Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Sam kar nekaj casa nisem pogruntal zakaj je pena slaba kljub prepricanju da je vse ok. V neki ameriski knjigi sem prebral da je oxi sicer namenjen sterilizaciji in pomivanju ter ne potrebuje splakovanja. Ampak v trenutku ko presezemo kolicino, 1 cajna zlicka na en liter zacne vplivati na peno ker je masten. Zato je priporocljivo splakovanje.

Sam sem zacel splakovati in je bila pena takoj boljsa. Je pa res da sem vedno dajal namesto eno zlicko eno jusno zlico na en liter vode.

Po prebranem na forumu pa je pri nekaterih cisto ok brez splakovanja pri nekaterih deluje splakovanje,... tako da najboljse je najti svoj nacin.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Sj pravim da mogoce ni razlog v tem. Lahko mam jaz ostale stvari oz eno od njih nekoliko slabso in mi to pomaga, lahko mas ti ostale stvari popolne in ti to skoraj nic ne vpliva na peno, in bi ob splakovanju dobil se boljso,...

Kaj pa vem to je milijon variant, jaz splakujem in je vse super. Ti ne pa je tudi vse super tako da nobena stvar ni ne pravilna ne napacna
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.513
113
Oxi ni razkužilo, ampak fejst hudo in učinkovito čistilo. Po Oxiju je kak starsan smiselen, lahko pa tudi ne. Čisti alkohol je bolj za špricat pipce in podobno, da bi lonce in steklenice s tem polival bi blo mal drago.

Kar se pene tiče, ječmenovi kosmiči delajo čudeže, seveda pa vsako čistilo uničuje peno. Sam če pivo niti nima pene, je tud čistilo ne more uničit.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
tako je!
Pa če ti kemija vode ne štima, lahko daš noter od kosmičev in pšenice, karamelnih sladov....pa še vedno ne bo pene (tko sem jaz imel pri stoutih)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.513
113
Se mi je pa včeraj zgodil zajeb zarad preizkušenosti. Mater, tok hitr k pa to ušpilaš pa tud ni res. Vodo mam recimo za pale idealno, stresem not slad in PH direkt na 5,2, super. Čim pivo vidi samo par procentov roasta zadeva prec pade pod pet in ni OK. Tko da zmer dam mal od oka prej sode bikarbone, tud za Irish red sem dal in sem ujel v nulo med 5,2 in 5,4 vedno. Včeraj pa varim en angleški brovn ale za katerega med drugim uporabim Best caramel special x, po barvi sem sklepal, da je to to in seveda popravil vodo prej. Ta slad pa nima roast karakterja in je bil PH seveda previsok. Še vedno v sprejemiljivih mejah, 5,6, sam previsoko za vrhunsko pivo. Sem bil jezen sam nase, ker če nebi čaral, bi mel idealo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
a za kemijo vode mislita samo pH ali vse minerale, ki so prisotni v vodi?
Ph je must have in control.
Mineralna sestava je pa tudi dobrodošla...ampak jaz jo nism še čist u nulo pogruntal
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
a za kemijo vode mislita samo pH ali vse minerale, ki so prisotni v vodi?
Ph je must have in control.
Mineralna sestava je pa tudi dobrodošla...ampak jaz jo nism še čist u nulo pogruntal
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Pivopis.si organizira izobrazevanja, sem toplo presenecen nad obiskom, cca 20 udelezencev
nahrung002.gif

2497251-image.jpg
 

Priponke

  • 2497251-image.jpg
    2497251-image.jpg
    52,5 KB · Ogledi: 246

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ravno danes sem dobil pH meter, moram še kupiti baterije, ne vem zakaj sem mislil, da so priložene. Zanima me v čem ste umerili pH meter? V navodilih piše raztopina boraxa. Kaj je še primerno? že čisti alkohol, ki ima pH okoli 7,33 bi bil verejtno v redu?
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Ravno danes sem dobil pH meter, moram še kupiti baterije, ne vem zakaj sem mislil, da so priložene. Zanima me v čem ste umerili pH meter? V navodilih piše raztopina boraxa. Kaj je še primerno?

ph meter umerjam v raztopini, ki se po ph najbolj približa pivini 5.2-5.4, se pravi v raztopini s ph 4.

so pa na voljo kalibracijske raztopine s ph 4, 7 in 10. Drugih nisem zaledil.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.513
113
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Ravno danes sem dobil pH meter, moram še kupiti baterije, ne vem zakaj sem mislil, da so priložene. Zanima me v čem ste umerili pH meter? V navodilih piše raztopina boraxa. Kaj je še primerno? že čisti alkohol, ki ima pH okoli 7,33 bi bil verejtno v redu?

Sicer je malo nizko, ker ti ga rabiš za okoli 5, sam čisto OK je Cocacola classic, ima PH 2,5, če ni razstopine pri roki.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Tisti, ki nižate pH z acid maltom... koliko ste ga dali največ in na koliko pH masha ponavadi ciljate?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
100% pilsner cca. 4% acida, pH na 5.2.

Glede nižanja na splošno naj bi svetla piva imela nižji pH od temnih, tako da sam ciljam pH na 5.2 za svetla in cca. 5.4 za bolj temna. Je pa to povezano tudi s tem da v temna od določene stopnje naprej ne dajem več acida ker mi temnejši slad niža pH do kjer ga pač uspe.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
5% naj bi bila meja s katero že lahko dosežeš zaznavo mlečne kisline v končnem produktu.

Jst zavoham "jogurt" v zmletem sladu BP, tudi če je samo par %!
grin1.gif