nasvet za začetnika

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Potem ti ostane pa samo še vpihavanje Co2
smile-1.gif

Kot je že Utiševalec pojasnil, vezava kisika v pivino na nekih 20 stopinjah je tako majhna, da če napolniš steklenico, jo odložiš na stran, nanjo položiš zamašek, pustiš 10 min, kisik v flaši in pivu se počasi izloči, saj ga izpodrine Co2, ki je težji kot kisik.
Sam počakam, da pokrovček začne rahlo poskakovati, nato pa zaprem steklenice.
nahrung002.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik Metalyedge pravi:
Potem ti ostane pa samo še vpihavanje Co2
smile-1.gif

Kot je že Utiševalec pojasnil, vezava kisika v pivino na nekih 20 stopinjah je tako majhna, da če napolniš steklenico, jo odložiš na stran, nanjo položiš zamašek, pustiš 10 min, kisik v flaši in pivu se počasi izloči, saj ga izpodrine Co2, ki je težji kot kisik.
Sam počakam, da pokrovček začne rahlo poskakovati, nato pa zaprem steklenice.
nahrung002.gif

z navadno polnilno cevko (tisto za 2.9€) je površina s katero je pivo v stiku z zrakom samo gladina piva ob polnjenju, pri tej napravici pa pivo sploh ob začetku polnjenja škropi skozi zrak in je površina tako dosti večja in ne verjamem, da je to dobro za pivo.
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Citat:
Uporabnik Metalyedge pravi:
Potem ti ostane pa samo še vpihavanje Co2
smile-1.gif

Kot je že Utiševalec pojasnil, vezava kisika v pivino na nekih 20 stopinjah je tako majhna, da če napolniš steklenico, jo odložiš na stran, nanjo položiš zamašek, pustiš 10 min, kisik v flaši in pivu se počasi izloči, saj ga izpodrine Co2, ki je težji kot kisik.
Sam počakam, da pokrovček začne rahlo poskakovati, nato pa zaprem steklenice.
nahrung002.gif

z navadno polnilno cevko (tisto za 2.9€) je površina s katero je pivo v stiku z zrakom samo gladina piva ob polnjenju, pri tej napravici pa pivo sploh ob začetku polnjenja škropi skozi zrak in je površina tako dosti večja in ne verjamem, da je to dobro za pivo.

Predam se.
smile-1.gif
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Jaz uporabljam polnilno cevko in si ne znam predstavljati polnjenja brez nje. Tudi sam delam kot pravi Metalyedge - napolnim in položim razkužene pokrovčke na steklenice, ko končam s polnjenjem pa počasi začnem z zapiranjem od prve proti zadnji steklenici.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Meni pa cevka nekako ne paše. Cela cevka je v kontaktu s pivom, čisto komot jo med polnenjem po nesreči rukneš/primeš/se jo s čim dotakneš. Ali pa se ti gor vsede kakšna vinska mušica in ti jo obdari z divjim kvasom/ocetnimi bakterijami.
Polnem direkt iz pipe. Malo jo zasučeš in flaše ponleš pod kotom, pa nimaš nobenega špricanja in penjenja.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Meni pa cevka nekako ne paše. Cela cevka je v kontaktu s pivom, čisto komot jo med polnenjem po nesreči rukneš/primeš/se jo s čim dotakneš. Ali pa se ti gor vsede kakšna vinska mušica in ti jo obdari z divjim kvasom/ocetnimi bakterijami.
Polnem direkt iz pipe. Malo jo zasučeš in flaše ponleš pod kotom, pa nimaš nobenega špricanja in penjenja.

No ja... To je že počasi paranoja... Če si upel fermentor s pipo razkužit do točke da je pivo ok boš pa tudi cevko...
Dejstvo je, da brez cevke vneseš veæ kisika, da pa vneseš divji kvas z razkuženo cevko je pa res zanemarljivo...
 

