Naj na hitro opišem svoj včerajšnji brew day, ki je trajal skorej 8 ur. Po koncu sem bil uničen. Prvič sem kuhal ciljnih 44l v 50l loncu(največ do sedaj). Med drozganjem sem se zamotil z izdelavo venturi zračenja in delitvijo pretočne cevi, ker sem moral pivino pretočit enakomerno v dva fermentorja, in pozabil na gretje vode za sparge. V dodatnih loncih lahko segrejem max. 31l vode (kalkulator mi je izračunal 32,5). Kljub temu pa na koncu v lonec ni vse šlo (bilo je cca 4l viška - ????? moram precerit dejansko količino lonca). Skratka, boil je zato trajal uro več kot bi moral, skoraj toliko časa sem pred tem porabil še za segrevanje vode za sparge in prelivanje sladice. Vse nato poteka gladko, pivo ohladim in pretočim. Glej ga zlomka, v vsak fermentor dobim samo 16l (4l usedline sem pustil v loncu). Kje je ostalih 8 litrov??? Izmerim OG in je za 10 točk višji od predvidenega. Grem na brewersfriend, ki mi zračuna, da moram dodat 8l vode, to naredim in zadanem želeno OG. Hvala bogu!
Ni mi jasno, kje sem falil. Ali dejansko lonec nima 50l, ali pa mi je povrelo 12l namesto 4l, kar skoraj ne verjamem, saj mi je zadnjič v isti opremi in pri manjšem batchu povrelo točno 4 čitre, včeraj pa je bil boil kvečjemu manj intenziven.
Mogoče se opisano zdi, da je šlo vse skoraj gladko, a v moji glavi je vrelo
Ja, vse je enkrat prvič in s količino pride (še bolj) do izraza tudi logistika. Na koncu se je podatkovno sicer izšlo, bomo videli kakšen bo končni rezultat. In brewers friend se je še enkrat dokazal kot odličen in natančen kalkulator.
Še slika pretoka, če koga zanima: