AC - prehitevanje po desni

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Potem naprimer pelješ po Celovški 70km/h po desnem pasu in dohitiš nekoga ki vozi 40km/h po levem.
Teoretično bi moral zabremzati ko ga dohitiš in voziti toliko hitro, kot vozi avtomobil na levi?
tongue-1.gif

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik sass pravi:
točno tako. prehitevati smeš po prometnem pasu, ki ni skrajno desni. in ker ima konkretno celovška, razen zelo kratkega odseka, le dva prometna pasova v eno smer, tam pač v splošnem ne smeš prehitevati po desni.

Mogoče ne bi bilo slabo, če še enkrat prebereš, pa malo razmišljaš zraven.
Prehitevati smeš vozilo, ki vozi po prometnem pasu, ki ni skrajno desni. Tako da lahko skoraj na celi Celovški prehitevaš po desni.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik sass pravi:
točno tako. prehitevati smeš po prometnem pasu, ki ni skrajno desni. in ker ima konkretno celovška, razen zelo kratkega odseka, le dva prometna pasova v eno smer, tam pač v splošnem ne smeš prehitevati po desni.

hysterical-1.gif

Seveda ga lahko prehitevaš po skrajno desnem pasu mestne dvopasovnice.
Dajkmo se naučit brat.

Citat:
– vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;

Se prebere takole: vozilo, ki vozi po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;

Ali drugače: ne sme se prhiteti avta, ki vozi pos krajno desnem pasu.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
možno, samo potem nekako ne vidim smisla te alineje: ni dovoljeno po desni prehitevati vozila, ki so na desnem prometnem pasu. kako pa boš po desni prehitel vozilo, ki je na desnem pasu? po pločniku?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Ali se mogoče ne sme?
Kakorkoli že, se to vsakodnevno brez najmanjših problemov prakticira.
Tudi v rdečo se ne sme vozit, pa kakor vidim, "se to vsakodnevno brez najmanjših problemov prakticira".
wink-1.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
ej...sam to pa res...neki dan sem bil zvečer v mariboru in me je kar presenečalo kako ljudje lepo peljejo na izi v rdečo....sem pri speljevanju kar malo počakal na zeleni ,da mi kak ne prileti v bok.Ne vem ali je blo slučajno to al je vedno tako.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Za prehitevanje po desni smo ugotovili, da je v določenih okoliščinah, dovoljeno.
Vožnja v rdečo pa ne. In zaradi tega imaš lahko velike težave. Upam, da mi ne bo treba iskati dotičnega člena zakona...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
ej...sam to pa res...neki dan sem bil zvečer v mariboru in me je kar presenečalo kako ljudje lepo peljejo na izi v rdečo....
Tudi v Ljubljani je tako. To je pač pričakovana posledica ukinitve utripajoče zelene..... ki polni proračun.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Potem v Kopru nekako zaostajo al kaj....so na semaforjih dodatne "luči" ki odštevajo čas čakanja na zeleno in na rdečo luč.Super zadeva.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
To je pač pričakovana posledica ukinitve utripajoče zelene..... ki polni proračun.
Ti pa tvoja utripajoča zelena.
stupid-1.gif
Ko meni gori zelena že tri, štiri sekunde, pa moram še vedno čakat, da se kak kre.ten pripoja skozi svojo (že dolgo) rdečo v križišče. Običajno takrat, ko nima nikogar za sabo.

Upam, da bodo kdaj policaji s takimi resno napolnili državni proračun, zaenkrat se mi zdi, da še za proračun kmečkega društva Osilnica ne zberejo.

Rogue

Pripravnik
26. avg 2009
89
0
6
Tko se to dela pr nas. Ko je zelena se vse vleče, pol ko je pa rumena pa rdeča se pa vsi podvizajo v križišče.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
To je pač pričakovana posledica ukinitve utripajoče zelene..... ki polni proračun.
Ti pa tvoja utripajoča zelena.
stupid-1.gif
Ko meni gori zelena že tri, štiri sekunde, pa moram še vedno čakat, da se kak kre.ten pripoja skozi svojo (že dolgo) rdečo v križišče. Običajno takrat, ko nima nikogar za sabo.

Upam, da bodo kdaj policaji s takimi resno napolnili državni proračun, zaenkrat se mi zdi, da še za proračun kmečkega društva Osilnica ne zberejo.
Počak še malo, saj kamere na križiščih že počasi uvajajo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Komaj čakam, bo rdeča luč na semaforju končno dobila smisel.
cheer.gif

Ker mi ni všeč, da celo ob čisti zeleni ne vem, ali bom prišel cel čez križišče. Dejansko zadnje čase vse pogosteje vidim, da se marsikomu ne da več čakat tistih 20 sekund in tako nekje na pol rdeče faze kar gre v križišče.
stupid-1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
se mi ne da brati vsega .. če je pa že kdo odgovoril, pa sorry
wink-1.gif

Torej, na AC sta vozni in prehitevalni pas. Poleg ostavnega, seveda. Če vozilo prehitevaš po desni strani, si v prekršku. Takšna je naša zakonodaja. Po njej je pravilno prehitevati le po levem - prehitevalnem pasu. Na AC je po zakonu dovoljeno voziti 1km več od tistega, ki vozi po voznem - desnem pasu.

V kolikor ni na desni nikogar, se vozilo MORA zapeljati na desni pas, sicer je v prekršku. Nikakor pa ni dovoljeno prehitevati po desnem pasu.

Se pa niti jaz tega ne držim, sicer bi bil prej iz MB v KP po stari cesti .. Ko pridem do kolone vozil na prehitevalnem pasu, prehitim po desni (voznem), sem pa malo bolj previden in peljem celo malo po odstavnem .. just in case
wink-1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Stupo, v mestih sa oba pasa prometna .. kar pomeni, da smeš prehitevati po kateri koli strani želiš. Na AC sta pa vozni in prehitevalni pas, kjer so pa pravila drugačna.

Jaz se po LJ vozim pretežno po levem, ker so desni prometni pasovi polni lukenj in imam občutek, kot da se vozim po njivi.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Komaj čakam, bo rdeča luč na semaforju končno dobila smisel.
cheer.gif

Ker mi ni všeč, da celo ob čisti zeleni ne vem, ali bom prišel cel čez križišče. Dejansko zadnje čase vse pogosteje vidim, da se marsikomu ne da več čakat tistih 20 sekund in tako nekje na pol rdeče faze kar gre v križišče.
stupid-1.gif

Tole obnašanje avtomobilistov na cestah sem pred 10 leti napovedoval kot posledico prihoda skuteraške generacije med avtomobiliste. Ker na fenih za njih niso veljala nobena pravila, se podobno obnašajo tudi v avtih.
Žal slabemu zgledu voženj v rdečo, neuporabe smernikov in neupoštevanja drugih z dolgimi koraki sledijo kokoši srednje generacije, katere po mojih opažanjih prednjačijo pri padcih v križišče ob rdeči luči (ne, nimam navade gledat starih babnic
smile-1.gif
).
V MB ob vsaki jutraniji vožnji preko centra vidim vsaj dva primera vožnje v debelo rdečo (2-3 sekunde!), policajev pa nikjer.

LP,

Milan

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ja, saj te kure sem hotel tudi omeniti, pa raje nisem, ker bi zgledalo, kot da jih samo jaz vidim.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
še eno pojasnilo glede tistega .. po pasu, ki ni skrajno desni .. ker vam dela toliko težav.

z drugimi besedami povedano: smete prehitevati vozilo, ki vozi po levem pasu .. seveda to velja za dvopasovnice znotraj mesta in NE AC! ..