nasvet za začetnika

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Sedaj bo še bolj očitno, da o tem nimam pojma, ampak bom vseeno vprašal: torej, če zamenjam samo regulator, ostalo pa ostane isto (torej cev in sam gorilec), mora biti vse O.K., ali je potrebno menjati tudi cev?

Hvala v naprej
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Sedaj bo še bolj očitno, da o tem nimam pojma, ampak bom vseeno vprašal: torej, če zamenjam samo regulator, ostalo pa ostane isto (torej cev in sam gorilec), mora biti vse O.K., ali je potrebno menjati tudi cev?

Hvala v naprej

Kakšen imaš gorilec? Kako močan?
Cev ne rabiš menjat v nobenem primeru...
Moj plinski gorilnik je 8kw Gorenc in priporočajo 4kg 30-50mb regulator kjer lahko nastavljaš pritisk, tako da ti gori najbolje.
Ta se uporablja za količine od 40l do 80l.
50mb 2kg regulator ki ne nastavlja pritiska so mi odsvetovali, ker naj bi v določenih primerih delal probleme, jaz sem ga imel doma, probal in deluje odlično.
Najšvohnejši regulator 1.5kg 30mb pa ravno tako priporočajo za 8kw gorilnik, vendar za količine do 30-40l tekočine...

Vse tri regulatorje imaš tukaj https://www.gorenc.eu/files/datoteke/katalog/Gorenc_-_Katalog_2012_01.pdf

Dejstvo je da je najboljši nastavljiv, ki ti pride prav pri vseh količinah...

Vse info sem dobil pri pridajalcih opreme Gorenc...

 
Nazadnje urejeno:

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Hvala za izčrpen odgovor

Na mojem piše 7,5 kW 542 g/h, 30 mbar; na regulatorju pa piše 1,5 kg/h 0,3-16 BAR.

Torej, če bi nabavil regulator 4Kg in samo zamenjal obstoječegal, verjetno nima kaj it narobe?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Hvala za izčrpen odgovor

Na mojem piše 7,5 kW 542 g/h, 30 mbar; na regulatorju pa piše 1,5 kg/h 0,3-16 BAR.

Torej, če bi nabavil regulator 4Kg in samo zamenjal obstoječegal, verjetno nima kaj it narobe?

Tako je.
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
v nedeljo sem se lotil izdelave pšeničnega piva, fermentor imam v prostoru kjer je od 16 do 20 stopinj, odvisno če je prižgan radiator, glede na to da je zima. Mi lahko nekdo od izkušenejših pove na kakšni temperaturi je najbolje imeti pšenično pivo dokler fermentira?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Katere kvasovke pa si uporabil in za kakšno količino?
Jaz bi malo dvignil, da dobiš več estrov.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Jaz sem ravno prejšnji teden točil pšenično. Fermentorje imam (na ženino "veselje") kar v dnevni sobi in prvi teden ali 10 dni dam fermentor v veliko posodo z vodo in tako reguliram temperaturo (z dolivanjem hladne vode in plastenkami ledu, po potrebi seveda) in fermentacija pri tem konkretnem Weiznu je potekala nekako tako - na začetku sem spustil do 17 in postopoma dovolil da prileze do 20 (prve tri dni) potem pa sem pustil do 22. Pivo je izpadlo fenomenalno dobro - zelo pitno, čutim recimo tudi banano, kot bi naj pri tem stilu bilo zaželeno. Je pa seveda odvisno od kvasa+temperature fermentacije.
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Js pa imam en malce problemov, torej pivino sem dal v prostor kjer sem pričakoval da bo ok temperatura torej okoli 18. Danes po 6/7ih dneh pa presenečenje da ima pivina okoli 1020 OG pa bi moral bit 1008. Temperatura je bila v fermetorju nekje med 16-18 stopinj vse skozi. Danes sem ga prestavil in malce ovil da vidim če mi uspe temperaturo zvišat, torej me zanima je to kaj narobe se bo kaj poznalo na pivu oziroma kako najlazje rešiti problem?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Js pa imam en malce problemov, torej pivino sem dal v prostor kjer sem pričakoval da bo ok temperatura torej okoli 18. Danes po 6/7ih dneh pa presenečenje da ima pivina okoli 1020 OG pa bi moral bit 1008. Temperatura je bila v fermetorju nekje med 16-18 stopinj vse skozi. Danes sem ga prestavil in malce ovil da vidim če mi uspe temperaturo zvišat, torej me zanima je to kaj narobe se bo kaj poznalo na pivu oziroma kako najlazje rešiti problem?

