Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ah kje, mel boš sladko pivo, nič katastrofalnega
wink-1.gif

Tale kvas bi ti mogu pojest tak slad precej nižje, sicer ne vem kakšen je bil OG, vendar na grobo bi rekel malo pod 1060.
Po moje si dal premal kvasa...jaz bi dal vsaj 4 vrečke.....ti pa težko kaj točno rečem, ker je premalo podatkov (OG itd...)
 
Nazadnje urejeno:

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Og 1056 pred vretjem. Dal sem pa 2 vrečki ker piše gor kao do 30l en paket. Prejšno serijo sem dal recimo na 45l 1 vrečko pa pol pa je blo super.

amm..zaj mi kaze gostota 1025..od pondelka kaj sem varil. Kaj še ruknem vrečko not kvasa al pustim do pondelka če se še kaj zniža..pol pa kar dol s kvasa pa ga pustim na miru malo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Beri in se uči. Delaš hud underpitching (premalo kvasa), tako da je samo od sreče odvisno do kje bo kvas prežvečil. Včasih uspe, včasih ne.

Lahko da bo kvas počasi še malce sladkorjev pojedel, lahko jih ne bo. Pomaga če dvigneš temperaturo za vsaj 2C in potem malce premešaš usedlino da dvigneš čimveč kvasa nazaj v akcijo. Dodajanje kvasa trenutno ni smiselno če prejšnji ukrep ne deluje.

Drugič daj za tako gostoto in količino vsaj 4 vrečke pa ne bo problema, če ti je seveda vredno tiste 4EUR več zato da imaš ok pivo?
grims-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Prvo kot prvo dol s kvasa ne vlivaj piva, ker je sekundarni fermentor za to gravitacijo že lep čas preteklost, pod drugo, če ti ne vidiš vehe prdet še ni nujno da ne fermentira, zato počakaj še teden dni in potem pomeri in tretje, kaj ga serješ s step mashingom. Single infusion in gasa, ne vem, kaj ga sračkate s tem stepanjem. Če tega ne narediš prav nima nobene koristi, če Angležem špila single infusion že stoletja, nevem kaj vsi posnemate trapaste američane. Segreješ vodo na pravo temperaturo, vsuješ not slad, premešaš, mora bit na 66 stopinjah oziroma kjer češ da je in zapreš, izoliraš za eno uro in to je to.
Za 60 litrov in OG pred vretjem 1056 (Kaj je to? OG je OG in je vedno gravitacija tistega kar zliješ v fermentor) kakorkoli je ena vrečka na 30l zelo na meji že za nizko gravitacijo, sploh če nisi rehidriral prav, ti imaš underpich..
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Daj naj nekdo malo napiše koliko kvasa pri kakšni gravitaciji.

Jaz dam vedno 1 vrečko na cca 20-22 litrov, mam pa tud OG 1.064 pa mi ena vrečka pomalča do target FG vedno.

Zakaj potem proizvajalec napiše da je 11g kvasa za tolk in tolk piva če pravite da je potrebno podvojit.

Kako se dela pravilno hidriranje kvasa?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz sem do nedavnega vedno dal 1 vrečko kvasa do OG 1.064 (24l), pa je vedno sfermentiralo do konca, tudi kakšnih posebnih neželenih okusov nisem zaznal. Naj bi pa to bil underpitching in možne potencialne napake v pivu. Sedaj dam vedno 2 vrečki za vse kar je nad 1.052. Kvas vedno rehidriram v vodo na cca 25-30 stopinj za 30 min. Je pa, največ pri meni v uporabi US 05 in S04 fermentirano ponavadi precej nizko med 15-17 stopinj...mogoče zato ni bilo čudnih priokusov, ali jih pa jaz enostavno nisem sposoben zaznati :)
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Ker je preveč spremenljivk za na pamet imaš tule kalkulator!

Spodaj opomba:
Citat:

Minimum manufacturer's recommendation: 0.35 (ale only, fresh yeast only)
Middle of the road Pro Brewer 0.75 (ale)
Pro Brewer 1.00 (high gravity ale)
Pro Brewer 1.50 (minimum for lager)
Pro Brewer 2.0 (high gravity lager)

We recommend 0.75 for ales below 1.060 / 15 Plato. High gravity is considered above 1.060 / 15 Plato. Double those numbers for lagers.

Kaj priporoča proizvajalec imaš za Fermentis tule (stran 5 na vrhu) in enako imaš na strani 5 in 6. proces rehidracije.

