Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.266
6.826
113
itak, da ga "nimajo" več. backu zalaufat ali pa na novo delat je velika razlika v honorarju. Če gremo na pavšal nazaj, bo kamot omrežnina za moč za vse štaratala pri 30€.

ni problem v sistemu, problem je v zneskih na postavko. Jaz sem sicer za stari sistem, ko lastniku SE na letnem netmeteringu sem komot. Ne vem, sicer kako je bilo v starem sistemu, če je bilo zapovedano razmerje, med orežnino na moč in omrežnino na energije. Če pa še to, pa sploh navijam.

Zneski niso naključni. Ene parim sem računala tu gor in simulacije delala. Je pa zanimivo, da mi je še vsak nazaj rekel, ko je preučil svojo situacijo, da je dosti vseeno, kako se telovadi z močmi, ker znesek bo lahko nižji zgolj s spremembo v navadah. Kakor se obrneš, je rit zadaj. Še najceneje je bilo, da si si izbral neko moč, ki jo boš res izjemoma prekoračil - recimo temu popust na zagotovljeno ceno. Čez prst, naštimajte si bloke zaokroženo navzgor, ne navzdol, bo ceneje in manj stresno. Tele cifre, ki so ven prišle, so po moje bolj matematične, kot kaj drugega. En kup enega dela je šlo v to, kako res lahko dobro predvidiš, koliko boš ven potegnil, če folk ne naredi nič pri sebi. Praktično spet en pavšal - zasigurana cena.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.982
6.870
113
pri taščici
Glede na to , da lahko nekaterim obracuavajo moc v tekocem mesecu, naj tako naredijo za vse.
Tako pa so predpisalo minimalno moc (ki je za nekatere se vedno visoka ce imajo recimo samo 1/4 minimalne moci recimo), ukinejo naj pavsalne moci in penale za prekoracitev moci.
Skratka, kolikor si porabil, si porabil.
Sicer pa se mi zdi tale obracunska moc en podoben "nateg" kot vinjeta.
Ko tisti ki naredi 500km z vinjeto placa ravnotoliko kot tisti ki jih naredi 50kkm.
Imamo postavko omreznina na preneseno elektriko, tista naj pokriva vso omreznino in fertik.
Vec kot bos porabil elektrike vec bos dal za omrezje.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.266
6.826
113
Stari sistem je imel minimum pri prikljucni moci. Stari sistem je v luči tega bistveno bolj nefer. Tukaj je pa zdaj neka komanda, da hocemo stari sistem nazaj.

Drugace pa minimum je jasna postavka vedno in povsod. Tle se sprenevedati je brez veze. Za vzdrzevanje nekega sistema je vedno treba bazo pokrit. In da ti je na voljo, cetudi ne rabis, tudi nekaj stane.

Kar se tice fer/nefer na eni strani in res preusmeriti vse na 22-6, potem je ta sistem logicen in bo pri tem uspesnejsi. Mater, a obstaja kje na vpogled statistika, koliko je bilo recimo razmerje VT/MT pred reguliranimi cenami in zdaj. Ker zdaj sta bili preveč skupaj, vcasih je bila orenk razlika (kot zdaj to omreznina na moc dela, prej je pa cena kWh). Folk je celo prehajal na ET v zadnjem casu, ki pa komaj kaj vecji od MT. Se res ne spomnite 4, 5 let nazaj, kako so bili ljudje pridkani in vse nazigali, no, kot se zdaj spet "spodbuja", med 22 in 6?

nacek

Guru
13. okt 2012
2.953
593
113
Drva ne - drva ja Bojler ne - bojler ja Omrežnina ja - omrežnina ne.Davki pa ja, ja, ja. Božičnica ne, ne, ne. Lol

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.439
542
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Tudi to ni potrebno...zgolj neke normalne penale, če prekoračiš dogovorjeno moč.
Ni res. Če se že opirajo na meritve, potem naj zaračunajo po meritvah, kot energijo. Plačaš glede na to koliko si obremenjeval omrežje v prejšnjem mesecu. Ni potrebe po dogovorjenih močeh. Večje kot so bile špice, več boš plačal. S tem da ne sme biti prevelikih razlik med bloki.
Če hočejo tak sistem, kot so ga zastavili, potem morajo redno prilagajati omrežje dogovorjenim močem in presežkom dogovorjenih moči. To v praksi ni mogoče. Transformatorje bi morali menjavati večkrat na mesec. Zdaj so nekateri isti že nekaj desetletij.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.525
853
113
Ni res. Če se že opirajo na meritve, potem naj zaračunajo po meritvah, kot energijo. Plačaš glede na to koliko si obremenjeval omrežje v prejšnjem mesecu. Ni potrebe po dogovorjenih močeh. Večje kot so bile špice, več boš plačal. S tem da ne sme biti prevelikih razlik med bloki.
Če hočejo tak sistem, kot so ga zastavili, potem morajo redno prilagajati omrežje dogovorjenim močem in presežkom dogovorjenih moči. To v praksi ni mogoče. Transformatorje bi morali menjavati večkrat na mesec. Zdaj so nekateri isti že nekaj desetletij.
To je tvoje mnenje. Upravitelj omrežja, ki mora z omejeno (nikoli ni neskončna) kapaciteto zagotavljati dobavo n odjemalcem, je drugačnega mnenja.

Za vse je najdražja elektrika, ki je ni.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.439
542
113
44
Še vedno Rdeči revirji
To je tvoje mnenje. Upravitelj omrežja, ki mora z omejeno (nikoli ni neskončna) kapaciteto zagotavljati dobavo n odjemalcem, je drugačnega mnenja.

Za vse je najdražja elektrika, ki je ni.

A nismo poslušali šefice Agencije za energijo, da bomo plačevali glede na uporabo omrežja? Jaz predlagam natančno to.
Če se gremo tako, kot namiguješ, potem zaračunavanja presežne moči ne rabimo. Ko distributer bi moral vsakemu omejiti moč na dogovorjeno. Ko presežeš odklop. Enako kot pri SE ob oddaji v omrežje.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.555
2.681
113
Ko distributer bi moral vsakemu omejiti moč na dogovorjeno. Ko presežeš odklop. Enako kot pri SE ob oddaji v omrežje.
Saj pa tako imamo/smo imeli. Ko presežeš moč varovalk/nastavitve števca, te ven vrže. Več zaporednih presežkov - moraš preiti na močnejše varovalke. Tale določena moč pa je kr neki, pač da se bremza poraba v omrežju, ker lani in predlani smo imeli zaradi prevelike obremenitve omrežja večkrat popolne izpade in redukcije - nope!

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.525
853
113
A nismo poslušali šefice Agencije za energijo, da bomo plačevali glede na uporabo omrežja? Jaz predlagam natančno to.
Če se gremo tako, kot namiguješ, potem zaračunavanja presežne moči ne rabimo. Ko distributer bi moral vsakemu omejiti moč na dogovorjeno. Ko presežeš odklop. Enako kot pri SE ob oddaji v omrežje.
Watch out! You may get what you are after.

Si kdaj pomislil, kako bo to izgledalo? Seveda ne, demagogija ("Plačam kolikor porabim") ne potrebuje razmisleka.

Cena, kakršna pač je, je nastavljena na določene vzorce uporabe, in ti so neločljivo povezani z bloki ipd. Obstajajo pa seveda drugi načini. Najčistejši v smislu liberalne tržne ekonomije je, da uporabniki "napovedo" svojo porabo, upravljalec prenosnega omrežja (ki ne prodaja elektrike, ampak jo dostavlja, od kogarkoli pač kupuješ) pa svoje omejene prenosne zmogljivosti draži in ceni tako, kot njemu najbolj ustreza. Na primer, če je povpraševanje manjše od kapacitet, je cena X. Ko se povpraševanje veča, se cena prenosa veča in sicer neomejeno. Odjemalci seveda morajo (!) imeti način, da ugotovijo, da je to predrago, in začno ugašati odjemalce, povpraševanje pade in cena se vrača v sprejemljive okvirje (kakor za koga). V čisti tržni ekonomiji ne more priti do pomanjkanja kapacitet, ker lahko ponudnik tako dvigne ceno, da si nihče ne more privoščiti, in kapacitete so nenadoma proste.

Si torej želiš 24 ur na dan spremljati trenutno ceno prenosa? verjetno ne. Zato boš nastavil avtomatski odklop, ko cena preseže nek nivo. Kar pa ni zelo daleč od dogovorjenih prenosov, samo da sedaj dobiš toliko kwh za toliko eur, tam pa bi samo onejil eur; koliko kwh pa je odvisno tudi od vseh drugih.

Če pa misliš, da bo operater nase prevzel tveganje, da lahko ostane brez kapacitet, ne da bi lahko to tveganje (in posledice) ovrednotil in ti jih zaračunal, pa ... kako se že danes reče? Imam most, ki ti ga lahko prodam.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.266
6.826
113
Dele sem malo bolj prebrala. Golob ne zeli starega sistema nazaj, on zeli stari sistem nazaj, dokler se ne vzpostavi nek tretji. Vsaka sprememba pa ... Je zastonj, kali?

Duška, ne daj se! Mene tošl zaboli samo, ko pomislim na zgornji scenarij.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.443
1.621
113

Si kdaj pomislil, kako bo to izgledalo? Seveda ne, demagogija ("Plačam kolikor porabim") ne potrebuje razmisleka.

Cena, kakršna pač je, je nastavljena na določene vzorce uporabe, in ti so neločljivo povezani z bloki ipd. Obstajajo pa seveda drugi načini. Najčistejši v smislu liberalne tržne ekonomije je, da uporabniki "napovedo" svojo porabo, upravljalec prenosnega omrežja (ki ne prodaja elektrike, ampak jo dostavlja, od kogarkoli pač kupuješ) pa svoje omejene prenosne zmogljivosti draži in ceni tako, kot njemu najbolj ustreza. Na primer, če je povpraševanje manjše od kapacitet, je cena X. Ko se povpraševanje veča, se cena prenosa veča in sicer neomejeno. Odjemalci seveda morajo (!) imeti način, da ugotovijo, da je to predrago, in začno ugašati odjemalce, povpraševanje pade in cena se vrača v sprejemljive okvirje (kakor za koga). V čisti tržni ekonomiji ne more priti do pomanjkanja kapacitet, ker lahko ponudnik tako dvigne ceno, da si nihče ne more privoščiti, in kapacitete so nenadoma proste.

Si torej želiš 24 ur na dan spremljati trenutno ceno prenosa? verjetno ne. Zato boš nastavil avtomatski odklop, ko cena preseže nek nivo. Kar pa ni zelo daleč od dogovorjenih prenosov, samo da sedaj dobiš toliko kwh za toliko eur, tam pa bi samo onejil eur; koliko kwh pa je odvisno tudi od vseh drugih.

Če pa misliš, da bo operater nase prevzel tveganje, da lahko ostane brez kapacitet, ne da bi lahko to tveganje (in posledice) ovrednotil in ti jih zaračunal, pa ... kako se že danes reče? Imam most, ki ti ga lahko prodam.

Kako je pa v starem sistemu lahko operater prevzel nase tveganje? Pa ni bilo nekih izpadov zaradi preobremenjenosti omrežja.

Obračun po dejanski doseženi moči je edini pošten. Zakaj za nove uporabnike to lahko že sedaj naredijo? Tam ni tveganja?

Celoten sistem z dogovorjeno močjo in penali je zastavljen le zato, da poberejo več denarja. Ker bodo vsi v povprečju plačali več, kot če bi se jim obračunavalo po dejanski rabi.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.439
542
113
44
Še vedno Rdeči revirji

To je rekla šefica Agencije za energijo. Jaz sem samo ponovil za njo. Uzakonila je pa zelo nepošten kazino. Električno omrežje je monopolna storitev, kot dobava vode. Zato imamo državno regulacijo cen in sistema zaračunavanja. Ni nikakršnih znakov, da se bo to spremenilo.
Scenarij, ki ga opisuješ je totalno mimo.

Tveganja operaterja? Kje pa piše, da operater ne sme prodati več dogovorjene moči kot je sposobnost omrežja? Kako to, da pri starem sistemu nismo bili priče dnevnemu sesipanju omrežja?
Dajmo pošteno povedat, da so se elektronski števci toliko razpasli, da so nekateri ugotovili, da lahko nekaj zaračunajo na nov način in tako da bodo več pokasirali.

Pa da ne bo pomote. Strinjam se s šefico agencije, da naj plača vsak omrežje glede na uporabo. Večje kot ima uporabnik izmerjene moči odjema (kW ne kWh!!!) več naj plača omrežnine.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.439
542
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Saj pa tako imamo/smo imeli. Ko presežeš moč varovalk/nastavitve števca, te ven vrže. Več zaporednih presežkov - moraš preiti na močnejše varovalke. Tale določena moč pa je kr neki, pač da se bremza poraba v omrežju, ker lani in predlani smo imeli zaradi prevelike obremenitve omrežja večkrat popolne izpade in redukcije - nope!

Ne bo držalo. To kar pišeš bo še vedno. Če boš presegel tok glavne varovalke, bo glavna varovalka pregorela in boš brez elektrike. Po starem sistemu so glede na glavne varovalke/priključno moč določili obračunsko moč, ki je bila podlaga za zaračunavanje omrežnine po kW.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.555
2.681
113
Prebereš kdaj za sabo? Govoriva o istem.

Večje kot ima uporabnik izmerjene moči odjema (kW ne kWh!!!) več naj plača omrežnine.
Pa še nekaj - openalit enega ki mu je ušla špica enkrat v mesecu (to se dogaja z nami, ki smo letos karkoli spreminjali na EE soglasju), še vedno znotraj plačane priključne moči, medtem pa nagradit tistega, ki enakomerno 24/7 cuza iz omrežja; no ja meni se ne zdi pošteno.

urosvrunc

Pripravnik
20. jun 2012
281
21
18
Prebereš kdaj za sabo? Govoriva o istem.

Večje kot ima uporabnik izmerjene moči odjema (kW ne kWh!!!) več naj plača omrežnine.
Pa še nekaj - openalit enega ki mu je ušla špica enkrat v mesecu (to se dogaja z nami, ki smo letos karkoli spreminjali na EE soglasju), še vedno znotraj plačane priključne moči, medtem pa nagradit tistega, ki enakomerno 24/7 cuza iz omrežja; no ja meni se ne zdi pošteno.
No meni se zdi pošteno, saj imam zaradi tega v novembru 20% manjšo položnico glede na porabo na lanski november , pa imam toplotno....