Nakup zimskih Gum

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.535
72
48
Kranj
Iz "grafa" je razvidno da se zavorna pot zimskih gum na suhi podlagi se z obrabo le teh krajša medtem ko se zavorna pot letnih z obrabo ponavadi daljša. Torej sta po 2-3 sezonah zavorni poti na suhi podlagi izenačeni. Ali pravilno sklepam?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Naprimer katere?
confused-1.gif

Ne vem, do sedaj nisem še nikoli šel merit profila novih gum!
evil.gif

Bom izmeril, danes naročil na mimovrste Uniroyal 66 za 49.90 EUR na komadič v dimenziji 195/65/15. Glede na to da sem se sedaj že par sezon vozil na GY UG7(+) upam da bo ena taka dežna guma boljša na mokrem po enem letu od prej omenjenih GY.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sej nove zimske so zelo slabe .. profil traktorja ni ravno primeren za svalkanje po dirkališču!

99% zimskih, ki jih imamo pri meritvah na avtih, so nove (recimo tje do 3000 km prevoženih, večina vsaj pol manj). Pa so ponavadi zavorke tam nekje okoli 45-48 metrov pri avtih, ki imajo sicer 38 ali 39 metrov. 55 je ekstrem ...

Je pa zanimivo, da je zraven meritev zimskih gum pri tej "konkurenci" zrave slika letne gume. Le kaj so v resnici merili?

Ej tole sem dal da te malo sprovociram .. če že merite te stvari, zakaj končno en ne naredi testa letne in zimske gume v isti dimenziji!?
tongue-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Iz "grafa" je razvidno da se zavorna pot zimskih gum na suhi podlagi se z obrabo le teh krajša medtem ko se zavorna pot letnih z obrabo ponavadi daljša. Torej sta po 2-3 sezonah zavorni poti na suhi podlagi izenačeni. Ali pravilno sklepam?

Manj je profila boljši je oprijem na suhi cesti, tu niti ni pomembno ali je guma zimska/letna. Torej tudi letna z obrabo pridobiva na oprijemu na suhi cesti in izgublja na mokri cesti - jasno je potrebno vedet da se gumi zmes stara in po 3h letih je guma trda ko kamen enakovreden kamnu je pa tudi oprijem

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.401
235
63
Citat:
Uporabnik naliM pravi:
Citat:
Uporabnik asko pravi:
KSZ:

Kako je kaj mnenje o teh obnovljenih rotalkah --> http://www.rotalgume.si/
Smo meli zadnjič debato v službi, eni jih hvalili, jaz pa vem, da obnovljenih ne bi dal na avto.

V mladih letih smo precej hodili v Avstrijo po obnovljene gume in (razen enkrat kolega z R5GT Turbo na AC) ni imel nihče z njimi težav.

Jaz sem za poletno 'igračo' vzel en komplet 205/55-16 za po snegu, bom poročal, kako se bodo obnesle.
So pa v trgovinah Jager še cenejše, kot pri Rotalu.

Pa še tole glede Rotalovih gum - bodite pozorni na to, da so tudi oznake na tekalni površini (tričrkovna, zapisana z belo kredo, npr. GYT za GoodYear hitr. indeksa T) identične.
Jaz prvič nisem bil pozoren na to in sem vzel gume, ki niso bile nalite na isto osnovo. Na srečo sem to pred montažo opazil in jih šel zamenjat. Razlike med gumami z različnimi oznakami so bile po dejanski širini in višini!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Sej nove zimske so zelo slabe .. profil traktorja ni ravno primeren za svalkanje po dirkališču!

99% zimskih, ki jih imamo pri meritvah na avtih, so nove (recimo tje do 3000 km prevoženih, večina vsaj pol manj). Pa so ponavadi zavorke tam nekje okoli 45-48 metrov pri avtih, ki imajo sicer 38 ali 39 metrov. 55 je ekstrem ...

Je pa zanimivo, da je zraven meritev zimskih gum pri tej "konkurenci" zrave slika letne gume. Le kaj so v resnici merili?

Ej tole sem dal da te malo sprovociram .. če že merite te stvari, zakaj končno en ne naredi testa letne in zimske gume v isti dimenziji!?
tongue-1.gif

Saj smo pri AM, že par let je tega. Zakaj pa misliš da se upam zatrdit, da so letne vedno bloljše, razen na snegu in ledu, ne glede na temperaturo?