Glede na priporočilo iz kalkulatorja bi za 20l piva pri 1.065 rabil idelano (30g) ali 3 vreče kvasa. Za neko normalno pivo tam med 1.045-1.050 pa rabiš od oka 2 vrečki.

Priporočila proizvajalcev so malo ohlapna, recimo nikjer nimaš omenjene gostote ali temperature pa sta oba pomembna faktorja. Enako je za njih nepomembne lag čas (pa kaj če traja 24h da začne fermentacija). Dejstvo pa je da če se držiš "pro brewer" doz ne moreš falit. Oz. več kvasa ne bo nikoli škodovalo, nasprotno več kvasa bo dalo večje možnosti za uspeh, manj možnosti za okužbo, hitrejšo fermentacijo in hitrejše staranje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Daj naj nekdo malo napiše koliko kvasa pri kakšni gravitaciji.

Jaz dam vedno 1 vrečko na cca 20-22 litrov, mam pa tud OG 1.064 pa mi ena vrečka pomalča do target FG vedno.

Zakaj potem proizvajalec napiše da je 11g kvasa za tolk in tolk piva če pravite da je potrebno podvojit.

Kako se dela pravilno hidriranje kvasa?

Si ti mal lenčine? Google uporabi, al pa iskalnik tu gor. Vse že tisočkrat prežvečeno. Mater vse pa res človk ne more na pladnju prinest. 20 litrov ni 30 litrov.
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Daj naj nekdo malo napiše koliko kvasa pri kakšni gravitaciji.

Jaz dam vedno 1 vrečko na cca 20-22 litrov, mam pa tud OG 1.064 pa mi ena vrečka pomalča do target FG vedno.

Zakaj potem proizvajalec napiše da je 11g kvasa za tolk in tolk piva če pravite da je potrebno podvojit.

Kako se dela pravilno hidriranje kvasa?

Si ti mal lenčine? Google uporabi, al pa iskalnik tu gor. Vse že tisočkrat prežvečeno. Mater vse pa res človk ne more na pladnju prinest. 20 litrov ni 30 litrov.

Kalbo jaz sem tale forum prebral cel, še ko je bila samo ena tema sem prebral vseh 300 + nevem koliko strani.

Meni je vse jasno glede teh kvasov pa to, ampak na celem forumi zaslediš milijon variant glede tega, od starterjev do vsega, in če je ravno debata od tega me pač zanima ponavadi mnenje utiševalca, kaj on misli zakaj je to tko.

Če najdeš odgovor zakaj proizvajalni dajejo "napačne" podatke na kvas izvoli, ampak mislim da ga ni,če pa še kakšno stvar zraven prašam za pojasnilo pa mislim da ni nič narobe.

Sori k sm te zmotu :p
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Ti povem čisto anologijo z intervali menjave olja v avtu.

Idealno bi bilo menjat olje vsakih 10k km ali še manj, proizvajalci pa so s 15k intervala šli na 30k ali celo 45k. Na prvi pogled ni logično ker imajo s tem manj zaslužka, ampak TRG je to zagrabil in so vsi hoteli čimmanj (rednih) servisov pri avtu zato so kupovali raje take ki so imeli interval na 30k km. In vsak pameten mehanik ali pa nekdo ki ima avto rad, bo menjal olje na 15k km četudi je priporočeno na 2x ali 3x več.

Torej če gremo na kvas. Če fermentis napiše da rabiš "priporočeno" 3 vrečke kvasa za 20l piva ki ima gostoto 1.065, medtem ko bo danstar napisal da rabiš samo eno ... kateri kvas misliš da bo povprečen ameriški homebrewer kupil? Zato pač tako je, noben noče dvignit standarda oz. količine pakiranja. Večini homebrewerjem je itak vseeno in kot si sam ugotovil kvas dela tudi pri 3x premajhni dozi od priporočeno veselo. Profi uporabniki (pivovarne, resni homebrewerji ipd.) vedno dajejo večje doze kvasa, v kalkulatorju zgoraj ki sem ga omenil spadajo te doze pod "pro brewer". Res je da stroškovno profi uporabniki nimajo zaradi takih doz nobene večje izgube ker kvas praviloma repitchajo (uporabijo kvas iz prejšnje fermentacije), medtem ko nam domačim pivovarjem kvas predstavlja največji strošek pri pivu. Ampak tu je spet potrebno pretehtat kaj je tiste 2 eur za paketa ale kvasa ki naredi 10l piva ...
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Heh hvala za razlago.

A doma se pa kvasa ne da repichat?

In ubistvu glede na to da deluje tudi z 2x manj kvasa kot je priporočeno, zakaj je potem sploh potreba po več kvasa? Izključno iz tega ker hitreje štarta in je manj šans za okužbo al kako?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Seveda lahko tudi doma repitchaš, samo je malce več dela pa še ustrezno moraš prilagajat timing varjenja in izbiro stilov.

Glede problemov oz. prednosti različnih doz kvasa je bilo že veliko napisanega. Načeloma folk pozablja da pivo ni samo alkohol in CO2 ki ga kvasovke prabavijo iz sladkorja. Kvasovke po koncu fermentacije ostanejo aktivne in ustrezno izboljšajo profil piva. Doza kvasa ima tudi tu vpliv.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Kaj ubistvu se upošteva pri tem ko praviš pravi timing itd, pač da tprave kvasovke repichas v taprav stil al še kj druzga.

A bi lahko kvas izpiral in ga nekako shranjeval? npr skrinja. Ko bi rabil bi odtajal in uporabil, a je to preveč velik šok za kvas.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Daj naj nekdo malo napiše koliko kvasa pri kakšni gravitaciji.

Jaz dam vedno 1 vrečko na cca 20-22 litrov, mam pa tud OG 1.064 pa mi ena vrečka pomalča do target FG vedno.

Zakaj potem proizvajalec napiše da je 11g kvasa za tolk in tolk piva če pravite da je potrebno podvojit.

Kako se dela pravilno hidriranje kvasa?

Si ti mal lenčine? Google uporabi, al pa iskalnik tu gor. Vse že tisočkrat prežvečeno. Mater vse pa res človk ne more na pladnju prinest. 20 litrov ni 30 litrov.

Kalbo jaz sem tale forum prebral cel, še ko je bila samo ena tema sem prebral vseh 300 + nevem koliko strani.

Meni je vse jasno glede teh kvasov pa to, ampak na celem forumi zaslediš milijon variant glede tega, od starterjev do vsega, in če je ravno debata od tega me pač zanima ponavadi mnenje utiševalca, kaj on misli zakaj je to tko.

Če najdeš odgovor zakaj proizvajalni dajejo "napačne" podatke na kvas izvoli, ampak mislim da ga ni,če pa še kakšno stvar zraven prašam za pojasnilo pa mislim da ni nič narobe.

Sori k sm te zmotu :p

Če ti je vse jasno, pa če si prebral pol neta v zvezi s tem, pol pa sam napiši, zakaj potem zahtevaš, naj en napiše. Imate srečo, da je utisevalec potrpežljiv in se mu da vsakič posebej razlagat ene in iste zadeve.
Pa da ti še obrazložim. Človek napiše, da se mu je stvar ustavila, da ma OG 1057 in na 60l pivine je dal dva paketka, na kerih piše, da sta za 20-30l. 1057 je zgornja meja kjer recimo, da ne rabiš s kvasom nevemkaj počet in on je dvakrat na tej meji, z OGjem in z litražo, kar sva mu oba z utisevalcem napisala. Pol pa prideš ti in spustiš, da tebi je pa 20 litrov brez težav šlo čez, ne pomisliš pa, da si navedel za tretjino manj pivine. Namest da bi pomozgal, raj vprašaš in to pomanjkanje zdrave pameti mi dvigne pritisk. Malo nižje pa vprašaš, če lahko ponovno uporabiš kvas. Če si prebral,kot sam trdiš, samo na alterju vse kar je napisanega na temo piva, potem bi to moral že vedet, ker smo o tem govorili že večkrat, celo meni je enkrat par let nazaj utisevalec podrobno stvar razložil. Zdaj kaj bolj razumeš mojo alergijo na vprašanja na katera smo že stokrat odgovorili?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Sori no nisem mislil nic slabega, zakaj ne pomagam?? odgovorim na tista vprašanja za katera sem 100% prepričan v svoj odgovor.

Glede kvasa pa nisem mislil nič slabega samo razloge zakaj ubistvu za pravilno fermentacijo oz staranje rabimo toliko kvasa. To je to, samo dodal sem vprašanje.

OPROST pa MAL PREVEČ SI SE RAZJEZIL. Se mamo čist super če si pomagamo ne da tulimo eden na drugega.

Še eno vprašanje. Kaj je boljše za lambica, dati v rabljen vinski sod ali dati v nov sod. Na kakšen način izvedeš karbonizacijo. verjetno po enem letu v sodu kvasa ni dovolj za karbonizacijo?

Hvala
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Po moje je v ½živem pivu½ pivu, ki ni bilo filtrirano in pasterizirano, vedno dovolj kvasovk za karbonizacijo.