S.p. in kredit

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.178
3.639
113
Marlbor
Kakšne imate izkušnje pri pridobivanju kredita (za lastne potrebe - stanovanjski, potrošniški), če si s.p.? Je bolje biti normiranec ali obračun po dejanskih stroških?
Če imaš obračun po dejanskih stroških nekako vemo, da potem kreditno sposobnost ocenjujejo na podlagi bilance, kaj pa če si normiranec?

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.820
643
113
Moje izkušnje izpred treh let: navaden s.p. praktično nimaš šans, kot si napisal, ocenjujejo na podlagi bilance. Kot normiran s.p. pa so bili zelo dobri pogoji. Takrat so praktično ves promet šteli kot prihodek ali nekaj podobnega. Ne spomnim se točno, kako je bilo, ampak normiran s.p. je zelo lahko dobil hipotekarni kredit v tistem primeru.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.408
6.935
113
Ni druge, kot se sprehodit po bankah, ker pojma nimas kaj bo za eno dovolj dobro ali pa kje se bodo zataknile brezveze. To ne mores verjeti, kako te bodo lahko 3 odpikale preden sapo zajames, za 4. boš pa cist v redu kandidat. Ni uniformnega pristopa k temu.

Recimo meni bi nazadnje banka dala kot fizicni osebi, ki se financira iz svojega s.p., ni pa hotela dati meni kot s.p.. Dealbrejker torej ocitno ni bila kreditna sposobnost. Vsaka ma neke svoje fore.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.456
2.452
113
Kakšne imate izkušnje pri pridobivanju kredita (za lastne potrebe - stanovanjski, potrošniški), če si s.p.? Je bolje biti normiranec ali obračun po dejanskih stroških?
Če imaš obračun po dejanskih stroških nekako vemo, da potem kreditno sposobnost ocenjujejo na podlagi bilance, kaj pa če si normiranec?

Kot s.p. te komaj čakajo na banki. Če si normiranec si praktično mrtev, bedakom se sploh ne sanja zakaj gre. Lahko izvajaš storitev svetovanja in nabutaš 50k letno pa ti bodo rekli da je od tega 40k stroškov (80%), 10k pa imaš plače, se pravi dobrih 800€ in si v njihovih očeh socialec. Sicer lahko daš naredit tudi bilanco poslovanja ampak mislim da jih to ne zanima. Je dovolj šolnikov in ajznponarjev ki rabijo kredite.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.178
3.639
113
Marlbor
Kot s.p. te komaj čakajo na banki. Če si normiranec si praktično mrtev, bedakom se sploh ne sanja zakaj gre. Lahko izvajaš storitev svetovanja in nabutaš 50k letno pa ti bodo rekli da je od tega 40k stroškov (80%), 10k pa imaš plače, se pravi dobrih 800€ in si v njihovih očeh socialec. Sicer lahko daš naredit tudi bilanco poslovanja ampak mislim da jih to ne zanima. Je dovolj šolnikov in ajznponarjev ki rabijo kredite.
Ja res je, kot normiranec odpadeš pri vseh bankah. Po dejanskih stroških ti kot dohodek gledajo bilančni dobiček od poslovanja. Pri čemer zaposlenemu upoštevajo tudi potne stroške, pri s.p.-jih pa obračunani potni stroški (ki seveda znižujejo bilančni dobiček) nič ne štejejo. Pa določene banke ti pri bilančnem dobičku odbijejo kar tako pavšalno še 20% davka - dohodnine, druge ti kot dohodek upoštevajo ves bilančni dobiček.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.387
4.959
113
Ja res je, kot normiranec odpadeš pri vseh bankah. Po dejanskih stroških ti kot dohodek gledajo bilančni dobiček od poslovanja. Pri čemer zaposlenemu upoštevajo tudi potne stroške, pri s.p.-jih pa obračunani potni stroški (ki seveda znižujejo bilančni dobiček) nič ne štejejo. Pa določene banke ti pri bilančnem dobičku odbijejo kar tako pavšalno še 20% davka - dohodnine, druge ti kot dohodek upoštevajo ves bilančni dobiček.
Zanimivo, jaz sem se zadnjič zanimal na OTP in so mi dali izračun za 100k, prej so me vpraševali ali delam samo z eno zavarovalnico ali več, predložil sem jim pa še obračun za 2023, sem bil presenečen in vesel da sem vsaj nekaj kreditno sposoben, normiranec... :p

"V priponki vam posredujem informativni izračun hipotekarnega stanovanjskega kredita, glede na razpoložjivo kreditno sposobnost iz obračuna akontacije dohodnine iz dohodka iz dejavnosti za l. 2023."

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.408
6.935
113
Kot rečeno... Tudi meni niso komplicirali (kot fizični osebi) za avto. Max, kolikor bi dobila ekokredita, mensezdi da je bilo nekaj cez 40k€. S prve... Ampak potem sem pa kupila kot s.p., tam se je pa zakompliciralo zaradi drugih zadev. Kreditna sposobnost sploh ni bila na repertoarju...

Res je za okoli iti, pa vprašat...

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd