detektor CO

luciano

Guru
3. okt 2011
1.858
886
113
MB
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
A mi pokažeš s čim boš dokazal, da tale kitajc ustreza "SIST EN 50291-1"? Če smo lih pri "zadostiti zakonu".

Pri teh kitajcih baje ni reklamacij.....ker ni nobenega živega več, ki bi lahko reklamiral
grims-1.gif

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik mimika pravi:
Pa se splača iz anglije neke group buye delat, če maš pri nas za praktično enak denar.. https://www.mimovrste.com/co-detektorji-dima-plina/kidde-detektor-ogljikovega-monoksida-7dco z brezplačno dostavo, pa še dobiš iz danes na jutri. Da ne govorim o lažjem uveljavljanju garancije...

Citat:
A mi pokažeš s čim boš dokazal, da tale kitajc ustreza "SIST EN 50291-1"? Če smo lih pri "zadostiti zakonu".
Moj iz ebaya za 7€ z free shipping ima tole zraven:
KLIK

in potem iz mimovrste dobiš poljskega, da niti prebrat ne znaš, kaj gor piše...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Sem načeloma proti "predpisovanjem pretirane zaščite prebivalcev" - ampak tale predpis sam po sebi niti ni napačen in ga bom upošteval ne samo zaradi črke na papirju.

Sem pri sebi doma namestil javljalnik KIDDE 7DCO ("group buy" (no ja - jaz za celo žlahto nabavil) - bil 17,62 GBP + 8,30 poštnine) v bivalnem ob peletni peči z zunanjim zajemom zraka.

Imaš popolnoma prav, če gre za grelne naprave v bivalnem prostoru, kot jo imaš ti. Prava bedarija pa je, da zahtevajo detektor tudi, če imaš pretočni plinski bojler, ki deluje skupaj samo po nekaj minut in je zastrupitev s CO verjetno misija nemogoče. Pri tem pa pravilnost delovanja tako dimnikar preverja vsako leto.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:in potem iz mimovrste dobiš poljskega, da niti prebrat ne znaš, kaj gor piše...
Jaz sem dobil slovenska navodila. Kaj pa je na škatli pisalo, pa se več ne spomnim.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Sem načeloma proti "predpisovanjem pretirane zaščite prebivalcev" - ampak tale predpis sam po sebi niti ni napačen in ga bom upošteval ne samo zaradi črke na papirju.

Sem pri sebi doma namestil javljalnik KIDDE 7DCO ("group buy" (no ja - jaz za celo žlahto nabavil) - bil 17,62 GBP + 8,30 poštnine) v bivalnem ob peletni peči z zunanjim zajemom zraka.

Imaš popolnoma prav, če gre za grelne naprave v bivalnem prostoru, kot jo imaš ti. Prava bedarija pa je, da zahtevajo detektor tudi, če imaš pretočni plinski bojler, ki deluje skupaj samo po nekaj minut in je zastrupitev s CO verjetno misija nemogoče. Pri tem pa pravilnost delovanja tako dimnikar preverja vsako leto.

Misija nemogoče gor ali dol: tako je vzel hudič kolega. Pretočni plinski bojler v kopalnici, ko je bil model pod tušem.
ne-ne-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:in potem iz mimovrste dobiš poljskega, da niti prebrat ne znaš, kaj gor piše...
Jaz sem dobil slovenska navodila. Kaj pa je na škatli pisalo, pa se več ne spomnim.

Ne na škatli, na samem detektorju. Sem enega nabavil pa mi je še danes žal, ker sem kupil samo zaradi hitrosti dobave...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik mimika pravi:
Pa se splača iz anglije neke group buye delat, če maš pri nas za praktično enak denar.. https://www.mimovrste.com/co-detektorji-dima-plina/kidde-detektor-ogljikovega-monoksida-7dco z brezplačno dostavo, pa še dobiš iz danes na jutri. Da ne govorim o lažjem uveljavljanju garancije...

Citat:
KLIK

1. S freeship....

2. Kam ti javim številko tekočega računa, da mi nakažeš 60,- EUR - ker očitno to za tebe ni neki denar.
Pa da o "poljakih" sploh ne začenjam in da ne omenjam, da so cene na mimotam decembra bile bližje 40,- EUR kot pa 29,90.

3. daj še link do samega detektorja - in ja, če se ti gre samo za to, da maš mir pred raufenkererjem, je taki za 7,- EUR OK. Jaz sem se pač odločil, da če že - potem naj bo "orenk"

Ampak vsakemu svoje.

