Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Sori no nisem mislil nic slabega, zakaj ne pomagam?? odgovorim na tista vprašanja za katera sem 100% prepričan v svoj odgovor.

Glede kvasa pa nisem mislil nič slabega samo razloge zakaj ubistvu za pravilno fermentacijo oz staranje rabimo toliko kvasa. To je to, samo dodal sem vprašanje.

OPROST pa MAL PREVEČ SI SE RAZJEZIL. Se mamo čist super če si pomagamo ne da tulimo eden na drugega.

Še eno vprašanje. Kaj je boljše za lambica, dati v rabljen vinski sod ali dati v nov sod. Na kakšen način izvedeš karbonizacijo. verjetno po enem letu v sodu kvasa ni dovolj za karbonizacijo?

Hvala

Ma ne oziraj se nanj....vcasih ma kak tak dan. Kot moja zena. Tu pa tam se zdere, da je lazje, drugace pa jih ne menjamo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.137
4.116
113
Kako že gre "kdor je brez greha" naj prvi vrže kamen.

Sam bi imel vsaj slabo vest če bi ga kritiziral zaradi nekaterih karakternih lastnosti. Tu smo zato da se učimo delat dobro domače pivo in kalbo je človek ki je vsem nam ogromno dal. Za razliko od večine nas/vas ne visi samo na netu ampak tudi precej aktivno deluje v društvu DLDP oz. širše. Je sodnik/ocenjevalec piva, pomaga tako ali drugače pri vseh resnih dogodkih, žrtvuje svoj čas .. poleg tega dela tudi odlična piva, dokazano tudi na tekmovanjih.

Pa nima slabega dneva ampak on tak je, če ti ni všeč da ti pove stvari direktno kot ti grejo pa tudi prav. Ste vsi vabljeni da se udeležite kakšnega dogodka pa meni in njemu date vsaj roko, ko/če se bomo osebno poznali bomo lahko kdaj tudi kakšno tu v hecu rekli. Tako pavšalno človeka za nekaj označevat preko neta pač ni ok.
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kako že gre "kdor je brez greha" naj prvi vrže kamen.

Sam bi imel vsaj slabo vest če bi ga kritiziral zaradi nekaterih karakternih lastnosti. Tu smo zato da se učimo delat dobro domače pivo in kalbo je človek ki je vsem nam ogromno dal. Za razliko od večine nas/vas ne visi samo na netu ampak tudi precej aktivno deluje v društvu DLDP oz. širše. Je sodnik/ocenjevalec piva, pomaga tako ali drugače pri vseh resnih dogodkih, žrtvuje svoj čas .. poleg tega dela tudi odlična piva, dokazano tudi na tekmovanjih.

Pa nima slabega dneva ampak on tak je, če ti ni všeč da ti pove stvari direktno kot ti grejo pa tudi prav. Ste vsi vabljeni da se udeležite kakšnega dogodka pa meni in njemu date vsaj roko, ko/če se bomo osebno poznali bomo lahko kdaj tudi kakšno tu v hecu rekli. Tako pavšalno človeka za nekaj označevat preko neta pač ni ok.

Podpišem!
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
nahrung002.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Sori no nisem mislil nic slabega, zakaj ne pomagam?? odgovorim na tista vprašanja za katera sem 100% prepričan v svoj odgovor.

Glede kvasa pa nisem mislil nič slabega samo razloge zakaj ubistvu za pravilno fermentacijo oz staranje rabimo toliko kvasa. To je to, samo dodal sem vprašanje.

OPROST pa MAL PREVEČ SI SE RAZJEZIL. Se mamo čist super če si pomagamo ne da tulimo eden na drugega.

Še eno vprašanje. Kaj je boljše za lambica, dati v rabljen vinski sod ali dati v nov sod. Na kakšen način izvedeš karbonizacijo. verjetno po enem letu v sodu kvasa ni dovolj za karbonizacijo?

Hvala

Nov ne bo vredu, ker ti bo dal preveč taninov in bo labic preveč trpek (čeprav more biti trpek za balans kislini, vendar to bo povozilo vse in ti bo usta stisnilo skupaj)
Vinski sodi so kul, vendar je težava najti dovolj lepo ohranjenje in "čiste". Lambic je itq pivo ki ga definira "zaželjena" okužba, tako da bi bilo idealno najti kak lepo vzdrževan vinski sod, ga lepo sprati in uporabiti. Lahko pa tudi kak viski sod.
Karbonizacija ne bo problem, bo sicer počasna, ampak bo nastala

Aja, Kalbo je čist fajn tip, z ogromno bazo teoretičnega in praktičnega znanja....nima pa ravno potrplenja za neumnosti
wink-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.068
-8.768
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
.nima pa ravno potrplenja za neumnosti
wink-1.gif

V bistvu nima potrplenja za nič.
Me zanima, če se tudi po kakšnem predavanju začne dreti po vprašanjih poslušalcev, da je to bilo že povedano in da se ne bo ponavljal
confused-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
.nima pa ravno potrplenja za neumnosti
wink-1.gif

V bistvu nima potrplenja za nič.
Me zanima, če se tudi po kakšnem predavanju začne dreti po vprašanjih poslušalcev, da je to bilo že povedano in da se ne bo ponavljal
confused-1.gif
Ti že veš. Si pa vabljen, da prideš in se sam prepričaš, delovne sile vedno manjka. Za razliko od tebe, ni zame noben problem porajtat kdo sem in me na dogodkih pocukat za rokav. Sicer si pa off topic, ker tema ne govori o meni. Lohk pa odpreš temo Kalbo, da bosta mela z Bolfenkom kje jokcat.
uf-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Takih kot so kalbo in utiševalec smo lahko samo veseli ;-) pač ja verjamem da jima včasih "dopizdi" ker si ne predstavljam 100x isto povedat.

Ampak sem se lepo opraviču za vprašanje, in še zmeraj prebiram odgovore od kalbota ker so vseeno najboljši poleg utiševalčevih.

Vsak kdaj zgubi živc :p tud jaz sem danes soigralca z žogo zadel namerno v glavo ker me je razpizdu pa sva šla pol na pivo ;-))

tko da gremo naprej v pivovarske debate in pomoč, ne pa da se med sabo prepucavamo ;-)

Hehe še vprašam če ima kdo kakšen recept za lambic oz vsaj idejo iz česa bi ga izdelal? brez sadja itd, se pravi čisti lambic. Variant po netu je milion pa vse so iz ene skrajnosti v drugo.

hvala ;-)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.068
-8.768
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
pač ja verjamem da jima včasih "dopizdi" ker si ne predstavljam 100x isto povedat.
Če se nekomu ne da 123-tič pisati kao istega, naj preprosto ne piše. Ne 123-tega odgovora in ne jamranja. Bo že nekdo drug z veseljem odgovoril.

Citat:
Si pa vabljen, da prideš in se sam prepričaš
Oprosti, me ne ineresiraš.

Citat:
Lohk pa odpreš temo Kalbo, da bosta mela z Bolfenkom kje jokcat.
Nisi vreden posebne teme, je dovolj, da se te občasno sproti spomni, kaj je bistvo forumov. Če se ti glih ne da pomagati z odgovori na "vedno ista vprašanja", se potrudi in ne napiši ničesar.
Ne bi rekel, če bi xyz uporabnik stalno spraševal eno in isto... Takega tukaj ni. Če pa pa želi začetnik kljub že prebranemu še aktualno potrditev(ne nekaj izgubljenega nekje v 300+ stranski temi), se mu to pove. Brez jamranja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Kako te ne interesiram, če se pa sprašuješ stvari. Očitno sem ti všeč. In hvala za opomine, res se bom spremenil.
Na direktno vprašanje, koliko vrečk za toliko in toliko piva naj dam se vedno odgovori, za analize pisat pri različnih gravitacijah je pa mal "ponudiš prst vzamem roko" zadeva. Sam teb to pisat je itak ko bi steni govoril. Nisem pa zasledil, da bi kdaj ti pomagal na ta način.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
@striček18: Kot je utisevalec napisal, moraš bit za vajenje piva tud nekaj tehnologa. Se je treba znajt in lastne možgane vklopit. Marsikomu je že kak tak komentar z moje strani pomagal izboljšati tako razmišljanje, kot tehniko in točno to sem želel tud tebi povedat in nič drugega. Seveda grem parim tu gor na jetra, sam to je druga muzika. Tko da brew on
nahrung002.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
.nima pa ravno potrplenja za neumnosti
wink-1.gif

V bistvu nima potrplenja za nič.
Me zanima, če se tudi po kakšnem predavanju začne dreti po vprašanjih poslušalcev, da je to bilo že povedano in da se ne bo ponavljal
confused-1.gif
Ti že veš. Si pa vabljen, da prideš in se sam prepričaš, delovne sile vedno manjka. Za razliko od tebe, ni zame noben problem porajtat kdo sem in me na dogodkih pocukat za rokav. Sicer si pa off topic, ker tema ne govori o meni. Lohk pa odpreš temo Kalbo, da bosta mela z Bolfenkom kje jokcat.
uf-1.gif

@kalbo, hehe... sploh ne jokam. Vidim, da se nisi prebolel mojega neupravicenega šimfanja društva? Kaj zdaj....grem ti po robček ali greva raje ob priliki na pivo in se ti se v zivo opravicim? Pol pa nadaljujeva kot prijatla?
Zdaj te ze malo preko foruma poznam (upam vsaj) in vem, da nisi slab pubec. Imas ogromno znanja. Potrpljenja pa nic. Ce te nekdo 10x vprasa isto pol ga mahni. Ne pa na prvo.
Take bedarije... na prvo... prepusti meni.

