Grill

Okram

Zelenc'
9. jul 2013
9
0
1
hvala, edino kar me še muči je čiščenje, kolegi pravijo, da je za čiščenje najbolje Gorenc z gladko ploščo. Se pri Q300 rešetka ne bo poškodovala če bom drgnil s kovinsko krtačo? Če se ti npr. meso malo prime (čebula, česen...) med peko, kako očistiš za naslednjo rundo? Tole čiščenje mi je pri trenutnem žaru največji problem.

Še tole - kot vidim ima dva gorilca, lahko gori tudi samo srednji gorilec, če pečem manjšo količino?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Čiščenje ni problem, nič ne boš poškodoval in da, vsak gorilec operir samostojno. Gorenca boš pa pozabil, ko tole sprobaš. Imaš pa za Q300 možnost nabavit tudi plato za polovico površine.
 

Okram

Zelenc'
9. jul 2013
9
0
1
Sem si sel danes ogledat Q300 v Obi in sem malo razocaran. Lito-zelezna resetka je ceneno hrapava in ze v trgovini so na njej rahli sledovi rje. Ni sledu o kaksnem "s porcelanom emajliranem premazu" kot pise v katalogu. Tole cistit bo problem...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Če je zate Webrowa Q rešetka ceneno hrapava potem pa res rabiš Gorenca. Tisto o emajlu je napaka v prevodu. Rešetka je takšna kot mora bit. Prežgeš jo ko je nova in namažeš z oljem. Gre za lito železo, ki je najboljši material za to. Si ne bi premislil?

P.S.: še enkrat - čiščenje ni problem
 

Okram

Zelenc'
9. jul 2013
9
0
1
Prevod? V originalu naj bi bil Porcelain-enameled, cast-iron cooking grate(s). Torej bi naj bil premaz proti rjavenju. Na tistem, ki sem ga gledal ni bilo videt premaza in je tudi rjavel. Ali pa so za nas trg drugacne verzije.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Napaka v prevodu pravim, ker na 5ih različnih Q žarih, ki sem jih uporabljal ni bilo vidnega emaila. Tud na drugih forumih (USA) je o tem tekla debata.....no emajla gor ni! Rešetka je pa kot sem rekel vrhunska. Moram še sprobat žar, ki bi bil enako vroč.......

Potrebno je malo nege, enako kot za drugo cast iron posodo ali rešetko/plato. Lahko tudi sploh ne čistiš po sami peki, ampak pred naslednjo. Jaz raje takoj prežgem, da gre vse stran in potem namažem s čistim oljem.
 
Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.621
1.217
113
Celje
Kar se čiščenja tiče te naj ne skrbi... rešetko na koncu "skuriš" in potem samo z žičnato krtačo spraviš zelo enostavno dol "saje", ki ostanejo. 1x na leto pa celega postavim na travo in z wapom operem. Prav zaradi čiščenja sem se odločil za webra!
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
jup...še WAP enkrat letno. Ravno prejšnji vikend so moji Weberčki dobili nagradno Wap terapijo.
smile-1.gif
 

Okram

Zelenc'
9. jul 2013
9
0
1
ok, torej bo najbrž v redu. Previden sem zato, ker na mojem zdajšnjem žaru, če ga čistim s krtačo, nikoli ne spravim vseh saj stran - nekaj vedno ostane in potem je hrana črna. Zato ga moram skoraj vedno pred uporabo kompletno umit.

Kljub temu se mi zdi čudno, da takšna firma kot je Weber povsod reklamira, da je rešetka Porcelain-enameled, nerjaveča in da vzdrževanje (oljenje) ni potrebno, v resnici pa je ravno obratno???
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Jah....dobro vprašanje na katerega nimamo odgovora. Imam pa osebno raje neemajlirane železne zadeve(rešetka, plata, ponve, wok....). Med drugim je tudi najpriporočljivejši material za pripravo hrane
cool-1.gif
Vedno imej pri sebi brisačke ali krpe(ne papirnate) in po čiščenju s čistim oljem prebriši rešetko pa hrana ne bo črna. Velja enako za vse žare. Če samo drgneš s krtačo ti ves fini prah od saj ostane in se prime na hrano. Čimprej si ga nabavi in uporabljaj....srečno!!!
 
