Domača pizzerija

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
Jst imam takole zadevo iz Lidla. Sem bil malo skeptičen, pa se zelo obnese, pica odlična, pečico pa segrejem na 300
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
300 stopinj? Ja kakšno pečico pa to imaš?

A ni ta stvar iz lidla debela samo 1 cm in je to mal malo za pravo akumuliranje toplote?
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
A je kdo že sprobal ta Gorenjev kamen za peko pice?
https://www.mojpaket.si/set-za-peko...utm_campaign=ceneje_products&utm_content=pp_1

Nekoč sem že poskusil pečt na 3cm šamotnem kamnu kupljenem pri pečarju ampak sem ga kmalu vrgel stran ker se mi je sir razlezel po kamnu in se je to še samo smodilo.

Se bojim, da se mi lahko kaj takega zgodi tudi pri tem od Gorenja? razen, če je ta manj porozen, ker tisti od pečarja je bil precej porozen že na pogled...

kaj pa tole?

https://www.hofer.si/sl/posebna-pon...uktdetailseite/ps/p/bbq-kamen-za-peko-pice-2/

ali

https://www.lidl.si/sl/akcija.htm?articleId=22184
 
Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
A mi kdo pomaga razumet kaj ga serjete s to akumulacijo toplote?

Pica se peče na 300 stopinj plus par minut. A če bo v pečici dovolj velika skala se bo pa spekla na 150 stopinj v par minutah?

Kamen v el. pečici je samo zaradi občutka. Krušna peč je nekaj drugega, tam se človek naliže še pepela :fredi: Meni je taka najboljša
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
ce das pico na mrzel kamen - se prime..
preden se kamen segreje (torej da je pica tud od spodaj pecena) - je pica zgoraj ze zazgana

pr nas ne gremo nazaj na plehnat pekač.. ne pri pici in ne pri domačem kruhu.. vredno tistih 10 eur za kamen..
ne vem pa kolk je razlike med tem 1.5 cm Lidl/hofr/electrolux/gorenje kamnom in "pravim" kamnom (ki je 3+cm debel)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
S stališča same fizike oz. toplote. Pečica je 2 grelca, nekaj žice za rešetke in mm pleha, okoli pa izolacija. Skratka kapaciteta toplote je blizu 0, ko oddpreš vrata pade temperatura za polovico. Tako da ko daš pico noter imaš potem peko par sekund na 100C dokler se zrak ne premeša potem rabi 5 min da spet prileze do max. temperature. Skratka kamen, kos tračnice, elektrode za švasanje (zato da jih posušiš usput), cegli ali pa tudi skala pomaga, tudi če ne pečeš pice direktno na materialu ki sem ga omenil! Traja pa nekaj časa da se ta material ogreje, kar je logično .. tam med 30-60 min rabi da doseže max. temperaturo ki jo potem lahko efektivno oddaja.

Okoli peke direkno na šamotu je pa tu par zadev. Prva je direktni stik s kondenzatorjem toplote, torej če položiš pico direktno na šamot bo ta v trenutku prevzela temperaturo z njega in bo torej dosti hitreje prejela energijo kot preko zraka. Potem je tu sposobnost absorbcije in oddajanja vlage ("dihanje") ki jo ima šamot, se kar pozna po "dnu" pice ali je na šamotu ali na litoželezni plati.

Glede lončenih peči je šamot in pečica z grelci podobna stvar kar se tiče fizike. Če imaš šamot ogret in nanj daš pico prejmne veliko energije od spodaj (isto kot v krušni/pica peči) hkrati pa sprejeme veliko količino radiacije od zgoraj (v krušni peči jo oddaja šamotni obok, v el. pečici pa grelec).
 
  • Všeč mi je
Reactions: b0li in ALTF4

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
ce das pico na mrzel kamen - se prime..
preden se kamen segreje (torej da je pica tud od spodaj pecena) - je pica zgoraj ze zazgana

pr nas ne gremo nazaj na plehnat pekač.. ne pri pici in ne pri domačem kruhu.. vredno tistih 10 eur za kamen..
ne vem pa kolk je razlike med tem 1.5 cm Lidl/hofr/electrolux/gorenje kamnom in "pravim" kamnom (ki je 3+cm debel)

1cm je malo malo, cola (2.5 cm) je nekako "standard" da ne pade preveč temperatura. Ampak tudi 1cm je ok za 10 EUR, ker lahko daš spodaj še vedno par šamotnih ceglov ki stanejo par EUR v najbližjem merkurju.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kot sem misli; kamen je za občutek. Nimam nič proti, da se razumemo. Ampak delat celo znanost za spečt en kosobl oženega testa je pa vseeno malo ... no ja, vsak ima svoje veselje. Jaz ga imam ko jem pico :nazdravje:
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.226
1.366
113
Nevem ce te stekam. Kamen je za obcutek? Daj probaj dat eno v pekac in eno na razzarjen kamen. Pa porocaj.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Razžarjen kamen v pečici ki se komaj dokoplje do 250 stopinj? Jp, ne štekaš me.

Moje drekanje tukaj je usmerjeno izrecno v smer kamna v električnih pečicah. Na raznih žarih in ostalih visokotemperaturnih gizmotih zadevo kupim takoj. V peči pa žal mi je, ne. Kljub visokotehnološki razlagi Utiševalca...

Ampak ne se dat motit; uživajte v peki ki vam najbolj paše.
 

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Torej nekdo ima pečico, ki gre na 250C in mu je pica na kamnu boljša kot v pekaču in ti sedaj nas prepričuješ, da si to zmišljuje, da si upraviči nakup kamna?
Ali dopuščaš možnost, da dejansko je razlika, pa čeprav na 250C?
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
tudi v pečici z 250 stopinjami naredi kamen ogromno razliko. pa če SamSvoj to kupi ali ne.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.226
1.366
113
Kot omenjeno, vecina jih gre do 300. Jaz zalaufam, nastimam na 300 in pustim 1 uro. Verjames ali ne, pica je v cca 4 min pripravljena. In ja, naredi razliko. Ce pogledas v picerije razliko med elektricno pecjo in krusno. No, taka je veliko bolj podobna krusnemu izdelku. Seveda ni isto, ker ne more bit, je pa podobno. In ves kaj je bil pri meni vedno problem? S plehom v pecico in zgornji del pice je ze rjav skoraj, dno pa nepeceno. Ker se prvo ogreva pekac, ki potem pece pico. Mam pa jaz samot iz merkurja cca 3cm, dve plosci.