My bad, sem avtomatsko mislil, da si FERI. Čeprav tudi profesorji na FRI niso biseri.
Napisal si, da če te nekdo prosi za CD od Windows, mu ne zračunaš 150€. Tudi če mu daš zastonj kakršnokoli verzijo, si v prekršku. Razen če se ti doma valjajo originali (pa še to ne smejo biti OEM).
Napisal si, da se kolegu pokvari PC in rabi podatke iz diska. Nisi specificiral, da je "zgorel" disk. Če je crknila matična, napajalnik, grafična, RAM, procesor.... se disk vzame ven, priklopi na drugi računalnik in skopira podatake. Kot si napisal - priklopiš kabel in stisneš START. Nič dela. Nič znanja.
Zdaj pa ker si ugotovil, da nisi izpadel baš stručko, pa si napisal "worst case scenario". Če je elktronika hin, jo menjaš z drugo ali popravi del ki je šel pa-pa. Če je napajalni del, ni panike (torej če disk ne brni).
Če je vsuta glava (predvidevam da mehansko), pa je trab stvar odpret v dust free komori, ki pa je žal nimam. Če je glava tudi mehansko uničila plošče, je še manj možnosti. Naj bi bilo tako, da če disk odpreš v normalnem okolji, da imaš en poskus, da snameš podatke, drugače gre vse skup v franže.
Ampak si zanimiv - praviš, da znaš ti to popravit, medtem ko so le redke firme na svetu, ki to delajo pa še za to cuknejo par k€, ampak ti pa raje čičaš na faksu, delaš diplomo iz avtoeletronike in si sam zamenjuješ temp. senzorje, da bi prišparal € na servisu.
Pa še o profesorjih - dokler sem bil na faksu, sem imel profesorje (in asistenete) za sposobne. Ko sem začel delat in se srečeval z pravimi problemi in ne "ugankami iz bukvic" sem ugotovil, da so v real-life totalno neuporabni. Velja za FERI, FRI in za Inštitut Jožef Štefan. Veliko jih je v Jugi delalo v velikih podjetjih (Iskra, Rade Končar itd.), kjer so bili neki šefi, ko pa se je bilo treba svoje znanje pokazat v novih firmah, pa so pristali na univerzah. Lahko 3x ugibaš, zakaj... Še nisem spoznal profesorja, ki bi bil v svojem delu uspešen v podjetjih, ampak je raje izbral poklic pedagoškega delavca...
Nisem ne magister, ne doktor, niti diplome nimam (obstal na absolventu). Delam pa kar me veseli in to delam dobro. Sem pa prilezel dovolj daleč, da lahko rečem, da so profesorji (vsaj tisti na FERI-ju) nesposobni bizgeci.
LP
Gargy