PS: a Roberto pa ne sodeluje več?
grims-1.gif

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
No meni 60€ je nekaj... zato sem sam raje kupil zakonsko ustrezen detektor za ene 3x manj denarja
smile-1.gif
Sicer po tvoje ni tako orenk, ampak če bi že hotel orenk, bi ga pa vsekakor kupil pri nas z 10 letno garancijo, ne pa da sebe in sorodnike jajcam z nekimi wannabe group buyi, čakam kak teden na dostavo za mogoče par € prihranka pri vsakemu, v upanju, da kakšen ne bi slučajno bil DOA ali se v naslednjih 10ih letih pokvaril, ker bi to potem rahlo pokvarilo že tako vprašljivo računico. No tako kot si rekel... vsakemu svoje.

Sicer pa kako si prišel do 60€ razlike? FYI decembra je bil ta detektor na mimovrste še ceneje - z javno objavljeno kodo DQ9WY7U5RY si dobil 14€ popusta...

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Misija nemogoče gor ali dol: tako je vzel hudič kolega. Pretočni plinski bojler v kopalnici, ko je bil model pod tušem.
ne-ne-1.gif

V stanovanju, ki sem ga imel v najemu, je bil en prastar pretočni plinski bojler, ki je spuščal 10x več CO, kot bi ga smel, tako da me je dimnikar prijavil Ministrstvu za okolje. In to zaradi onesnaževanja okolja in ne zato, ker bi lahko jaz krepnil pod tušem, čeprav ni imela kopalnica niti 2 kv. metra.

Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kuhališče je stalo kakih 5 let. Mene bolj zanima, če sploh obstajajo plinska kuhališča, ki v prostor oddajo točno 0 CO? Kdo vse na forumu ima "odprto ognjišče" v kuhinji in je to v resnici meril?
Pri gorenju se ogljik spaja s kisikom. Če je dovolj kisika nastaja CO2 in takrat govorimo o popolnem zgorevanju. Če je kisika premalo nastaja CO in govorimo o nepopolnem zgorevanju. Za razliko od raznih peči, kjer ogenj gori v kuriščih v katera prihaja zrak preko loput ali kanalov pri odprtem ognju (kar je primer plinski gorilnik na štedilniku) ne moremo omejiti dotoka zraka. Do tvorjenja CO bi prišlo, če bi bila kuhinja neprodušno zaprta in bi ogenj gorel tako dolgo, da bi porabil večino kisika iz zraka.
Če pa vemo, da je za človeka usodno že, če nivo kisika v zraku pade pod tam 16% potem bi mnogo prej umrl zaradi pomanjkanje kisika, kot pa bi se začel tvoriti CO.

tudi če je dovolj kisika lahko pride do CO ja zaradi same disperzije molekul: če pogledaš predpise kurilnih naprav imaš notri zahteve za kisik v dimnih plinih (koliko ga mora biti), ter COx, kamor se uvršča co, co2 pa še kaj drugega (nestabilne molekule, katere zelo hitro razpadejo)

Pri kuhališči pomeni da ima očitno prevelik dotok plina, oz so mogoče nekater reže skozi katere bi moral priti zrak, tudi kisik, nedostopne (poškodbe itd), zato tudi CO.

Pepe, a ste minimum kaj spreminjali? ste mogoče prešaltali iz ene vrste plina na drugo, pa "napačne" šobe namestili? drugače pa če gre za poškodbe gorilnikov se da le t enove dobiti, če pa kaj drugega ne štima pa zna biti "malo bolj pestro"

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Sem pozneje napisal, da se na naslednjem obisku merilec ni premaknil iz 0. Pa se je kuhalo na plinu, res pa, da največ na dveh poljih.
Moram enkrat stestirati, kaj se dogaja, če s piskri "prekriješ" cel štedilnik. Lahko bi prihajalo premalo kisika zraven.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

ali obstaja kak podatek kako hitro gorenje porablja zrak/kisik? oz koliko časa bi recimo v 20m2 prostoru potreboval, da senzor zapiska?
Ker razmišljam, da bi detektor testiral tako, da bi fajn zakuril, vse zaprl in čakal zunaj na varnem, dokler ne zapiska. Pač iz firbca:)

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Citat:
Uporabnik mimika pravi:

Citat:
KLIK

Certifikat si dobil zraven naprave , ali si ga kasneje moral sam naprintati ?

Lahko daš link do nakupa ?

Temu detektorju ne manjka nič. Ni izključeno da niso notri isti senzorji kot pri dražjih variantah .

