Domača pizzerija

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Uuni Pro je bliže....večja prostornina in regulacija temperature in cena lepa..... ;). Uuni 3 je pečka, ki ustvari pogoje za pravo pizzo napoletano, kot jo tudi neapeljski tip krušne peči (450°C +). Zato je dizajniran in to ponuja - z obilo zabave (vsaj meni). Je pa primeren tudi za peko vseh stvari, ki potrebujejo hiter šus vročine....steak, ribe....tud kostanji so OK. Se ga lahko tud navadiš kurit na izi z manj briketi ampak prostornina je tudi problem. Odpiranje vrat pa ni dobra opcija regulacije. Ustvari "backdraft", ki zaduši gorenje in povzroči dim.

Je za poudarit, da v štartu ni to nadomestek krušne peči, saj ta deluje na cca 200°C, odvisno kako globoko postaviš protfan.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
Če vrata držiš nekje 1/3 odprta je še čisto vredu gorenje če je brezvetrje. Čene pa postaviš, da piha v gorilnik, če ni druge opcije.
če pa odbiraš bolj pa začne zadaj ven tolčt ja.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Berem tisti recept pa je v bistvu v 6 urah pripravljeno testo in vzhajano na sobni? Nikjer nič o hladilniku in več dneh?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Hladilnik nardi svoje, počasna fermentacija napram hitri.....sploh za sourdough recept. načeloma se fermentacija podaljša x 2 v hladilniku. To je npr. 12 ur potem je uporabno 24 - 48 ur. Se pravi po 12 urah je končana fermentacija in lahko hlebček uporabiš v dbeh dneh. Sčasoma ugotoviš, kje v kateri fazi so ti najboljši.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Evo danes pekel (sicer v pečici) testo po zgornjem receptu, in sicer je bilo staro nekje 24 ur, oz par ur več. Pa moram rečt, da ni bilo bistvene razlike. Res se je naredilo več mehurjev v testu, ampak to se tudi pri "mojem", če ga uporabim drug dan. Res pa se je dalo lepo na roko razvlečt, z mojim si ponavadi poenostavim in ga kar razvaljam, da je enakomeno tanko.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.226
1.366
113
Hladilnik nardi svoje, počasna fermentacija napram hitri.....sploh za sourdough recept. načeloma se fermentacija podaljša x 2 v hladilniku. To je npr. 12 ur potem je uporabno 24 - 48 ur. Se pravi po 12 urah je končana fermentacija in lahko hlebček uporabiš v dbeh dneh. Sčasoma ugotoviš, kje v kateri fazi so ti najboljši.

Vzel pri tebi 5kg moke iz Italije. Top. Ze v pecici s kamnom je razlika opazna. Ni pa bilo se casa, da bi planiral toliko vnaprej, da bi lahko dal v hladilnik.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
maki3 ga mam sam starejši model, malo predelave pa se kr obnese. Je pa res da če bi tole tri ure heftal na svoj štrom bi se vrtalka v števcu vrtela k turbo v avtu. Za doma sem vzel unija.
THEDuke z mašino
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Ah dej, 1,2 kW ima samo, 30 centov bi te koštalo 3 ure laufat ... Pa spekel bi kolik pic v tem, času, za en razred otrok?
Kaj je pa treba predelat (sicer praktično ne jem pic več, amapak se mi zdi vseeno ku, če bi probal malo napolitanski stil se poigrat s testom ipd)?
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
SJTV1 prjatu, jest mam tastaro verzijo tiste, ki je gor na linku. Včas sm jo kuril k blesav. Predelava, not sm spodi dal kamen , na moji so grelci mislim da 4 kW pa ni pica ferti u 5 minutah. Za na morje je k dol ne smem unija gont na iglcah
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
SJTV1 prjatu, jest mam tastaro verzijo tiste, ki je gor na linku. Včas sm jo kuril k blesav. Predelava, not sm spodi dal kamen , na moji so grelci mislim da 4 kW pa ni pica ferti u 5 minutah. Za na morje je k dol ne smem unija gont na iglcah
A, OK, če tvoja s 4kW ni sfolgala, je tale z 1,2 kW verjetno neuporabna. Hvala, si me zgleda obvaroval zgrešenega nakupa.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.226
1.366
113
Danes dal v hladilnik testo iz italijanske moke od twinmana, 48h bo not. Pa da vidimo. Javim.
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
A je kdo že sprobal ta Gorenjev kamen za peko pice?
https://www.mojpaket.si/set-za-peko...utm_campaign=ceneje_products&utm_content=pp_1

Nekoč sem že poskusil pečt na 3cm šamotnem kamnu kupljenem pri pečarju ampak sem ga kmalu vrgel stran ker se mi je sir razlezel po kamnu in se je to še samo smodilo.

Se bojim, da se mi lahko kaj takega zgodi tudi pri tem od Gorenja? razen, če je ta manj porozen, ker tisti od pečarja je bil precej porozen že na pogled...
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
jest imam tole - kupljen enkrat v akciji na mimovrste. Pred nakupom sem razmisljam o nakupu pri pečarju. Pečarji razlagajo "daš na dno pečice" (dvom je bil kaj se z emajlom pečice zgodi, ko da daješ ven/notr.).. da bi ga na rešetke dajal pa nekak zaradi teže in debeline nisem "upal". cenovno mislim, da je bilo "tam tam" (pečar s poštnino vs. mimovrste akcija)

Mnenje (-/+):
- lopatka lesena je smesnica - ker se ti vlaga iz testa gor prime.. sem zamenjal s kovinsko
+ je večji in debelejši kot en k so ga prodajal v hoferju/lidlu
+ kamen laufa vsaj 3x na teden.. poleg pizz se peče še domač kruh
+ sama uporaba je enostavna.. pol ure predgretja na 200 stopinj
+ pizza je pečena v par minutah.. ko prvo ješ, se druga peče.. z dvema rundama smo vsi siti
+ kamen je "umazan" ja .. ampak ga po vsaki peki umijem pod vodo.. ko spet pečemo - se nič ne žge in smodi

sumasumarum - zadovoljen.
Tud Hoferjev/lidlov dela čist OK.. le par cm manjši je - po vsaki smeri.. za kruh je OK.. pizza je pa mejhna.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.226
1.366
113
Pecico kar na ful zalaufaj in ne na 200. Pri pici velja vecja temperatura je boljsa. Pa osebno bi grel pecico smdlje kot pol ure. Ker en cas se ti pecica se ogreva. Jaz dam na 300 in grejem cca 1h.

In lesena lopatka niti ni smesnica, verjetno ne delas dovolj hitro. Pica seveda na lopati ne sme cakat, ker se sprime itak. Raztegnes, gor paradiznik in drugo po zelji in takoj v pecico.