Bravo miličarji

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
seveda ga, ampak ne tisti, ki imajo pred seboj še 20 folka, ki vozi 90

ampak tisti, ki so na konici kolone...
In ko voziš nekaj časa za tovornjakom 80km/h, in ga želiš prehiteti, boš z 80 zapeljal na prehitevalni pas..... a je še kaka druga varianta?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Dokjer vozijo vsaj 80 km/h ga, zal, ne... :S Ali 50 po voznem pasu....

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
kdor se hoče vozit 90 naj gre na regionalko in ne da sanja po AC, tud tovornjakarji bi se več fural pa so žal omejeni na cca 90, če se pa kdo z avtom fura 90 po AC pa ne vidim smisla...

Jaz ga tudi ne (roko na srce, tudi smisla omejitve 130 ne vidim vedno, ampk glede na Slovensko voznisko kulturo in znanje me tudi malo ne moti) - ampak poanta je da niso v prekrsku... Voznik, ki ga prehiti po desni pa je.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Seveda je v prekršku - zakone je treba brati povezano.

Tako 7. odstavek 30. člena ZPrCP nalaga:

Citat:
(7) Na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni.

Kaj je kolona vemo. Kamioni, med katerimi je 200 m prostora, NI kolona.

Sicer pa še "počasnetu" nalaga 4. odstavek 45. člena ZPrCP:

Citat:
(4) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Strah pred hitrostmi nad 100 km/h NI upravičeni razlog. Je pa mogoče razlog za vračilo "roze" oz- "plastike " (za tiste, ki jo že imajo).

edit: Seveda pa ne odobravam prehitevanja po desni - in to v nobenem primeru!

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Krehm...

V tej tocki v casu bi samo omenil, da je MINIMALNA hitrost na prehitevalnem pasu 80 km/h. In da je maksimalna dovoljena hitrosti sicer res 130, ampak nikjer ne pise, da jo bos lahko vedno dosegal.

(Pa nisem pocasen voznik, ampak samo omenjam, da je pizdenje nad idijoti, ki vozijo 90 km/h po prehitevalnem cisto odvec, ker ne krsijo nobenega zakona...)

Tole lahko podkrepiš s kakšnimi zakoni ali si to slišal od bratranca tvoje žene, ki je to slišal od soseda ?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
seveda ga, ampak ne tisti, ki imajo pred seboj še 20 folka, ki vozi 90

ampak tisti, ki so na konici kolone...
In ko voziš nekaj časa za tovornjakom 80km/h, in ga želiš prehiteti, boš z 80 zapeljal na prehitevalni pas..... a je še kaka druga varianta?

ja, obstaja varjanta, da počakaš, da maš dost prostora na prehitevalnem, da po tem ko zapelješ na levi pas pospešiš do 130, preden te zadaj vozeči dohiti...

desna stopalka in menjalnik sta za to, da se pospeši in ne 3 minute za 80-130 ni sprejemljiv čas, če nisi lokomotiva s 130 vagoni

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Sem se malo zmotil :=) Tole sem pobral s tistih tabel, ki so recimo na vrhniskem klancu - ampak tiste samo oznacujejo kaksna je priporocena hitrost na kaksnem pasu.

Resnica je se hujsa...

110. clen ZVCP pravi:

"(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h."

Se pravi je najnizja dovoljena na AC 60 km/h
smile-1.gif
Je pa res, da v zakonu piše tudi da moras, ce vozis polovico pocasneje od najvecje dovoljene hitrosti (v tem primeru 130km/h) imeti vklopljene utripalke.

"(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. "

Torej 65km/h po prehitevalnem pasu lahko vozim brez utripalk ce se folk na glavo postavi, pa se umaknit se mi ni treba
smile-1.gif

(Pa da ne bo kdo mislil, da to podpiram, odobravam ali delam - zdi se mi prismojeno in nevarno - ampak ni pa prepovedano.)

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Sem se malo zmotil :=) Tole sem pobral s tistih tabel, ki so recimo na vrhniskem klancu - ampak tiste samo oznacujejo kaksna je priporocena hitrost na kaksnem pasu.
Torej nam priporočajo po prehitevalnem pasu vozit 80 km/h, po voznem pa 50km/h?

Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Resnica je se hujsa...

110. clen ZVCP pravi:

"(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h."

smile-1.gif
Je pa res, da v zakonu piše tudi da moras, ce vozis polovico pocasneje od najvecje dovoljene hitrosti (v tem primeru 130km/h) imeti vklopljene utripalke.