Kata_Rina

Zelenc'
26. mar 2014
14
0
1
Bom kar ukradla temo. S kolegom sva se po dolgem prebiranju raznih forumov in člankov le opogumila, da poizkusiva narediti pivo z BIAB metodo. Piva noben izmed naju še ni varil, imava pa nekaj izkušenj s kuhanjem likerjev, z medenim vinom in seveda z običajnimi vini, tako da nam takšno delo ni lih povsem tuje
smile-1.gif
Za prvi recept bo padel tale: http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/258683/porterline-syndrome-leffe-brune-
Kljub več sestavinam gre menda za enostavno zadevo.
Je pa še nekaj težav. Opremo povečini imamo (vreča, lonec, termometer, itd), problem pa je mlinček. Slad bomo naročili pri enem od spletnih trgovcev s tem, ampak še ne vemo, kako bi ga zmleli. Glede na to, da se prvič lotevamo tega, ne bi kar na vrat na nos kupovali mlinčka za 60€. Primernega mlinčka za kavo, ki bi ga lahko predelali v ta namen, žal nimamo. Trgovina, ki ponuja izposojo mlinčka, pa je malce predaleč. Kakšne druge preproste opcije mletja pa nisem nikjer zasledila. Zato me najprej zanima, če je slučajno tu kdo iz Goriške / Krasa / Sežane, ki bi bil pripravljen posoditi mlinček za spraviti čez ene 5 kg zrnja?
Drugo vprašanje: Recept je za all-grain metodo. Poskušam ugotoviti količino vode, ki jo je med postopkom potrebno dodati, da bo recept ustrezal BIAB. Pri tem naj bi bila koristen ta kalkulator: https://pricelessbrewing.github.io/BiabCalc/ Ampak mi ni lih jasno, kje naj dobim vse te podatke (kettle losses, boil-off rate, ...). Bi mi lahko kdo razložil, na kak način pretvorim all-grain recept v BIAB metodo?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
1. https://pivovarium.si/si/ on ti tudi zmeje ječmen, za đabe
2. Vode daš toliko kolikor želiš pivine, s to razliko da se zavedaš: ječmen pobere toliko vode kolikor je njegova masa, 10% jo izgubiš med vrenjem, nekaj je tudi usedline. Tprej v grobem, za 20L končnega piva: 20L piva + 5L pobere ječmen (če ga je 5kg) + 2L izgubiš med boilom + 1L usedline. Torej imej v glavi da rabiš 28L vode
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Glede tistega polnilca par postov nazaj.
Joj ne tega kupovat. Jaz sem se nategnil in po nekaj steklenicah prešaltal takoj nazaj na staro dobro cevko z vzmetjo.
Penilo k svina in ven metalo na vrhu. Vse steklenice lepljive ipd

Stvar je super za negazirane tekočine, tukaj je pa ravno toliko CO2, da zabluzi.
 

Kata_Rina

Zelenc'
26. mar 2014
14
0
1
pocast, hvala za info! Bomo kontaktirali Pivovarium.
Še eno vprašanje bi imela, glede hlajenja. Ker nimamo (še) zrihtanega nobenega boljšega sistema, nameravamo po vretju shladiti kar s flašami ledu (seveda čim bolje očiščenimi, preden bodo šle v skrinjo). Bo to OK ali je preveč verjetno, da bo kakšna svinjarija pokvarila pivo?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik Kata_Rina pravi:
pocast, hvala za info! Bomo kontaktirali Pivovarium.
Še eno vprašanje bi imela, glede hlajenja. Ker nimamo (še) zrihtanega nobenega boljšega sistema, nameravamo po vretju shladiti kar s flašami ledu (seveda čim bolje očiščenimi, preden bodo šle v skrinjo). Bo to OK ali je preveč verjetno, da bo kakšna svinjarija pokvarila pivo?

Da bi pivino hladila direktno v loncu, z zamrznjenimi flašami ni najboljša ideja, kar se tiče okužb. Če nimaš namenskega hladilnika, ohlajanje izvedeš nekako na ta način.

http://findmybeering.tumblr.com/post/14848717697/brewing-cooling-the-wort
 

Kata_Rina

Zelenc'
26. mar 2014
14
0
1
Kaj pa če bi del vode, ki izpari/jo pobere ječmen, dali nazaj v lonec v obliki leda (itak, iz prej prevrete vode)? Ta način hlajenja ne pride v upoštev, ker je lonec precej velik in težek (drži 40l, namenjen je za kuhanje likerja, ni to kaka kuhinjska posoda).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Lahko tudi tako, vendar preračunaj si kalkulacije, da ne bosta imela potem razredčene pivine.
Tudi tvoj prvi predlog bi šel, čeprav ni najbolj idealen, vendar smo tudi to že počeli. Ne vidim težav iz mikrobiološkega vidika, ker vržeš zmrle flaše v vrelo pivino in se pasterilizirajo....bolj me skrbi da bi same flaše izpustile kake kemikalije v pivino.
Ampak zdaj pozimi ohladiti 20L pivine, ni nobene panike, v skrajnem primeru lonec zapreš in čez noč postaviš ven. Ni to idealno, se da pa narediti v redu pivo ven.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Za vino je super, za pivo pač ne, ker ga čisto preveč prezrači. Edino, če boš flaše napolnil s CO2, da minimiziraš vsebino kisika.

