Shit..., pa sem mislil, da se mi to ne more zgoditi. Očitno sem nabasal v štacuni na len S-05 kvas. V nedejlo skuham recept (SIMCOE IPA v ustreznem threadu), pa danes zjutraj (po dveh dnevih) še vedno ne gre nikamor.
Kuhal 90 min, ohladil na 20 stC v 35 min, potem dal v fermentor, kjer sem dodal s prekuhano vodo rehidriran S-05 (vodo vrem 5 min, nato jo zaprem v sterilno flašo, ko se pokrita ohladi, nato kvas za 25 min - do zdaj sem vedno tako delal in nisem še imel težav).
Včeraj (po 24 urah sem sicer opazil skozi plastiko fermentorja ob steni kosme kvasa, ki so na gosto plavali po celem pivu. Danes zjutraj pa pivo dokaj čisto, kosmi so potonili na dno v lepo 2 cm debelo plast, veha se je pa premaknila za 1 mm. Torej nikamor .... Fermentor je osnovna plastika, ki je do zdaj vedno dihtala B.P. Na vrhu tudi ni sledi krauzen-a ...
Danes popoldan (po 48h) lahko samo še izmerim gravitacijo, da potrdim, da ne gre nikamor. V tem primeru (če ni šla nikamor), ali lahko kar takoj dodam drug kvas (imam samo S-04 ali pa Lallemand Notingham ale) ali kaj drugega? Morda prerukam fermentor, da se spet kvas dvigne ...? Glede na to, da je bil kvas len in imam še lanski suhi Notingham, ali ga raje naredim v obliki kvasnega nastavka (zdrozgam eno kilo slada da dobim sladico, od te en liter prekuham, v ohlajeno zadevo dodam vrečko in na stirplato za en dan, da jutri cepim...)
Ali morda prekmalu zganjam paniko?
##################################
Recept:
Simcoe IPA (American IPA)
Original Gravity (OG): 1.056 (°P): 13.8
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol (ABV): 5.94 %
Colour (SRM): 10.3 (EBC): 20.3
Bitterness (IBU): 68.0 (Tinseth)
84.25% Belgian - Pale Ale
10.26% Belgian - Cara 50L
5.49% Belgian - Cara 20L
1.1 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.7 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
1.3 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.7 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.7 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
0.7 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
1.3 g/L Simcoe (13.1% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop)
0.1 g/L Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 90 Minutes
Fermented at 20°C with Safale - American Ale Yeast US-05