detektor CO

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Vsi ti so skladni s tem standardom in če mene vprašaš nima dimnikar kaj za kontrolirat senzorje. To ti je isto kot če bi bencinske črpalke črpalkarji kontrolirali.
wink-1.gif

Sicer pa vsak po svoje - bohinjc pa s svedrom.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik luciano pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
https://www.mimovrste.com/co-detektorji-dima-plina/kidde-detektor-ogljikovega-monoksida-10lldco

Jaz sem tega nabavil, pa ne zarad zakona. Če nebi bilo te teme niti nebi vedel. Se pa kuri spodaj, detektor za CO imam dober meter nad tlemi, pa nad kaminom še detektor dima.

CO je plin lažji od zraka, zato se senzor montira pod strop. Ko bo tvoj zapiskal bo že prepozno.

Ni rečeno, da je CO lažji od zraka. V resnici je tako podobno težek, da je od marsikaterega faktorja odvisno, kje se bo nahajal.
Dokler je toplejši od okoliškega zraka (govorimo namreč o nastajanju pri nepopolnem izgorevanju), se bo pa zelo verjetno dvigal. Ko se ohladi, pa ni rečeno, da ne bo prišel k tlom.

Dejstvo je, da je škodljiv samo, kadar ga vdihavamo. Pod stropom to malokdo počne. Zatorej je najbolje detektor montirati v višino (in bližino) nosa. Z veliko verjetnostjo ga boš pa detektiral tudi pod stropom v bližini peči in marsikdaj je tudi precej bolj praktična taka montaža, kot pa določiti lokacijo dihal, ki jih nosimo s sabo.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.496
5.790
113
Citat:
Uporabnik peters pravi:
In kdo bo to nadzoroval? Dimnikarji, ki hodijo po fehtarijo vsake pol leta?

mi je glih danes rekel dimnikar, da vidi da nimam detektorja pri krušni peči in če do 1. 2017 tega ne uredim mi nebo požegnal papirjev.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Jaz na CO javljalnikih ne bi šparal. Konec koncev gre za lastno življenje.
Ta v Hoferju je lahko ok ali pa ne. Kupiš, ga stestiraš in vidiš ali je za kaj ali ne.

Jaz sem zadnjič kuril kaminsko peč na drva in nato žena prižge napo, nisva bila pozorna in v naslednjih 15 sekundah je bila soba že precej v dimu. Tudi CO detektor je takoj zaznal nekaj enot ppm.
Sva takoj prezračila in je bilo potem ok.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Pa veš zakaj se ti je to zgodilo? Ker imaš vse preveč zadihtano in ti je edini dotok zraka skozi dimnik ali skozi napo - zdaj pa računaj, kaj ima močnejši vlek.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Običajno ob uporabi nape nekje malo odprem neko okno in potem ni teh težav.
Tokrat sem pa čisto pozabil in evo.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Kakšna je razlika med Kidde 7DCO in Kidde 10LLDCO razen v napajanju in ceni?
17758-icon_confused.gif
http://www.kiddesafetyeurope.co.uk/Documents/DS_7DCO_2015.pdf
http://www.kiddesafetyeurope.co.uk/Documents/DS_10LLDCO_2015.pdf

Očitno je glavna razlika v bateriji...

Sem primerjal podatke na proizvajalčevi strani in nisem našel bistvenih razlik. Zato pa sprašujem...

Očitno je point v tem, da dražjega zmontiraš in pozabiš.
Pri baterijah pa jih moraš vsake toliko časa zamenjat in ob enem obrišeš prah iz naprave...
smile-1.gif

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.599
483
83
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Običajno ob uporabi nape nekje malo odprem neko okno in potem ni teh težav.
Tokrat sem pa čisto pozabil in evo.

hja jaz imam isto
po pravilih bi moral imeti dotok svežega zraka (najbrž ga nimaš, okno ne velja) v prostor, kjer je nameščena naprava na trda goriva oziroma cev z dovodom svežega zraka (ene peči to omogočajo)

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Ja, ene peči so konstrukcijsko take, da spodaj priklopiš dovod zunanjega zraka in potem teh problemov ni.
Druge peči pa so brez dovoda zunanjega zraka in porabljajo zrak iz notranjosti prostora. Takšna je moja. Zato je treba zgolj nekje rahlo odpreti in je vse ok, če napa ne dela, ni treba ničesar odpirati.