Zdaj pa na pivo in se nehaj sekirat, saj bos se rano na zelodcu dobil, pol pa adijo pivo. ;-)

Ajde, drzte se.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.068
-8.768
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Nisem pa zasledil, da bi kdaj ti pomagal na ta način.
Če znam, pomagam.
Če ne znam ali če se mi ne da, ne jamram in ne pizdim na spraševalca.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Takih kot so kalbo in utiševalec smo lahko samo veseli ;-) pač ja verjamem da jima včasih "dopizdi" ker si ne predstavljam 100x isto povedat.

Ampak sem se lepo opraviču za vprašanje, in še zmeraj prebiram odgovore od kalbota ker so vseeno najboljši poleg utiševalčevih.

Vsak kdaj zgubi živc :p tud jaz sem danes soigralca z žogo zadel namerno v glavo ker me je razpizdu pa sva šla pol na pivo ;-))

tko da gremo naprej v pivovarske debate in pomoč, ne pa da se med sabo prepucavamo ;-)

Hehe še vprašam če ima kdo kakšen recept za lambic oz vsaj idejo iz česa bi ga izdelal? brez sadja itd, se pravi čisti lambic. Variant po netu je milion pa vse so iz ene skrajnosti v drugo.

hvala ;-)

Lambic je zelo širok stil piva, to je kot da bi vprašu recept za IPO
wink-1.gif

V grobem gre pa noter pšenica (lahko surova, lahko kaljena) pa pale ale ali pilsner, lahko ga malo ojačaš na okusu z munichom.
Hmelj popolnoma v ozadju, IBU naj ne preseže 10, max 15. Lahko daš kakega starega, ki se ti valja doma...
Skisaš ga pa, ali tako da kupuš bland. Če si car ga pa naravno
wink-1.gif
po ohlajevanju, pustiš odprt fermetor (čez daš samo kako gazo, da ti nvjo se muhe pasle gor), pa postaviš kam kjer je zračno, da bodo prišli mikroorganizmi do njega lažje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
@ stricek18: Glede lambica predlagam, da vprašaš naše DLDP fante, ki se ukvarjajo s temi pivi in so v tem pravi mojstri. Pri meni na ZS lahko dobiš kontakt, ali se pa udeleži enega izmed naslednjih trkov v organizaciji DLDP.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
@ stricek18: Glede lambica predlagam, da vprašaš naše DLDP fante, ki se ukvarjajo s temi pivi in so v tem pravi mojstri. Pri meni na ZS lahko dobiš kontakt, ali se pa udeleži enega izmed naslednjih trkov v organizaciji DLDP.

Zdravo vedno bolj razmišljam da bi tudi sam začel aktivno sodelovati v društvu, ter se včlanil. Ampak me je malo strah zaradi časa, ker sem poleg redne službe doma zaposlen še kot hokejski trener.

Drugače pa za kakšno srečanje itd se lahko dogovorimo tudi pri meni, preko zime ne bi bilo nobene panike, poletje pa malo težje ko je polno turistov. Takole pa izgleda www.kmetijatorokpgt.com

A bo danes kdo v SIR WILLIAMS PUBU mogoče? jaz pridem
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni,

zanima me koliko ovsenih kosmičev naj dodam v 25 l batch, da bi dobil lepo kremasto pivo. Ostalega slada bo okoli 5,5 kg. Rad bi tako kremasto pivo kot recimo O'hara Stout. Tu ne mislim na pen, kolikor vem, je tam zraven tudi dušik, ampka na okus oz občutek, ki ga pivo pusti na jeziku. Zdi se mi skoraj malo mastno. Ali se za to uporablj akaj drugega kot ovseni kosmiči?

Najlepša hvala za pomoč.

P.S. Ali dajo ovseni kosmiči v kombinaciji s čim drugim kake čudne priokuse?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Pozdravljeni,

zanima me koliko ovsenih kosmičev naj dodam v 25 l batch, da bi dobil lepo kremasto pivo. Ostalega slada bo okoli 5,5 kg. Rad bi tako kremasto pivo kot recimo O'hara Stout. Tu ne mislim na pen, kolikor vem, je tam zraven tudi dušik, ampka na okus oz občutek, ki ga pivo pusti na jeziku. Zdi se mi skoraj malo mastno. Ali se za to uporablj akaj drugega kot ovseni kosmiči?

Najlepša hvala za pomoč.

P.S. Ali dajo ovseni kosmiči v kombinaciji s čim drugim kake čudne priokuse?

Ovseni kosmici dajo rahlo tepek okus tako da jaz ti priporocam jecmenove. Glede kolicin je pa cisto odvisno. Jaz jih dajem v "lahka" piva (do 5%) 500g, v mocnejsa pa po 250g. Vedno je pena odlicna. Seveda pa je v osnovi pena odvisna od mnogih dejavnikov. Pravilen mash, ce razkozujes z oxijem obvezno splakovanje ker je masten, ter pomiti kozarci izkljucno z vodo brez detergentov. Tako ti zagotavljam super peno.

Ne vem pa ce lahko na kaksen nacin skopiras efekt dusika. Mislim da ne.