Meglenkarji

ltd

Pripravnik
5. sep 2007
102
2
18
Ampak potem bomo spet vsi enaki in ne bo nihče izstopal. Še si bo kdo zaželel biti poseben in izstopati ("biti bolj viden"), si bo moral gor namontirat kilovat reflektorje. Verjetno bo potemtakem potrebno vgradit še en ornk dizelski agregat v avto, da bo to brez problema napajalo ( za vse zaprisežene sovražnike dizla pač bencinski agregat). Mogoče si naj taki vozniki še na čelo tetovirajo z velikimi črkami TROT, da res ne bo pomote in se bomo lahko teh božanskev na široko ognili tako na cesti kot drugod.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.297
113
Lahko pa enkrat za spremembo pokažete samo malo strpnosti, pa ne jamrate za vsako stvar, mogoče dekle / ženo / whatever peljete na večerjo, se mal "požigante", pa boste tudi v prometu manj živčni in se vam ne bo dvignil ob vsakem "frajerju" s prižganimi meglenkami.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.384
313
83
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Lahko pa enkrat za spremembo pokažete samo malo strpnosti, pa ne jamrate za vsako stvar, mogoče dekle / ženo / whatever peljete na večerjo, se mal "požigante", pa boste tudi v prometu manj živčni in se vam ne bo dvignil ob vsakem "frajerju" s prižganimi meglenkami.

Zgleda se tebi ni dvignil, ko si holet ''žigati' al whatever, da se ti zdaj kle na forumu dviguje zarad takih malenkosti?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.297
113
zmaga.gif

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Ej, boli me [censored]. Glede na stanje kakršno je na naših cestah, se bom vedno vozil z meglenkami. Vedno.

Ti kar. Ampak ravno zaradi takih ki jih boli [censored] je pa na cestah tako stanje.

Kakošno stanje?
Stanje, ki si ga ti omenil v tvojem postu in zaradi katerega boš ti vedno vozil z meglenkami.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik matix pravi:
Jaz pa resnično ne vem, kaj je tako hudega, če ti mimoidoč pripelje z meglenkami ali dolgimi lučmi in da je treba to temo nonstop pogrevat. Mene to sploh ne moti kaj preveč... dobro saj je malo nadležno, ampak jebeš. Zdaj pa ne vem, sem mogoče tako foto-neobčutljiv (ampak nisem, poleti ko nažiga sonce, brez sončnih špegel sploh oči skoraj ne morem met odprtih), ali pa je na sporedu zopet tipična slovenska driverska mentaliteta.

Mogoče še nikoli nisi pomislil, da so lahko na cesti tudi pešci v temnih oblekah, ki jih že tako včasih zelo pozno opaziš. Potem pa ti še en sveti z dolgimi ali pa menglenkami, pa je še težje.

Na koga nej pazim? Na pešce v temnih oblekah? Pa na krave na pašniku tudi
hysterical-1.gif

Hvala za odgovor. S tem si povedal vse o svojem odnosu do drugih na cesti. Upam, da se nikoli ne srečava. Pa srečno želim vsem, ki te bodo kadarkoli srečali na cesti.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.739
113
EU
Zadnjič sem se po štirinajsti uri, po sončnem dnevu peljal iz službe domov.
Ko sem čez dobre pol ure vožnje ustavil avto, sem opazil da še vedno imam prižgane meglenke, ki sem jih zjutraj pozabil izkopiti, ko sem prišel v službo (ja zjutraj je bilo megleno).
Ehm...po poti mi ni nihče blinkal, blendal, ne trobil.
Sedaj se vprašujem, kje ste bli vi frustriranici, da bi me srdito opozorili na prižgane meglenke?

Aja, na našem koncu se takšni tipi ne vozijo
aplauz.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Zgrešil si bistvo. Sredi sončnega dneva si lahko nažigaš meglenke zaradi mene po mili volji, si bom pač mislil, da je pač prišel na svetlo še en attention whore... In me prednje v veliki večini niti kaj dosti ne motijo, moti me, ko voznik na avtocesti pri treh kapljicah dežja na sekundo nabije zadnje meglenke in potem vozi še tako, da ga ja nihče ne bi mogel prehiteti. In ne, ne blendam, ne trobim in ne popizdujem. Poskušam čimprej mimo, če mu ego to seveda dovoli. V nasprotnem primeru bi na italijanskih avtocestah - in vedno bolj tudi na naših - človek že zdavnaj dobil živčni zlom. Škoda zgubljati živce za osebke z IQ sobne temperature.

Pri sprednji mi je še nekako razumljivo da spregledaš zeleno lučko na armaturki, ne morem pa razumeti, kako lahko kdo spregleda oranžno lučko, ki ti neumorno sveti v čelo. Razen če sploh ne pogleda na števec.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik cat pravi:
Ti moram verjeti na besedo, jaz pač takega še nisem vozil.
Saj ne vem na pamet, ampak včasih se je našlo kar nekaj avtov, ki so imeli kontrolno lučko le ob stikalu za meglenke (tisti, ki imajo gumb na armaturki), med števci pa ne. In ker so ti gumbi ponavadi skrtit nekje za volanom, pač ne vidiš lučke ...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.739
113
EU
Meglenke prižgem, ko s kratkimi lučmi ne vidim več dobro skozi meglo.
Bolj točno povedano <ko me nazaj odbita svetloba kratkih luči, zaradi pregoste megle, začne motiti>.
V tem primeru bi najrajše ugasnil kratke luči, in vozil skozi meglo samo z meglenkami.
Žal to ni dovoljeno.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.739
113
EU
Keber, v kateri avtošoli so te naučili o teh 500 metrih.
Potem ni čudno da se na forumu vsi piizdijo
priden.gif

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Citat:

Meglenke ti res osvetlijo širši kot in bolje vidiš... 2m pred avtomobilom. Sedaj, če se voziš po terenu s polžjo brzino in v res gosti megli, to pride v poštev. Takoj, ko je brzina večja od 30km/h, pač ne.

Kot jaz razumem sprenje meglenke (nevem od kod imam to teorijo) je poanta, da so blizu tlom in v res resni megli ko ne vidis 5m pred avtom (kar je izjemno redko), bi ugasnil kratke luci in meglenke bi po tleh pod plastjo megle posvetile dlje in obenem slepile manj kot razprsena svetloba kratkih luci, da sploh kaj vidis. Kratke luci pa naj bi ugasnil iz podobnega razloga kot ne prizigas dolgih v megli, ker se svetloba razprsi naokoli in vidis se manj.

Seveda v praksi se ne spomnim, da bi dozivel tako meglo vsaj v LJ ne, da bi to na tak nacin sprobal.

Zadnje pa sploh... Ce kogarkoli v speglu nazaj vidis, nimas met kaj prizgane zadnje meglenke, takisto v mestih in naseljih. Edin smisel vidim, ce vozis po relativno hitri cesti izredno pocasi v izredno slabi vidljivosti (in povprecna megla ne steje pod to), je nevarnost da bi kdo z veliko razliko v hitrosti priletel od zadaj. Ko je enkrat za tabo, nima meglenka kaj goret. Tak ko 4 zmigavci, ce je naenkrat stojeca kolona na avtocesti. Ko so za tabo in vidis da ustrezno zavirajo, se jih vgasne.

lp,
Sasa

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Pa se moje navade. Meglenke obcasno uporabljam na avtocesti v dvomljivih razmerah asfalta, da ga lazje vidis al je moker, vlazen, ali samo temen, rahlo zasnezen ali samo fejst soljen. Da lazje "precitam" podlago, ce ni jasno kaksna je. In ne gre zato da kaj storis ce je na poti 5m pred tabo pri 150km/h, ampak zato da ves po kaki podlagi se vozis od zadnje spremembe podlage. Ce koga hitro dohitim in prehitim jih ne ugasam, ce pa dohitim kolono, pa jih vgasnem. Tako kot dolge luci, pac se ena luc ki jo prizgem in ugasnem po potrebi in tako da ne moti ostalih. To je zelo redko, da jih na tak nacin uporabim. Na regionalni cesti jih ne uporabljam.

Zadnjih se nisem v zivljenju uporabil. Ne pravim pa da ne obstajajo situacije kjer je smiselna uporaba, samo da so izjemno redke.

Pa se eno razmisljanje. Ce mas pred avtom fajn razsvetljeno od meglenk, je najverjetneje da slabse vidis v temi dalec pred avtom, ker so oci zenice bolj skrcene, ceprav na prvi pogled zgleda da boljse vidis. Tako kot je nekdo reku, 5m pred avtom pri 50+ ti cist nc ne pomaga gledat, ker je to ze preteklost.

Meglenke nasproti vozecih v dezju blescijo, ampak ok. Ni da je nevarno, da zarad tega ne morem vozit in oh in sploh (ceprav ene so kr mal mocne), ampak je pa popolnoma nepotrebo. Sploh ker zaradi meglenke v dezju po mojih izkusnjah nc boljse ne vidis roba ceste.

lp,
Sasa

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Potrebno je dorečt nekaj; kaj pa če jaz ponoči, sploh kadar dežuje, bolje vidim z meglenkami? Tega mi nihče od nasproti vozečih ne more očitat. Pa ne govorim tuki o mestni vožnji, ali pa recimo mestnih vpadnicah, ki so tako ali tako dovolj osvetljene.

Jaz tudi ponoci bolje vidim, ce imam prizgane dolge luci... Ampak, ker ne gledam samo na svojo rit, takrat, ko mi kdo nasproti pripelje preklopim na kratke luci ...
grims-1.gif