Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Nekaj piv je že v osnovi blizu tvoji želeni alkoholni stopnji. Pobrskaj za kak recept da dobiš občutek. Pa morda še znižaš grain bill za kake pol Vol. Tako, za začetek
smile-1.gif
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Vceraj kuhal porterja,temperatura idealna 18stopinj,vse ok,sladkorja v pivini za 9odstotkov alkohola..ampak je kisla,tako da verjetno bo prvi porter lepo sel v kanal,vseh 400l..
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Ja kak je pa ze po enem dnevu kisel? Moj baltski porter z 8% je bil prava milina tekom svoje celotne zivljenjske dobe.
Daj napisi grainbill, kaksne dodatke si mel, pa ozadje svojega kvasa
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Sicer premalo podatkov za pametovat, vendar kako si ugotovil da je kisel po par urah fermentacije?
Ne moreš, ker se pivu še ni definiral okus. Sicer so pa porterji ponavadi kisli zaradai napačne kemije vode in ne zaradi okužbe. + če je pivo še zelo mlado mu daje precepcijo kislosti tudi kvas ki plava v njem.
 

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Med vikendom sem flaširal/sodiral brown ale in je tudi imel tak kiselkast okus, prav na zadnji desni strani jezika sem ga čutil.
Fermentirat sem ga pustil cca 1 mesec na 16°C, tako da bi kvasovke svoje mogle naredit.
Sicer imam bolj trdo vodo, brez problema pri porterjih (lih zadnjič sem odprl 2 leti starega, uf, milina)
smile-1.gif


Da bi bila okužba, sicer ni nič kazalo v steklenih flaškonih.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ali lahko za Kolsch uporabil nemški lager kvas ali npr. US-05? Mislim, kaj ima kolsch kvas tako posebnega, da je edinstven?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Ali lahko za Kolsch uporabil nemški lager kvas ali npr. US-05? Mislim, kaj ima kolsch kvas tako posebnega, da je edinstven?

Od Fermentisa je "pravi" nemški Kolsch kvas Safale K-97, ki ga dobiš ponavadi BP tudi pri nas. Bi šlo tudi z US-05 ker sta kvasa na nek način podobna, ima pa K-97 dosti manjšo toleranco na temperaturo (manjši uporaben temperaturni razpon) in če ne želiš estrov mora bit fermentacija obvezno pod 20C. Pa je precej agresiven, naredi obupno peno pa obupno posedanje ima (motnost se zelo počasi poseda), pena ostane na pivu tudi par tednov. Skoraj nujno rabiš lagering na koncu ali pa ekstremno dolgo staranje če želiš pivo brez motnosti.

Če te te stvari ne motijo potem vzemi K-97 ki je bolj "true", drugače pa gre tudi z US-05.
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Povej kolikšno noličino imaš pa boš verjetno dobil bol točen podatek . Jest kuham z 8Kw plinskim gorilcem 60l pa je čist O.K.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Kuham v 50 l loncu, pivine je do max 47 l. Mislim, da sem že našel problem. Zdi se mi, da bi morala moja pivina bolj vret. Imam sicer dva gorilca, eden je višji. Verjetno zato ne vre tako močno. Bom probal s tistim nižjim.
Predvidevam, da sta tudi moja 8 kW.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Ogenj čimbolj "porini" v lonec, ki ga je priporočljivo tudi obleči z negorljivo izolacijo, plinu daj dosti kisika, da ne gori oranžno ampak modro.
Najbolj bi nam pa pomagala slika med delovanjem.

Če imaš od gorenca gorilnik, so najbolj razširjeni 3 in 5kW.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Hvala, preverim za vikend. Vem, da sta malo razlicna, je pa en res zelo visok - od ognja do lonca je relativno velika razdalja.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
To da imaš gorilec od dna lonca oddaljen cca 4-5 cm je tudi pomembno za doseganje prave temperature. Vendar pa je ponavadi težava pri končni moči gorilca v varnostnem ventilu ki ga pritrdiš na jeklenko. Ti so ponavadi gospodinjski s pretokom okoli 1lit/h ker je za naše potrebe premalo. Moraš ga zamenjati za močnejšega od 1.5 do 2 lit/h in ne boš imel več težav z vretjem niti pozimi.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ja, tudi o tem sem razmišljal. Ja, razumem, da mora bit kakih 5 cm od lonca, vendar pa je 10 cm sigurno preveč. Gre za en star gorilnik. Morda sploh ni gorenčev. Drugega sem dobil pred kratkim in ga še nisem sprobal. Verjetno bo že s tem bolje, tudi če ne bom menjal varnostnega ventila. Najlepša hvala za hitre odzive.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
V mojem primeru ki je bil podoben tvojemu je bil glavni krivec regulator.
Gorilec je bil močan dovolj le moči ni dal prave od sebe ker ni imel dovolj pretoka plina kljub do konca odprtih ventilov.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Tak gorilec z 4l/h regulatorjem da od sebe 9kW grelne moči ... uporabne moči je ob dobrem izkoristku tja do 40%, če daš lonec samo nanj in nič ne zadelaš oz. nimaš lonca z obročem (recimo pivovarski sod ima spodaj obroč in konus dno kar je idealno za plinsko ogrevanje) potem realno spraviš v lonec 25-30% energije, odvisno tudi od tega koliko imaš prepiha (tricky part je da če nimaš prepiha oz. kuhaš v notranjosti tvegaš pa zastrupitev s CO).

Dober izkoristek pri tem gorilcu recimo pomeni da ti pleh okoli žari (barva ob prvi uporabi s takim izkoristkom odteče dol). skratka ni ravno namenjen temu. Tako da realen izkoristek če ni prepiha in j lonec/gorilec zadelan spodaj je cca. 1/3 kar pomeni da gorilec da od sebe okoli 3kw v lonec (6kw se porabi pa za segrevanje prostora).

Dalje, plinu niha izkoristek v odvisnosti od temperature in pa polnosti jeklenke. Že poleti začne jeklenka pri takih pretoki zmrzovati kar pomeni da bolj kot kuriš manjša je moč. Sploh ko je jeklenka več kot polovico prazna. Se da lepo to videt ko recimo med delovanjem gorilca malce potreseš jeklenko in začne spet lepo goret (samo ne je obračat na bok ali na glavo, da ne dobite na gorilec tekočo fazo, ker potem bo "kabom"). Ne škodi če se da jeklenko v škaf z toplo/mlačno vodo, tudi poleti je lahko v vodi (voda hitreje odvaja "mraz" kot zrak in se jeklenka ne ohladi toliko) in občasno malo potrese da se "plin" premeša.

Aja če je gorilec previsoko pada tudi tlak in slabše gori (sploh ko gre jeklenka proti koncu), idealno je da je regulator na nivoju gorilca ali celo nižje. Če imate kakšne visoke postavitve se lahko kar pozna v moči gorilcev če mora plin po cevi 2m v višino.

Pa še nekaj ne pozabit, pri gorenju plina nastaja poleg CO2ja (in COja če je premalo kisika) tudi ogromno vode v obliko vodne pare. Že samo če imaš 9kW gorilec vključen v prostoru brez odvoda pare boš dobil v eni uri savno.

Suma vsega je da sem sam šel po 5h letih zlorabe plinskega gorilca na elektriko. Kdor ima to opcijo naj razmisli o tej alterativi. Sam sem precej časa odlašal ker nisem imel priklopa ok (enofazni priklop v hiši), ampak sem "investiral" še enega tisočaka v električni priklop, samo "za hobi"!;)