baje dražje vinjete

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
smolo maš.

EU uporablaj tvoj koncept in pred 2 mio Slovenci ščiti (nutelko koliko) mio evropejcev. zakaj bi oni nam nekaj plačevali.

zanimivo, da ko ščitijo nas, kot evropejc epred švabam je pa vse ok.

turizem ni popoldanska obrt, sma o tme ne bi. posledice turizma so, denar od turizma je, kam ponike, kako s euporabi, je pa druga zgodba.

kaj pa če vsi 'turisti' preletijo, obvozijo slovenijo. a potem nam bo bolje.

tole me spominja an drva. od kamnika dlaje je cela aktastrofa, država daj denar, ko se prodaja, se pa prodaja max drago, ni trga, ni nič.

pač smo znani po tem, da si radi polnimo žepe. itak je večina zemljanov takih. vsaj na zahodu.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Tudi Avstrija je ob uvedbi imela dnevno vinjeto napol zastonj, pa jo je ukinila. