S stališča same fizike oz. toplote. Pečica je 2 grelca, nekaj žice za rešetke in mm pleha, okoli pa izolacija. Skratka kapaciteta toplote je blizu 0, ko oddpreš vrata pade temperatura za polovico. Tako da ko daš pico noter imaš potem peko par sekund na 100C dokler se zrak ne premeša potem rabi 5 min da spet prileze do max. temperature. Skratka kamen, kos tračnice, elektrode za švasanje (zato da jih posušiš usput), cegli ali pa tudi skala pomaga, tudi če ne pečeš pice direktno na materialu ki sem ga omenil! Traja pa nekaj časa da se ta material ogreje, kar je logično .. tam med 30-60 min rabi da doseže max. temperaturo ki jo potem lahko efektivno oddaja.
Okoli peke direkno na šamotu je pa tu par zadev. Prva je direktni stik s kondenzatorjem toplote, torej če položiš pico direktno na šamot bo ta v trenutku prevzela temperaturo z njega in bo torej dosti hitreje prejela energijo kot preko zraka. Potem je tu sposobnost absorbcije in oddajanja vlage ("dihanje") ki jo ima šamot, se kar pozna po "dnu" pice ali je na šamotu ali na litoželezni plati.
Glede lončenih peči je šamot in pečica z grelci podobna stvar kar se tiče fizike. Če imaš šamot ogret in nanj daš pico prejmne veliko energije od spodaj (isto kot v krušni/pica peči) hkrati pa sprejeme veliko količino radiacije od zgoraj (v krušni peči jo oddaja šamotni obok, v el. pečici pa grelec).