A se ti ne zdi da: "na avtocesto lahko zapelje in vozi po njej" in "najnižja dovoljena hitrost na avtocesti je" ne pomeni isto?

Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Torej 65km/h po prehitevalnem pasu lahko vozim brez utripalk ce se folk na glavo postavi, pa se umaknit se mi ni treba
smile-1.gif

(Pa da ne bo kdo mislil, da to podpiram, odobravam ali delam - zdi se mi prismojeno in nevarno - ampak ni pa prepovedano.)
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:

Resnica je se hujsa...

110. clen ZVCP pravi:

...

Resnica je, da ti citiraš zakon (tj. ZVCP), ki ni več v veljavi.
grims-1.gif

In take mamo pol na cesti.
rolleyes-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:

Resnica je se hujsa...

110. clen ZVCP pravi:

smile-1.gif

"(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. "

smile-1.gif

Kot so ti že povedali, slabo bereš. To ne pomeni da je minimalna hitrost na AC 60km/h.

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
V tej državi bodo morali bodisi veliko strožje in pogosteje kaznovat vožnjo po prehitevalnem pasu bodisi dovoliti prehitevanje po obeh pasovih. Velikokrat popolne v 30 kilometrih vožnje po AC sploh ne presežem 110 km/h, ker si prehitevalni pas prisvoji nekaj polžev, ki se nikoli ne umaknejo in počasi prehitevajo kolone na desnem pasu.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.335
7.390
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:

Resnica je se hujsa...

110. clen ZVCP pravi:

smile-1.gif

smile-1.gif

Kot so ti že povedali, slabo bereš. To ne pomeni da je minimalna hitrost na AC 60km/h.
Kaj pa to pomeni? Ce mas ti vozilo ki po deklaraciji dosega 61 km/h na uro se lahko vozis po AC. In se ne mores peljati hitreje pa ce se prej ob tla meces. Torej z logicnim sklepanjem -> vozila ki dosegajo 61 na uro lahko vozijo po AC -> najnizja dovoljena hitrost je nad 60 km/h

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
smile-1.gif
Hvala Apollo.

Pa da se popravim, in citiram ZPrCp:

30 clen:
(1) Na avtocesto ali hitro cesto, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h.

70 clen:
(2) Voznik mora vklopiti varnostne utripalke na vozilu:

3. kadar vozi vozilo, katerega hitrost vozila je za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste.

Se pravi, 65 po AC ni nikakrsen problem, le odmaknit se moras, ko za teboj nastane kolona.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Dokjer vozijo vsaj 80 km/h ga, zal, ne... :S Ali 50 po voznem pasu....

In kje je določeno, koliko lahko po posameznem pasu voziš?

Kot receno sem se zmotil... Pred klanci ponavadi vidis table, koliko naj bi bila hitrost na dolocenem pasu (80 prehitevalni, 50 vozni, za ostalo pocasni), pa sem posplosil na celo AC. Mea culpa.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Kadar je gužva na obeh pasovih, se raje prestavim na desnega, kjer je vsaj neka konstantna hitrost, medtem ko je na levem non-stop gas bremza in je varnostna razdalja večini španska vas. Škoda živcev in bencina za tisto minuto ali dve prednosti.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
smile-1.gif
To si najbrž napisal v šali al kako?
smile-1.gif

Zal ne :S

70 clen novega zakona je clo se hujsi:
"3. kadar vozi vozilo, katerega hitrost vozila je za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste. "

Se pravi lahko, ce mi pase, cisto normalno vozim 66 po prehitevalnem pasu, in mi nihce nic ne more - je pa res, da:
"(4) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. "

Se pravi se moram umakniti, ko se lahko na primernem kraju. Ampak ce s 66 km/h 5 kilometrov (ker se ne morem v malem jajcku varno umakniti) prehitevam kolono tovornjakov nisem v prekrsku
frown-1.gif

(Spet, meni se zdi to neumno, nevarno in butasto, ampak...)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Ksz.
Ko bo vozni pas poln tovornkjakov, ko jih bom jaz prehiteval po prehitevalnem s 130 kmh in bom zagledal suzico v ogledalu nalimano na moj odbijac se bom z veseljem umaknil na voznega. Umaknil se bom tako da bom na polno zazlajfal na 80, pocakal da bo kolona tovornjakov mimo, potem se mu pa umaknem. Zaradi ene suzice jaz ne mislim krsit pravil in kazni placevat. Aja to zgornjo pocetje bo narejeno po navodilih suzice nekaj objav visje.