Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Rehidriranje kvasa, štarterji in podobno so nadgradnja. Če ti ne bo ratalo pivo OK če samo posuješ kvas notri, ti tud z rehidriranim kvasom ne bo.
Jaz sem do zdaj vedno uporabljal samo suhi kvas v 11g paketih s tem, da ga nisem nikoli rehidriral in je pivo vedno dobro uspelo. Tudi zadnja varka, ki je bila tudi moja prva IPA, sem dal noter dva paketa kvasa in sem dobil željen FG in tudi okus je bil dober.
Je pa res, da bom tudi jaz v kratkem začel delat starterje, ker sem v službi dobil dele za stir plate. Se pa strinjam, da so take zadeve samo nadgradnja in je treba osnove najprej osvojit.
 
Nazadnje urejeno:

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
pol sem ga malo biksnil..sem namrec skoraj vrelo vodo prelil zaj :/

bomo vidli...sem pa dal relativno malo slada 10kg pale ale 5 kg polsner na 80l. og mi je prisel 1056.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Spet - bolj topla voda bo prispevala k boljši učinkovitosti, samo mimogrede izločiš tanine. Pri batch sparge-u je to po mojem manjši problem, ker se ti topla voda zmeša s hladnejšo in si "nekje tam tam".

Kako dolgo pa traja tvoje spiranje?
Sam melješ slad?
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Slad dam zmlet večjemu pivovarju ki ma mašino. Mogoče je malo "pre-mokast". ispiram pa tak..vbistvu vlivam počasi čez tropine in počakam da se mi čim več istisne.

sem pa razmišlal da bi lahko mashal v kotlu ko mam za kuhano vino 30l..mrežico bi si moral nared na dnu...grelec je.pipa je..temperaturo naštimaš želeni in ti drži konstanto.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Za mrežico si poglej na Aliexpressu, jaz imam nekaj takšnega naročenega.
https://www.aliexpress.com/ite...2510236088.html

Jaz na isti način spiram in dosegam +80% učinkovitost.
Si ziher, da prav računaš? Ocenit volumen, maso piva ni vedno enostavno...
Mogoče ti tudi neenakomerno spira slad, meni se je enkrat to zgodilo, da se mi je cedilo postavilo pokonci in je šla voda "direkt" v odtočno cev.

Ja, drži ti konstantno temperaturo na DNU posode, vsake toliko ti malo zapali slad, da ti encimi pocrkajo...
Izolacija je bolj enostaven princip, ki ti že dobro deluje, ne rabiš ga popravljat.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sicer imam allgrain sistem z dvojnim dnom, vendar jaz sem efektivnost dvignil tako da sem:
1. predelal drozgalnik, da je izhod za sladico na sredi drozgalnika in ne na strani (sepravi da črpa sladico iz sredine dna.
2. Sladico lovim počasi, cca 1 L na minuto, vsaj iz začetka, potem malo povečam
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Zdaj govorim za HERMS in fly-spraging... Imam pa lažno dno po celotni površini drozgalnika. Učinkovitost sem izboljšal iz začetnih 70 na 85-90% (odvisno od OG; večji je, slabša je učinkovitost. Itak).

Ključni koraki:

1. Razmak v mlinčku za slad. Optimalno (zame) je 1,1 mm med valji. Na začetku sem se bal preveč zmleti in sem mel na 1,3 -1,4. Ni dobr. 0,9 mi je pa vse skup naredilo en fletn cmok. Pumpa mi je skrivila lažno dno, ker se je vse skup zamašilo. Not fun
smile-1.gif
Ampak pir je bil pa piten... Samo bolj moten, ker se sladica pač ni filtrirala in sem moral mešat, da sem jo spravil ven iz drozgalnika v kotel... Ročno...

2. Kot je že pocast napisal. Sladico zelo počasi pumpat v kotel. Tud jaz mam cca. 1l/min okvirno hitrost.

3. Povratek sladice v drozgalnik. Jaz jo pač med drozganjem recirkuliram in s tem nadziram temperaturo. Na začetku sem mel samo silikonsko cev na vrh slada položen. Tam je bil pritok v eni točki, ki je tudi malo 'razpihal' zrnje stran in se je naredila luknja in od tam dol do dvojnega dna je pač sladici lažje prid do dna kot drugje. Zato se je tam bolj izpiralo, drugje pa malo manj. Channeling pač... No. Vzel sem t-kos. Na dva konca dal naluknjano silikonsko cev, ki je tako sklenjena v krog. Tako mi zdaj izpira enakomerno po celi površini
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Ko ravno o učinkovitosti govorimo. Dosti jih poznam, k jim skor prihaja, kok da majo učinkovitost, pivo pa povprečno....fantje, pri naših količinah in cenah sladu se 10% res nikjer ne pozna. Sem se včasih sekiral in se šel fly sparge in lovil sladico dve uri ven, če je malo prehitro teklo je blo prec porazno. Hvala lepa. Zdaj se grem batch sparge učinkovitost par procentov manjša kot pri fly spargu če sem bil res priden, ampak v piko konstantna, fertik sem pa dve uri prej kot včasih. Za tiste pol kile sladu več pa ne bom obubožal.
Delam pa tako, da ko je mash končan vlijem pol sparge vode direkt notri, tko da se naredi en mini mash out, premešam, počakam 10 minutk in potem po začetni cirkulaciji spraznem zadevo do konca, nalijem not drugi del sparge vode, spet premešam, počakam 10 minut, ponovim cirkulacijo in spet spustim ven. Vse skup traja cca pol ure in že veselo kuham dalje.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ko ravno o učinkovitosti govorimo. Dosti jih poznam, k jim skor prihaja, kok da majo učinkovitost, pivo pa povprečno....fantje, pri naših količinah in cenah sladu se 10% res nikjer ne pozna. Sem se včasih sekiral in se šel fly sparge in lovil sladico dve uri ven, če je malo prehitro teklo je blo prec porazno. Hvala lepa. Zdaj se grem batch sparge učinkovitost par procentov manjša kot pri fly spargu če sem bil res priden, ampak v piko konstantna, fertik sem pa dve uri prej kot včasih. Za tiste pol kile sladu več pa ne bom obubožal.
Delam pa tako, da ko je mash končan vlijem pol sparge vode direkt notri, tko da se naredi en mini mash out, premešam, počakam 10 minutk in potem po začetni cirkulaciji spraznem zadevo do konca, nalijem not drugi del sparge vode, spet premešam, počakam 10 minut, ponovim cirkulacijo in spet spustim ven. Vse skup traja cca pol ure in že veselo kuham dalje.

To je res. Sam jaz sem Gorenc... Izkoristek mora bit u nulo, drgač težko spim
wink-1.gif


Pa tolk fletn je šraufat in preizkušat različne principe...
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Če si gorenjc ti je pa oproščeno. Tropine od drozganja najbrž tudi kravcam daš? Meni se jih ne da nosit 500m do najbližjih ovc, jih pa usujem za hišo v gozd pa jih lisice pojedo. Če je slabše izpiranje imajo tropine več sladkorja in tako lisicam bolj teknejo! Žvau se mi pa tudi malo smili, tako da tam 85% zame in 15% za njih je čisto ok razmerje!
evil.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ko ravno o učinkovitosti govorimo. Dosti jih poznam, k jim skor prihaja, kok da majo učinkovitost, pivo pa povprečno....fantje, pri naših količinah in cenah sladu se 10% res nikjer ne pozna. Sem se včasih sekiral in se šel fly sparge in lovil sladico dve uri ven, če je malo prehitro teklo je blo prec porazno. Hvala lepa. Zdaj se grem batch sparge učinkovitost par procentov manjša kot pri fly spargu če sem bil res priden, ampak v piko konstantna, fertik sem pa dve uri prej kot včasih. Za tiste pol kile sladu več pa ne bom obubožal.
Delam pa tako, da ko je mash končan vlijem pol sparge vode direkt notri, tko da se naredi en mini mash out, premešam, počakam 10 minutk in potem po začetni cirkulaciji spraznem zadevo do konca, nalijem not drugi del sparge vode, spet premešam, počakam 10 minut, ponovim cirkulacijo in spet spustim ven. Vse skup traja cca pol ure in že veselo kuham dalje.

To je res. Sam jaz sem Gorenc... Izkoristek mora bit u nulo, drgač težko spim
wink-1.gif


Pa tolk fletn je šraufat in preizkušat različne principe...
smile-1.gif

Če je vse drugo tud v nulo, pol ti je oproščen
smile-1.gif
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:

To je res. Sam jaz sem Gorenc... Izkoristek mora bit u nulo, drgač težko spim
wink-1.gif


Pa tolk fletn je šraufat in preizkušat različne principe...
smile-1.gif

Če je vse drugo tud v nulo, pol ti je oproščen
smile-1.gif

Ja, normalno. No, bom tko reku. So prav fajn pitni. Pa nobenga še nisem stran zlil v 15 rundah, kar sem jih naredu.

Edino kar me matra, je kratka življenjska doba dry hopanih pirov. Okol 2 meseca stari (v flaši) so nekak na vrhuncu. Polni arome, okusni. Pornič, v glavnem. 4 mesece star pa izgubi že ogromno arome in pol grekoba vn useka, da te kar mal zategne...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če si gorenjc ti je pa oproščeno. Tropine od drozganja najbrž tudi kravcam daš? Meni se jih ne da nosit 500m do najbližjih ovc, jih pa usujem za hišo v gozd pa jih lisice pojedo. Če je slabše izpiranje imajo tropine več sladkorja in tako lisicam bolj teknejo! Žvau se mi pa tudi malo smili, tako da tam 85% zame in 15% za njih je čisto ok razmerje!
evil.gif

Kravice so nore na tropine
evil.gif
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Imam težavo...sicer v pondeljek sem varil..in mi je danes nehalo vret..pregledam z hidrometrom...in mi je gostita zaj 1024...og 1056. stopinj je 20 v prostoru konstanta...kaj mi za nared?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
še enkrat poglej z hidrometrom v nedeljo, če se premika navzdol v redu.
Sicer se ti je pa ustavila fermentacija in boš težko kaj rešil.
Brez originalne recepture ti ne morem več pmagati.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Zoprna reč. Na koliko si pa drozgal? Je jodov test pokazal popolno konverzijo? Kateri kvas si uporabil. Koliko karamelnega si uporabil?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:

To je res. Sam jaz sem Gorenc... Izkoristek mora bit u nulo, drgač težko spim
wink-1.gif


Pa tolk fletn je šraufat in preizkušat različne principe...
smile-1.gif

Če je vse drugo tud v nulo, pol ti je oproščen
smile-1.gif

Ja, normalno. No, bom tko reku. So prav fajn pitni. Pa nobenga še nisem stran zlil v 15 rundah, kar sem jih naredu.

Edino kar me matra, je kratka življenjska doba dry hopanih pirov. Okol 2 meseca stari (v flaši) so nekak na vrhuncu. Polni arome, okusni. Pornič, v glavnem. 4 mesece star pa izgubi že ogromno arome in pol grekoba vn useka, da te kar mal zategne...

To da izgubi hmeljno aromo je normalno, da rata astrogenčen pa ne. V bistvu bi mu morala tud grenkoba od hmelja, predvsem tega v poznih dodajanjih s staranjem padat in bi se morali okusi zlit, ne pa da ti začne nekaj ven tolčt. Kakšna grenkoba pa, mogoče po mokrem kartonu? Če je tako, imaš problem z oksidacijo, možno je tudi, da izpiraš tanine, to se čuti tko trpko ko lupina od grozdja recimo.

Prvi problem ustvariš, če izpostaviš pivo kisiku po fermentaciji, prelivaš s pljuski ali celo precejaš. Drugi problem si pa ustvariš, če izpiraš s prevročo vodo, ali pa izpiraš še po tem, ko ti ven teče tekočina z gravitacijo pod 1010.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Drozgal sem prvo na hitro 10min..potem 66stopinj 50min in 30min na 76. 10kg pale ale..5kg pilsner. nisem delal testa :/ na koncnih nekje 60l sem dal 2 x 11g us 05. mam pa fermentor v kurilnici kjer je konstanta 18-20 stopinj.

je pa res da sem startal kvas pa ga po slabi uro komaj vsipal..ko se je že speno po ku*ba.

kaj me čaka worst case scenario da ga bom mogo bek viit? oz v kotl pa žganje.