ESB extra special bitter je "najmočnejši" predstavnik bitter stila in ima lahko po mojem vedenju z lahkoto tudi 6% alkohola ter skladno s tem tudi grenčino, ki je lahko tam do 50 ali več za močnejše predstavnike. Torej smo že blizu IPA.
Jaz samtram te močnejše bitterje za pir, ki se ga lahko da na staranje za 2-4 mesece. Lahko se ga pa seveda smatra tudi za pivo za "spit takoj" kot velja za pod stil "ordinary" in "best", ki sta bolj kot ne pira za po šihtu
.
Tako si predstavljam jaz bitter stil. lahko pa da se motim.
Imam pa ravno enega ESB-ja v fermentorju, ki je imel SG 1.049, FG bo pa nekje okoli 1.018-1.016. izračunan IBU pa točno, okoli ter seveda približno 55,7 in vsekakor zelo grenak. Uporabil sem tehniko (FWH) in pa tisto famozno post boil namakanje (Whirpool/steeping). Bom videl kaj se bo zvarilo.
V bistvu so bile to priprave za na vsem tako priljubljen stil IPA. Potrebujem veliko kvasa in pa še preizkušam različne tehnike hmeljenja. Predvsem je zelo zanimiva tehnika hmeljenja po vretju, ko imaš za različne temperature sladice različno ekstrakcijo AA hmelja. od 100 do 88°C se iz hmelja izloča še grenčina ( izomerizacija AA). Pod temp okoli 77°C ni več izomerizacije temveč samo še aroma.
Rad bi se izognil dry hopanju tako, da mi za pridobivanje maksimalne arome in okusa ostane samo ta tehnika. Za maksimalno grenčino pa FWH ( first worth hop) , ko začnem dvigovat vrečo in spirat slad vržem okoli 50% hmelja namenjenega za grenčino v lonec.