Zdravo, ali je smiselno med vretjem peno pobrati dol s pivine/sladice ali je bolje, da se jo pusti pri miru? Hvala.
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Zdravo, ali je smiselno med vretjem peno pobrati dol s pivine/sladice ali je bolje, da se jo pusti pri miru? Hvala.
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Danes sem testiral mash na 45 min min 92% pilsen + 8% acid malt.
Efektivnost 88% kot ponavadi.
Pred tem sem testiral isti batch na 90min, 60 min in nazadnje na 45min in povsod dobim 88%.
Ker ne delam testa z jodom sem pa testiral tako glede minut...Zanimivo
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Danes sem testiral mash na 45 min min 92% pilsen + 8% acid malt.
Efektivnost 88% kot ponavadi.
Pred tem sem testiral isti batch na 90min, 60 min in nazadnje na 45min in povsod dobim 88%.
Ker ne delam testa z jodom sem pa testiral tako glede minut...Zanimivo
A to je blo brez sparga? Precej visok %
Študije vse pravijo da je v prvih 15-20 mintah večino končano, vendar vse pivovarne še vedno masha-jo dlje, tudi čisto vsakič delajo jodov test...
To je ena od študij:
http://braukaiser.com/documents/Effects_of_mash_parameters_on_attenuation_and_efficiency.pdf
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Hvala za izčrpen odgovor
Na mojem piše 7,5 kW 542 g/h, 30 mbar; na regulatorju pa piše 1,5 kg/h 0,3-16 BAR.
Torej, če bi nabavil regulator 4Kg in samo zamenjal obstoječegal, verjetno nima kaj it narobe?
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Vsi zacetniki ki prvic karbonirate - eno pivo flasirajte v pol litra plasticno flasko, po dveh dneh mora pocasi postati trda.
Tako vsaj hitro vidis da je vse ok...
Drugace pa opazam da vecini odgovarja bolj skarbonirano pivo - ok kaksni BJCP sodniki mi znajo pojambrat da je malo prevec ampak veliki vecini pa ustreza gramcek vec na flaso...