Nazadnje urejeno:

Okram

Zelenc'
9. jul 2013
9
0
1
ok, kako pa čistite med samo peko? Po peki kakšnega mesa s čebulo se zadeva ful prime in zažge in po tem ne moreš direkt dat gor npr. čevapov...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Na resetki se bolj malo prime. Razen ce imas kake marinade s sladkorjem ali medom ali npr. ketchupom. Ponavadi je marinado itak treba malo odstranit z mesa in meso malo osusit s papirjem-vsaj jaz taki delam in nimam nekih problemov. Ja prime se npr sir ki stece s hamburgerja ostalo pa ne. Kaj imas ti v mislih da naj bi se prijemalo??? Resetko samo obrisi z oljnato krpo. Meso ali riba odstopi samo, ko je primerno zapeceno......ciscenja med pecenjem prakticno ni, ce ni na mesu prej omenjenih sestavin. Pecemo BP tud sardele na morju za primer....brez prijemanja.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.753
113
Citat:
Meso ali riba odstopi samo, ko je primerno zapeceno
No ja, pri ribah to ne velja vedno. Določene imajo zelo švoh kožo in zadevo zelo težko obrneš/odstraniš, brez da bi jo vsaj malo ostalo na rešetkah. Jasno pri standardnih(postru, brancin, orada,...) teh težav ni. Kakšna skuša, molček in podobno se pa zna prav konkretno zalimat
bonk.gif
 

Okram

Zelenc'
9. jul 2013
9
0
1
Meni se vedno kaj prime. Najbolj vratovina, ki je prej napajcana (cesen, cebula, gorcica...) - pred peko premaz odstranim, vendar ne morem vsega. Drugi primer so ribe, tudi po cevapih ostane sled. Druga runda je zato vedno tako-tako. Ocitno ne znam... Na zaru z ogljem in navadno resetko nisem imel teh problemov. Zato sprasujem kaj delam narobe...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ej....pri sardelah sem se navadil lih za te ribice z nežno kožico. Roštilj nekje na pol ali mal več od pol moči plina, potem pa s čopičem na tanko namažem rešetko z oivnim oljem in posujem fimo sol po rešetki(to je bolj z okusom povezano, fora od našega roštilđije v konobi na obali). Sam ribe pa prej osušim na papirju oz. cunji, da papir ne ostaja na ribah. Pol pa ne premikam dokler ne gre samo stran, to se mi zdi da folk skoz neki dotika in premika pol pa rascufš ribo pa gre vse v maloro. Samo vročino moraš nastavit, da se ti do takrat ne zažge preveč. Mal vaje naredi velikega mojstra. Pa na čisto rešetko seveda......
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Weber dela mal drugač, kot si navajen. Načeloma se boš navadil da ujameš temperaturo za tist kar pečeš, daš hrano noter in pokriješ. po nekem času obrneš enkrat in to je to. Je treba mal prevzgoje od tistega klasičnega grillanja, ko vsak malo popika in obrne pa še mal zalije s pivom
cool-1.gif
Računaj s tem, da Weber dela tud od zgoraj in se meso prepeče enakomerno in hitro. Zato samo enkrat obrneš....no a si ga že nabavil?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.753
113
Če pri sardelah(in tudi drugih nežnih ribah) čakaš, da gre sama stran(pa še to ne gre vedno), jih večinoma prepečeš. Sardelca recimo več kot minutko do minutko in pol pri večjih komadih nima kaj početi na vroči rešetki.
Sicer jaz sardelc ne pečem na rešetki, ker imam malo večji razmak in bi mi manjše padale v oglje
grin1.gif


btw, eden večjih pain in the rit je popolnoma sveža postru. Pa to je ne moreš osušiti če se ubiješ
crazy1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ej....aja ti za gradele govoriš. Tam je pa druga. Mene so naučil v dalmaciji pečt in gre zelo expresno hitro. Vroče pa tko, da najprej pomisliš da so mal nori, obenem pa sveža neočiščena sardela in vseeno mal več zdrži s tistimi parimi luskami.
Moji napotki so pa za Q Weber. Maš prav glede oglja in rešetke. Postrvi pa sploh nisem še delal (rezen v foliji na žerjvici), si pa čisto predstavljam. Jaz bi jo pomojem rajši zadimil.....če maš kak star lonec, da ga narobe obrneš čez tvojo rešetko bi tud pri teb šlo, spodej pa en kos lesa bukve na bolj mali kupček oglja, toliko da pregreje in odimi file ribe. Za moje pojme je to najbolj fina priprava postrvi....pa lepo doma - ne v kaki fenci restavraciji pod steklenim zvončkom LOL
Probaj pa povej.(skuša mislim, da tud dobro rata tkole)
 
Nazadnje urejeno:

Think

Zelenc'
15. jul 2013
2
0
1
Vidim, da ste tule poznavalci. Kupujem plinski zar - kaj mi priporocate? Pecemo enkrat na teden poleti, 6-10 oseb, v glavnem cevapcice, pleskavice, vcasih kaksno orado, kremenatle...

Ponudbe je veliko pa se je tezko odlocit - zelim pa si kupit najboljse in najbolj prakticno za ciscenje? Hvala!
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
WEBER Q...120, 200, 300, 320....pick yours...piše že veliko tukaj, če greš malo prebrat najprej.
cool-1.gif


Če želiš pa večje pa poglej serije Summit ali Gennesis. Spirit je bolj tako tako..........
 
Nazadnje urejeno: