tem?

Recept za pripravo:
https://joshthebrewmaster.wordpress.com/2010/11/27/how-to-make-belgian-candi-sugar/
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz se na belgijce niti malo ne spoznam, se pa kandiran sladkor dobi pri nas v trgovini. Med drugim tudi v nameski za pivo, kjer pa je verjetno dražji.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jah, tam okoli 10 €/kg hočejo imeti zanj ... Glede na enostavnost priprave, bomo jutri malo packali doma, da ga ene 2 kg naredim.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jah, tam okoli 10 €/kg hočejo imeti zanj ... Glede na enostavnost priprave, bomo jutri malo packali doma, da ga ene 2 kg naredim.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Maš en kup študij na netu.
Jaz sem ga prvič delal: Cuker + voda + limoini sok + yeast nutrition + soda
Ko sem dodal hranila za kvasovke, je ves candy sugar dobil okus po ribah (ker hranila tako smrdijo) pa sem jih dal res malo....tega okusa in vonja se nisem mogel znebiti....Naj bi bila pa hranila nujno potrebna za katalizator + vir aminokislin...na koncu sem ga vrgu proč
Potem sem ga pa še enkrat delal: Voda, cukr, limonin sok, čisto na koncu pa še malosode bikarbone (da nevralizira kislino)...tako je ratal odličen candy, mogoče mu kemijsko kaj manjka, vendar z rezltatom sem bil zelo zadovoljen