Nekateri se pač že zaradi neke kao blagovne znamke prodajajo dražje. Do kakšnih 20 evrov je skoraj sigurno vse isto razen oblike.

lp

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
ksz

ali obstaja kak podatek kako hitro gorenje porablja zrak/kisik? oz koliko časa bi recimo v 20m2 prostoru potreboval, da senzor zapiska?
Ker razmišljam, da bi detektor testiral tako, da bi fajn zakuril, vse zaprl in čakal zunaj na varnem, dokler ne zapiska. Pač iz firbca:)

Ko bi v prostoru zmanjkalo kisika, bi ogenj ugasnil. Tisto malo CO, ki bi se pred tem tvorilo, bi šlo pa v dimnik in ne v prostor.

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
kaj pa če je vse res?

https://www.mimovrste.com/co-d...?tab=discussion

Kidde detektor ogljikovega monoksida 7DCO
Branko Veladžiæ
30. 9. 2016 – 22:41
So napisi na aparatu še vedno le v Poljščini?

Komentar
Re:
Ekipa mimovrste=) info@mimovrste.com
3. 10. 2016 – 09:38
Pozdravljeni. Težave z napisi v poljščini smo uspeli rešiti. Napisi na detektorjih so v angleščini. Ekipa mimovrste=)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Jaz sem kupil preko mimovrste model Kidde NHDCO Night Hawk. Napisi na napravi so v angleščini. Ker je za starše, bi jim bili napisi v katerem od slovanskih jezikov mogoče delno razumljivi. V angleščini so jim definitivno popolno nerazumljivi.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
tudi če je dovolj kisika lahko pride do CO ja zaradi same disperzije molekul: če pogledaš predpise kurilnih naprav imaš notri zahteve za kisik v dimnih plinih (koliko ga mora biti), ter COx, kamor se uvršča co, co2 pa še kaj drugega (nestabilne molekule, katere zelo hitro razpadejo)

Pri kuhališči pomeni da ima očitno prevelik dotok plina, oz so mogoče nekater reže skozi katere bi moral priti zrak, tudi kisik, nedostopne (poškodbe itd), zato tudi CO.

Pepe, a ste minimum kaj spreminjali? ste mogoče prešaltali iz ene vrste plina na drugo, pa "napačne" šobe namestili? drugače pa če gre za poškodbe gorilnikov se da le t enove dobiti, če pa kaj drugega ne štima pa zna biti "malo bolj pestro"
Si že kdaj videl plinski štedilnik v "živo". Če bi ga, bi vedel, da tam pride plin skozi šobo v komoro in potem skozi luknje gorilnika. Šele na izstopu iz lukenj gorilnika se pomeša z okoliškim zrakom.Če je torej zamašena kakšna luknja skozi njo pač ne izhaja plin. Nikakor pa zaradi tega ne more priti do oviranja dotoka zraka.
Zemeljski plin ima približno 1/3 energetske vrednosti plina v jeklenkah. Če na plinski gorilnik priključiš napačen vir plina ti bo 3 kW kurišče v 1 uri proizvajalo 1 kWh ali 9 kWh energije. Zaradi tega je potrebno namestiti prave šobe in nastaviti pravi tlak.

V tehniki nobena stvar ni 100%. Tako se lahko tvori CO tudi, če imaš več po teoriji kot preveč kisika. A morajo za to biti izpolnjeni posebni pogoji npr. oteženo mešanje plina in kisika. Zato je vsaka bojazen glede tvorjenja CO pri plinskih štedilnikih pretirana.

PS- ne velja pa to za plinske pečice, pretočne bojlerje in plinske peči!

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
kaj pa če je vse res?

https://www.mimovrste.com/co-d...?tab=discussion

Kidde detektor ogljikovega monoksida 7DCO
Branko Veladžiæ
30. 9. 2016 – 22:41
So napisi na aparatu še vedno le v Poljščini?

Komentar
Re:
Ekipa mimovrste=) info@mimovrste.com
3. 10. 2016 – 09:38
Pozdravljeni. Težave z napisi v poljščini smo uspeli rešiti. Napisi na detektorjih so v angleščini. Ekipa mimovrste=)

jst sem dobil poljskega, je na emablaži tudi link do http://kidde.pl/ , kjer ta model imajo. Ker na kidde.com ga nimajo. So pa zadaj nalepljena slo navodila. Tako, da ne vem zakaj taka panika, če nekdo ne razume kaj piše na embalaži. Sej nemško verjetno tudi 3/4 ljudi ne zna, pa vseeno fino nemško
wink-1.gif

scsiii

Pripravnik
1. sep 2007
167
5
18
Imajo tudi kitajci svoje laboratorije

Citat:
Uporabnik gr69 pravi: