Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Je pa odvisno od slada
smile-1.gif

Od castle malting pilsen potrebujem manj acid malta napram pilsen od weyermanna
smile-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Ima mogoce kdonizkusnje z magnezijem? Imam tezavo z sladnim okusom v stotu.

Kolega dela skoraj enak stout kot jaz pa ia veliko bolj okusnpo sladu. Rekel je da je pri njih veliko vec magnezija v vodi in da naj bi to zelo vplivalo nabokous. Tako da me zanima ce je kdo ze poizkusal z magnezijem in ali je res to razlog
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.514
113
Fajn je, če si dobiš analizo vode, bo lažje pol popravljat. Na pamet ponavad ne uspeva.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Je kdo že testiral kakšno razliko pokaže pH meter pri različnih temperaturah masha? oz. pri kateri T masha je pH najbolj verodajen?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Shit..., pa sem mislil, da se mi to ne more zgoditi. Očitno sem nabasal v štacuni na len S-05 kvas. V nedejlo skuham recept (SIMCOE IPA v ustreznem threadu), pa danes zjutraj (po dveh dnevih) še vedno ne gre nikamor.

Kuhal 90 min, ohladil na 20 stC v 35 min, potem dal v fermentor, kjer sem dodal s prekuhano vodo rehidriran S-05 (vodo vrem 5 min, nato jo zaprem v sterilno flašo, ko se pokrita ohladi, nato kvas za 25 min - do zdaj sem vedno tako delal in nisem še imel težav).

Včeraj (po 24 urah sem sicer opazil skozi plastiko fermentorja ob steni kosme kvasa, ki so na gosto plavali po celem pivu. Danes zjutraj pa pivo dokaj čisto, kosmi so potonili na dno v lepo 2 cm debelo plast, veha se je pa premaknila za 1 mm. Torej nikamor .... Fermentor je osnovna plastika, ki je do zdaj vedno dihtala B.P. Na vrhu tudi ni sledi krauzen-a ...

Danes popoldan (po 48h) lahko samo še izmerim gravitacijo, da potrdim, da ne gre nikamor. V tem primeru (če ni šla nikamor), ali lahko kar takoj dodam drug kvas (imam samo S-04 ali pa Lallemand Notingham ale) ali kaj drugega? Morda prerukam fermentor, da se spet kvas dvigne ...? Glede na to, da je bil kvas len in imam še lanski suhi Notingham, ali ga raje naredim v obliki kvasnega nastavka (zdrozgam eno kilo slada da dobim sladico, od te en liter prekuham, v ohlajeno zadevo dodam vrečko in na stirplato za en dan, da jutri cepim...)

Ali morda prekmalu zganjam paniko?

##################################
Recept:
Simcoe IPA (American IPA)

Original Gravity (OG): 1.056 (°P): 13.8
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol (ABV): 5.94 %
Colour (SRM): 10.3 (EBC): 20.3
Bitterness (IBU): 68.0 (Tinseth)

84.25% Belgian - Pale Ale
10.26% Belgian - Cara 50L
5.49% Belgian - Cara 20L

1.1 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.7 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
1.3 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.7 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.7 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
0.7 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
1.3 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop)

0.1 g/L Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 90 Minutes

Fermented at 20°C with Safale - American Ale Yeast US-05
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.070
-8.771
113
Notingham lepo na suho vsuj notri, če boš videl, da se gravitacija ni spremenila.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Izmeri gravitacijo, da ne bi bilo čisto nič od nič skoraj ni možno, razen če je tvoj kvas šel skozi sterilizacijo prej. Sicer US-05 ni ravno najbolj peneča zadeva in ponavadi naredi samo malce skorje s penco na vrhu, tako da vizualno lahko spregledaš fermentacijo.

Če res ni nič lahko BP pitchaš drug kvas kot običajno.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jaz bi takoj pitchnil drugega, ker sicer se ti lahko kakšna golazen začne razvijat.

Kakšno količino pivine pa imaš?
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Meni je nazadnje US-5 začel resno brbotat tretji dan. Potem je štartal kot, da hoče nadoknadit zamujeno.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
skoraj prepričan sem da bo imel model FG okrog 1010 :D
Če pa ne, pa novga not
wink-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Evo, model je izmeril G in je v 48 urah padla iz 1.056 na 1.054 (vse vkup nič). V vehi je bilo, ko sem prišel domov samo 1 cm razlike med eno in drugo komoro. Skrbelo me je dodatno še to, ker je temperatura včeraj padla na enako okolici, torej mrtvilo znotraj fermentorja.

Primem nato fermentor (20 lit) in z njim v sosednji prostor, kjer ga lahko dam k radiatorju. Vmes sem ga pa malo vrtel, da se je kvas dvignil in vsebina premešala.

Očitno sem ga zaspaneta s tem zbudil, ker se je začela veha zdaj peniti (notri imam raztopino starsana ...). Skratka, pretresel sem zadevo in zdaj kvas opravlja svojo nalogo tako, kot je treba.

Opcija C je bila torej: prekmalu sem začel zganjat paniko ... Se mi je pri 26 rundah to prvič zgodilo, da je kvas 2 dneva spal ....
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Sem pazil pri dvigu in niti ni preveč potegnil. Je očitno bilo toliko nadtlaka, da je ostala voda v vehi ....

Ja, se pa dno res zelo izboči pri plastičnih fermentorjih.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Sej verjetno je še not bil zrak, če ti veha še ni do takrat prdela...tako da je prav vseeno če ti je zrak not potegnilo.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Zato imam jaz fermentorje na vozičkih. Mirno prevažam iz toplejšega v hladnejši prostor in obratno.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Evo, model je izmeril G in je v 48 urah padla iz 1.056 na 1.054 (vse vkup nič). V vehi je bilo, ko sem prišel domov samo 1 cm razlike med eno in drugo komoro. Skrbelo me je dodatno še to, ker je temperatura včeraj padla na enako okolici, torej mrtvilo znotraj fermentorja.

Primem nato fermentor (20 lit) in z njim v sosednji prostor, kjer ga lahko dam k radiatorju. Vmes sem ga pa malo vrtel, da se je kvas dvignil in vsebina premešala.

Očitno sem ga zaspaneta s tem zbudil, ker se je začela veha zdaj peniti (notri imam raztopino starsana ...). Skratka, pretresel sem zadevo in zdaj kvas opravlja svojo nalogo tako, kot je treba.

Opcija C je bila torej: prekmalu sem začel zganjat paniko ... Se mi je pri 26 rundah to prvič zgodilo, da je kvas 2 dneva spal ....

No upam da se ti je zbudu, sej boš vidu jutr kašna bo aktivnost not, drgač pa hitro novga notr
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Pa tudi - če bi ti tisti deciliter zraka prispeval zaznavno spremembo (da ne rečem okužbo), boš imel tudi brez njega resne probleme z varjenjem piva
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A je že kdo delal kake primerjave z Weyermann pa Castle Malting sladom, da bi recimo lahko iz izkušenj povedal prednosti in slabosti?
Sprašujem, ker v SLO dobiš od Castle Malting v Hmezadu in Weyermann iz Kranja in cenovno sta tam tam.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.514
113
Sem sprobal Bestmalz. Do piva sicer še nisem prišel, ker še fermentira, sam je že na vonj in strukturo boljši od Castle maltinga. Dobiš ga pa v trgovini pivovarium.
http://www.bestmalz.de/en/downloads/

Weyermana se ne pritaknem vse dokler bo šel skozi roke tiste zelo prijazne tete v Kranju. Takim ljudem ne maram dajat denarja.
 
Nazadnje urejeno: