nasvet za začetnika

Rsk

Fizikalc
31. maj 2016
152
57
28
Eno kratko vprašanje.
Je kaj narobe, če se pri teh temperaturah slad 2 dni svaljka po prtljažniku avtomobila
sprasujem se.gif


Lp
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Pa še nekaj me zanima torej merim z hidrometrom in na začetku ga dam v epruveto in ga zavrtim, po parih sekundah recimo 15-20 sekund se hidrometer vzdigne. Torej na katero odmerjeno količino se zanašat na začetku ali kasneje? Prav tako imam doma refraktometer, pa me zanima katero skalo merite pri refraktometru (tasrednjo O?) Oziroma ali bolj priporocate merjenje z refraktometrom ali hidrometrom?
Merodajna meritev je tista, ko se hidrometer umiri. Bistvo je, da z vrtenjem izločiš mehurčke, ki se sicer naberejo na steklu in ti pokvarijo meritev (dodatni vzgon).
V pivovarstvu se primarno uporablja hidrometer. O reflektometru je bilo na forumu že precej napisanega in še malo pobrskaj. Ampak na kratko: reflektometer ti daje lom svetlobe v Brixih. Obstaja pa za nefermentirano pivino linearna in dokaj natančna preslikava v OG- kalkulatorji na spletu - ki pa je odvisna od vsakega posameznega reflektometra. Pri fermentiranem pivu se pa pojavi še problem prisotnosti alkohola, ki močno vpliva na meritev. Za začetek uporabi vsekakor hidrometer, lahko pa preverjaš oz. se učiš uporabljati istočasno tudi reflektometer. Ampak pred njegovo uporabo poišči še kaj informacij (tu na formunu ali drugje na internetu).

Citat:
Uporabnik Rsk pravi:
Eno kratko vprašanje.
Je kaj narobe, če se pri teh temperaturah slad 2 dni svaljka po prtljažniku avtomobila
sprasujem se.gif

Lp
Ne vidim razloga, da bi bilo kaj narobe? Mraz je samo plus, v temi pa tudi je, če je v original 25kg vrečah ali v prtlažnjiku.
 

Rsk

Fizikalc
31. maj 2016
152
57
28
Ja slad je org. zapakiran, pot domov se mi bo malo zavlekla, pa nebi rad kaj splesni ipd.
grin1.gif

Hvala
zmaga.gif
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Ok pri meni pa včeri sem ga dal potem na toplo kot ste priporočal in še normalno vreje (po vehi tudi), danes sem ga zmeril najprej z hidrometrov pa mi je spet tako skakal da nevem dam ga noter zasuknem in kaze nekje 1015-1020 refraktometer kaze 4% torej s pomočjo aplikacije je to 1015, torej je v enem dnevu padlo iz 1020+ do 1015. Torej še verjetno obstaja možnost da ne bo treba stran zlivat ga če ga še pustim kakšen dan ali dva (danes je 9ti dan vretja)?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Preberi si prilepljene teme v tem podforumu, je tudi o refraktometru nekaj zapisanega
wink-1.gif


Sicer pa, hidrometer velja odčitek, ko prosto plava (brez da se drži stene epruvetke!) in ko se neha vrtet da lahko normalno odčitaš valda. Bo pa s časom pokazal drugo cifro, ker se mu naberejo mehurčki naokoli, ki ga tiščijo gor - za to ga zavrtiš, da je prost
smile-1.gif



p.s.: jaz pač, zadrt gorenc, nisem kupil epruvete ampak merim kar v tubusu, v katerem je areometer shranjen, pač pomiješ, jbg, prišparal par €€ 
grin1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pa kupi si epruveto...sej so po 1 eur free shipping... js jih mam ene 5x doma k grem testirat kdaj tudi po 5x piv hkrati, da pomerih od vsake gostoto:)
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Kot kaže je mu nekak se uspelo obdržat, danes zjutraj je prenehal vret goraj na vehi meritve po refraktometru kažejo cca 1008 moraa še celo malce manj. Ga še pustim danes v fermentorju ali lahko nadaljujem z flaširanjem oziroma batch priming?
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
doma ima nekaj metrov bakrene cevi in bi rad naredil wort chiller ker z ledom traja predolgo seveda nebi delal sam ampak bi dal enemu majstru ki se s tem ukvarja. cev ni bila nikoli uporabljena, je pa dolgo mirovala v garaži tako da je na njej kakšna praska, odrgnina oz. madez od kake barve mogoče. Zanima me če je ta cev uporabna za hlajenje pivine, predvsem zarad higiene sprasujem?
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
bom poskusil, hvala
zmaga.gif

na spodnji sliki se drugače vidi kakšna je
2524134-2cev.jpg
 

Priponke

  • 2524134-2cev.jpg
    2524134-2cev.jpg
    55,9 KB · Ogledi: 293
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Kot kaže je mu nekak se uspelo obdržat, danes zjutraj je prenehal vret goraj na vehi meritve po refraktometru kažejo cca 1008 moraa še celo malce manj. Ga še pustim danes v fermentorju ali lahko nadaljujem z flaširanjem oziroma batch priming?

Pticki na "vehi" civkajo da NIKOLI in nic ne flasiramo prej kot v dveh tednih, jaz prej kot v treh nič ne dam v flaše.

Če si kuhal stout, je jasno, da ga prej kot dva meseca po kuhi tudi povohal ne boš.

Preberi si Utisevalceve pivovarske zapovedi v 'master' temi in jih upostevaj...

Pa ne nisem tecen, samo sem jaz to napisal ze ene trikrat, kaksen drug ze veckrat, plus utisevalec nj-krat.
Ce taksne stvari pises pomeni da ne čitaš foruma, ampak vseeno sprasujes, to je pa prvi pivovarski greh
cool-1.gif


V glavnem pusti v fermentorju se 14 dni, in JA, od danes 14 dni in bos preskocil en kup cudnih okusov ki jih mora preplezat mlado pivo.


in pa pivovarska zapoved: najvecja napaka mladih pivovarjev je neucakanost...

Brez zamere, pa srecen bozic vsem
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Raje kot z brusnim papirjem jo poskusi namociti v kaksni kisli raztopini, npr. citronska kisline. Pa noben problem je ni sam navit v spiralo,
potrebujes eno okroglo stvar(keg naprimer, lonec), okoli katere jo navijas. Pazi da je ne prepognes, ker ni resitve.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik paulaner pravi:
bom poskusil, hvala
zmaga.gif

na spodnji sliki se drugače vidi kakšna je

to je samo oksidacija in se ti bo pojavila po vsaki uporabi, ko baker oksidira, s tem se ne rabiš ukvarjat...
Meni je tudi hudo, da je po koncu hlajenja hladilnik vedno najlepši, ampak je vse samo vizuelno...
Majstr za krivljenje bakra? Valda bos to sam naredu, ce rabis za 50l pivski sod, imam železen koš za smeti ulit za to, lahko se znajdes na miljon drugih nacinov...
Če ga navijas okrog necesa trdega ni sans da ga zapigas.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Citat:
Uporabnik itak37 pravi:
Raje kot z brusnim papirjem jo poskusi namociti v kaksni kisli raztopini, npr. citronska kisline. Pa noben problem je ni sam navit v spiralo,
potrebujes eno okroglo stvar(keg naprimer, lonec), okoli katere jo navijas. Pazi da je ne prepognes, ker ni resitve.

Jaz raje nbi kombiniral bakra in kisline....nastane zeleni volk, ki je strupen
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.057
-8.736
113
Zeleni volk nastane le s točno določeno kislino(ocetno), če smo že pri tem.
In ja, puca se ga s citronko
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jaz sem jo navil sam. Mislim da je 12/10mm, 10m dolgo sem kupil od enega majstra na forumu, ki jo je imel viska. Vzelo mi je dobre pol ure, malo sem svicnil ker vseeno se malo upira
grin1.gif
ni pa neke panike.
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Sem prebral sedajle tale How to Brew in nasvete Utisevalca. Torej med samim kuhanjem pri ekstratu ne dodajamo nič sladkorja tako kot piše in ga dodamo šele kasneje pri batch primingu ?
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.057
-8.736
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
in pa pivovarska zapoved: najvecja napaka mladih pivovarjev je neucakanost...
Pri zrelejših pomaga lenoba, ko se ti ne da sflaširat in pivo komot odleži par tednov
evil.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Danes sem testiral mash na 45 min min 92% pilsen + 8% acid malt.
Efektivnost 88% kot ponavadi.
Pred tem sem testiral isti batch na 90min, 60 min in nazadnje na 45min in povsod dobim 88%.
Ker ne delam testa z jodom sem pa testiral tako glede minut...Zanimivo
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Danes sem testiral mash na 45 min min 92% pilsen + 8% acid malt.
Efektivnost 88% kot ponavadi.
Pred tem sem testiral isti batch na 90min, 60 min in nazadnje na 45min in povsod dobim 88%.
Ker ne delam testa z jodom sem pa testiral tako glede minut...Zanimivo
smile-1.gif
nahrung002.gif