Če je govora o pivu ki je imelo OG 1.036 in si ga delal iz ekstrakta in cukra potem je gostota 1.020 absolutno preveč. Nekaj je šlo zelo narobe v procesu fermentacije. "Pivo" ima slaba 2% alkohola in je sladko, v takem stanju nima smisla stekleničit.

Izmeri še 1x gostoto in prej preverii delovanje aerometra v navadni vodi. Če je vse ok in imaš res tako gostoto potem dodaj nek brandname poljuben kvas (US-05 recimo) in ga potresi v pivo, pri taki gostoti in alkoholu bi moral kvas dokončat fermentacijo v parih dneh.

Opcija je tudi da dvigneš temperaturo na več kot 20C in premešaš usedlino ter upaš da je kvas sposoben dat še kaj od sebe. Vprašanje pa kaj bo s pivom če je kvas v takem stresu da ni sposoben niti pol sladkorja pri skoraj nič alkohola prežvečit.

Stekleničenje v takem stanju ti kot rečeno odsvetujem ker vprašanje če se bo sploh naredila karbonacija, četudi se bo vprašanje kaj bo z nadaljevanjem fermentacije (eksplozije steklenic). Tako da v tem primeru ti svetujem še tretjo opcijo, to je da pivo zliješ v odtok in začneš znova skupaj z izogibanju napakam ki si jih tokrat storil.
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
glede slada po drozganju, kaj storite z njim? ko sem prebiral celoten forum sem zasledil da ga nekateri uporabljate za razne zadeve, vendar ne najdem ponovno teh objav....se ga lahko za kaj uporabi ali se ga preprosto vrže stran? do zdaj sem ga vedno vrgel stran pa me zanima če sa ga lahko za kako zadevo uporabi?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Če imaš normalno učinkovitost (do 80%), lahko narediš varjanto grančereale keksov, sicer pa so ostanki dobra hrana za živino in kokoši, tudi na kompostu se dobro obnesejo, jaz sem enkrat naredil bokashi, s tem da sem imel takrat katastrofalno spiranje in nisem rabil nič melas in pdobnega, ker je že ostalo veliko sladkorja v zrnju...
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2085.html

Zmešaš z gozdnim humusom in kolkerkolk diht zapreš.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Ko začnem mleti in točiti vodo je pri tastu v štali cela "štala".

Živali prav čutijo kdaj bojo spet dobile posladek :)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
mene doma ne smejo več krave videti :D
To se derejo ko zmešane sam da me zagledajo :D
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Ja pazit je treba samo da se hitro porabi...

Ker je mokro, po kakšnih 2-3 dneh kisne...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
To majo še raj, mal divje fermentacije :D
Men se že čez noč ukisa, zjutri jim pa dam, to se jim kar meša :D
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Eno vprašanje še sicer bom probal rešit trenutni batch (sem ga premešal in dal bolj na toplo) pa vseeno naslednjo bom isto varil Muntons Nut Brown Ale, pa me zanima kateri sladkor priporočate, kar navadnega? Ali raje kakšnega sladni ekstrat (DME)?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Definitivno zamenjaj sladkor s DME. Ti bo naredilo pivo bolj "polno" z več okusa.
Dodatno ti pa toplo priporočam, da zamenjaš priložene kvasovke z nekimi brandname kvasovkami (S-04 ali US-05 od Fermentisa recimo).
 
Nazadnje urejeno:

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Pa še nekaj me zanima torej merim z hidrometrom in na začetku ga dam v epruveto in ga zavrtim, po parih sekundah recimo 15-20 sekund se hidrometer vzdigne. Torej na katero odmerjeno količino se zanašat na začetku ali kasneje? Prav tako imam doma refraktometer, pa me zanima katero skalo merite pri refraktometru (tasrednjo O?) Oziroma ali bolj priporocate merjenje z refraktometrom ali hidrometrom?

Skala ki jo imam na refraktometru: http://www.dhresource.com/albu_281486729_00-1.0x0/hand-held-refractometer-wine-oe-beer-brew.jpg
 
Nazadnje urejeno: