Menjati olje ali ne?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
jaz sem na mojem imel Ferodo DS2000. Nikoli vec! Ce nisi navajen na zacetku spoh ne bremza, so pa dobre pri ekstremnih zaviranjih pri velikih hitrostih vendar ce nimas tudi kakih sportnih diskov jih hitro zvije.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Ono prej ni letelo direktno nate ampak bolj splošno. Menjat/ne menjat, sintetiko/polsintetiko/bučno - vprašanj kot toče, da bi pa kdo knjigo z navodili prebral pa ne. Naj mi eden pove, če mu je/poznakoga/slišal od koga zaribal motor zaradi slabega olja ali ker ga ni menjal pravočasno?

Sicer pa itak brez veze, važno da je sintetika pa da so dirkalne ploščice in diski pa je vse kul:). Da bi pa kdo vedel da z dirkalnimi ploščicami nimaš kaj počet v normalnem življenju, ker jih ne moreš segreti na delovno temperaturo, to pa malokoga zanima.

zariba verjetno ker zmanjka olja ali pa se filter zamaši?
poznam eno žensko ki ni menjala olja in filtrov 2 leti (verjetno je pozabila ali pa ni imela denarja za to), pa ima samo mestne kratke vožnje.
pa misliš, da ona sploh ve kje se preveri nivo olja?
zame je "slabo" tisto olje ki ga na servisni interval porabi preveč in zaradi tega mi je važno katero olje se daje notri.

imaš več vrst "dirkalnih" ploščic
grims-1.gif

večinoma pa kupujejo športne ploščice ki ti skrajšajo zavorno razdaljo tudi za 10m in več
grims-1.gif

se mi zdi da športne ploščice kot so npr. EBC Green Stuff sploh ne rabiš ogrevati
Red Stuff Ceramic se mi zdi da moraš malo segreti, Yellow Stuff pa so verjetno že kar dirkalne ploščice (nekaj hondašev jih ima na svojih Type R hondah
tongue-1.gif
)

E vidiš - mrkne ker zmanjka olja, ne ker je notri a ali b znamka, ker je notri sintetika/polsintetika/mineral. Glede zavor je pa moje mnenje tako: Res imaš mnogo različnih, takih in drugačnih sistemov, a če mi avto (katerikoli) zmore na polno zavirat iz cca 150 do nule, je komplet dovolj dober. Za to ne rabim dirkalnih ploščic itd in sposobne zavore v primerjavi z najboljšimi ti zavorne poti ne zmanjšajo, zmanjša ti jo kvečjemu bolja guma. Če enkrat guma zdrsne, so zavore svoje opravile oziroma so dovolj močne, kdaj pa guma zdrsne je pa odvisno od gume, ne zavor. Zameri ali pa ne, ampak sploh v SLO je veliko takih, ki menijo da če imajo zadaj diske namesto bobnov, se bodo pa 10 metrov prej ustavili. In zaradi teh 10 metrov je hitro lahko kdo mrtev!!!

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.648
113
še vedno je disk (uspredi) boben (zadaj) najbolša kombinacija........mam diske uzadi pa ročna provnč dobr ne prime.....bobni uzad so prov bolši

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.648
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Dandanes so motorji popolnoma drugace skonstruirani, predvsem ker se vgrajujejo drugacni materijali in so med deli drugacne tolerance.Prav zaradi tega pri delovnem taktu pride do manjsega zgorevanja olja in posledicno tudi manj zoglenelih delcov olja. tudi filtri so boljsi in seveda tudi olja.Zato so servisi pomaknjeni.
Ni vse v olju. Petnajst let star avto lahko olje strosi v 15T km, nov pa recimo v 30T ali vec.

Še vedno bom menjal olje ko bo na palčki tmno čokoladne barve (bencinar) ali ko na palčki ne bom več vidu kovine (dizel)
wink-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
zaradi mene lahko menjas vsak teden......cez 10 let bodo servisni inervali na 100T km

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Starejsi mercedesi imajo odzadi diske+bobne.
Jaz imam odzadi diske in pri skoraj 500T km do sedaj se nobenega problema.Menjani samo diski in ploscice.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
tudi novejši imajo oboje, bobni sluzijo za rocno (nozno) parkirno zavoro. disk pa za hidravlično.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Še ena moje mnenje:

Menjam na 20k km sintetika elf (motor renault 1.4 16v), časovno je to od dobrega pol leta do dobrega leta. Edino sedaj, ko sem v slabem mesecu naredil 10k km, bom menjal nekje pri 25k km.
smile-1.gif

Vedno brez problemov, sedaj 185k km.
smile-1.gif