Edit: našel bilo je leta 2005: http://www.avto-magazin.si/nasveti/primerjali_test_zimska_proti_letni_pnevmatiki-20276.aspx

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:

Manj je profila boljši je oprijem na suhi cesti, tu niti ni pomembno ali je guma zimska/letna. Torej tudi letna z obrabo pridobiva na oprijemu na suhi cesti in izgublja na mokri cesti - jasno je potrebno vedet da se gumi zmes stara in po 3h letih je guma trda ko kamen enakovreden kamnu je pa tudi oprijem

Res je, to z globino profila velja tudi za letne. Pred leti, ko se je Clio Pokal vozil na serijskih gumah, so vsi vzeli nove gume in jim stanjšali profil na minimum. Poleg tega manj profila pomeni tudi bolj natančno vodljivost gume.

budilija

Zelenc'
4. avg 2010
8
0
1
Helo

Kaj Mercator casti pod menjavo pnevmatik? Al je samo demontaza starih in montaza novih na jeklenem platiscu ali tudi centriranje in montaza na avto?

Je kdo moral kaj doplacevat?

Hvala&LP

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik budilija pravi:
Helo

Kaj Mercator casti pod menjavo pnevmatik? Al je samo demontaza starih in montaza novih na jeklenem platiscu ali tudi centriranje in montaza na avto?

Je kdo moral kaj doplacevat?

Hvala&LP

Najboljši sosed nudi ob nakupu gum brezplačno premontažo in centriranje.

V Domžalah imajo v kleti garaže en del zaprt in imajo postavljeni dve premontažni stezi od Toyote Lovše. Jaz sem imel cca. 2 tedna nazaj srečo, da sem gume nabavil, se postavil v vrsto, šel bo nakupih in v dobre pol urce je bila zadeva urejena (premontirano in scentrirano).
cheer.gif

Sem pa nekaj drugih dni videl, da je bila pa kar gužva in se je čakalo tudi po par ur...
bonk.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
KSZ

A slučajno kdo ve, če Fulda montero2 še vedno izdelujejo ali samo še montero3?
Kupujem za dimenzijo 155/70 R13 in v tej dimenziji obstaja samo montero2. Da ne bom 2 let starih gum dobil...

mercb

Zelenc'
13. feb 2010
5
0
1
KSZ
Kaj menite o montaži gum GoodYear UG Cargo na SUV vozilo? Je cargo guma primerna za na takšno vozilo? Zanima me predvsem zaradi tega, ker ima guma ful globok profil v primerjavi z ostaimi. LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Naprimer katere?
confused-1.gif

Ne vem, do sedaj nisem še nikoli šel merit profila novih gum!
evil.gif

Bom izmeril, danes naročil na mimovrste Uniroyal 66 za 49.90 EUR na komadič v dimenziji 195/65/15. Glede na to da sem se sedaj že par sezon vozil na GY UG7(+) upam da bo ena taka dežna guma boljša na mokrem po enem letu od prej omenjenih GY.

Uniroyal MS plus 66 ima nova 9mm profila, merjeno v vseh treh glavnih vzdolžnih dezenih!

Sicer pa če koga zanima, dimenzija 195/65R15, na mimovrste sem dobil dva različna kompleta gum (recimo tisti barvasti trakovi so drugačne barve) z različnim datumom v DOTu (oba sta druga polovica 2010) in pa zemljo porekla (češka vs francija). So pa ravno po mojem naročili dvignili cene za 2 EUR, kar verjetno pomeni da so francoske gume dražje ... ali so tudi boljše pa kdo ve!
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik mercb pravi:
KSZ
Kaj menite o montaži gum GoodYear UG Cargo na SUV vozilo? Je cargo guma primerna za na takšno vozilo? Zanima me predvsem zaradi tega, ker ima guma ful globok profil v primerjavi z ostaimi. LP

Tudi gume za terence/SUVe imajo globlji profili. Tam okoli 12mm je nekako klasika.

Sam nebi dajal gum za (pol)tovorna vozila na avto, če to sprašuješ! Verjetno so pri tovornih pnevmatikah zahteve drugačne od avtomobilskih, tam je bolj pomembna poraba in obraba kot pa oprijem.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Kdo je pri nas uvoznik za Fuldo?

Ali pa bom takole vprašal: pri komu naj povprašam direktno za ene solidne gume, ki so eksotične dimenzije (195/60/14)?
Vse kar so mi do sedaj ponudili so neke Maxxis, vse ostalo je več ali manj nedobavljivo (preveril sem na mimovrste in na gume-takoj).
Ostalih ponudniki te dimenzije sploh nimajo v ponudbi, le Špan ima še Toyo v tej dimenziji (pa tudi nima zaloge).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Fulda spada v GY koncern in pri nas je verjetno glavna kranjska Sava; torej vprašaj tam (ti bodo ponudili ponudbe za cel koncern GY).