Polnilna palica je odlična za flaširanje 20l. Ko boš pa enkrat polnil 100 flaš (50l) ti bo pa začela presedat. No meni je. Zato zdaj uporabljam sifonski polnilnik.

https://www.amazon.co.uk/Grifo...QC7D454BG1ZZB8C
https://www.youtube.com/watch?v=LwHz4wkWpw4

Komaj sproti flaše natikam in zamaške gor dajem... Je pa res, da gre zaradi posode kakšna flaša za bogove. To je cena za komfort...
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Zanima me je kdo bil na tečaju ki ga ponuja pivopis? Me zanimajo izkušnje če je kdo šel na prvega (Celovit Ekstrat)?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Pivopisovci ti bodo osnove lepo razložili in odgovorili na vsa zastavljena vprašanja
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik Kata_Rina pravi:
Bom kar ukradla temo. S kolegom sva se po dolgem prebiranju raznih forumov in člankov le opogumila, da poizkusiva narediti pivo z BIAB metodo. Piva noben izmed naju še ni varil, imava pa nekaj izkušenj s kuhanjem likerjev, z medenim vinom in seveda z običajnimi vini, tako da nam takšno delo ni lih povsem tuje
smile-1.gif
Za prvi recept bo padel tale: http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/258683/porterline-syndrome-leffe-brune-
Kljub več sestavinam gre menda za enostavno zadevo.
Je pa še nekaj težav. Opremo povečini imamo (vreča, lonec, termometer, itd), problem pa je mlinček. Slad bomo naročili pri enem od spletnih trgovcev s tem, ampak še ne vemo, kako bi ga zmleli. Glede na to, da se prvič lotevamo tega, ne bi kar na vrat na nos kupovali mlinčka za 60€. Primernega mlinčka za kavo, ki bi ga lahko predelali v ta namen, žal nimamo. Trgovina, ki ponuja izposojo mlinčka, pa je malce predaleč. Kakšne druge preproste opcije mletja pa nisem nikjer zasledila. Zato me najprej zanima, če je slučajno tu kdo iz Goriške / Krasa / Sežane, ki bi bil pripravljen posoditi mlinček za spraviti čez ene 5 kg zrnja?
Drugo vprašanje: Recept je za all-grain metodo. Poskušam ugotoviti količino vode, ki jo je med postopkom potrebno dodati, da bo recept ustrezal BIAB. Pri tem naj bi bila koristen ta kalkulator: https://pricelessbrewing.github.io/BiabCalc/ Ampak mi ni lih jasno, kje naj dobim vse te podatke (kettle losses, boil-off rate, ...). Bi mi lahko kdo razložil, na kak način pretvorim all-grain recept v BIAB metodo?

Pivovarium.si ti brezplačno zmelje zrnje in ga pošlje (spletna prodaja). Kolikor vem, so edini, ki ti to naredijo brezplačno.

Jaz imam sicer MattMill Basic in je za moje domače potrebe super. Pride 100 EUR.

Pocast je lepo na oko ocenil, koliko vode porabiš. Jaz pa delam tako. Vedno drozgam v razmerju 3l vode/1kg sladu. Pred vretjem pa enostavno dolijem toliko vode, kolikor jo po izračunu potrebujem. To pa je odvisno tudi od lonca, v katerem kuhaš,, ter intenzivnosti vrenja... Meni v eni uri redno povre več kot liter vode. V 12L loncu mi povre cca 2.5L/h, v 20L loncu pa vsaj 3L/h.

V soboto sem v 20L loncu za končnih 11L piva zavrel 17L tekočine. Povrelo mi je torej 3L, cca 1L usedline in cca 1L je pobral hmelj v vrečki. To je na oko, lahko je bilo boila več, pa drugega manj...ampak tako nekako. Skratka, prvič sem zadel in dobil v fermentor natanko želenih 11L.

Nekdo je v nekem postu že zapisal, da si je najkoristnejše zapisovati, kako ti gre, pri posamezni opremi. Lahko predhodno narediš tudi test z vodo. Pač naliješ vodo, pustiš vret in spremljaš, koliko ti povre.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Maš isto na netu nekje sam dodan je še Ireks.
To sva se že z Utiševalcev menila, da Special B in X nista enaka...
 
Nazadnje urejeno:

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Maš isto na netu nekje sam dodan je še Ireks.
To sva se že z Utiševalcev menila, da Special B in X nista enaka...

Prosim za link, ni šans da točno taka tabela že obstaja. Vsaj najti je ni mogoče. Pa tudi če je ta tabela 95% pravilna je to še vedno super
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno: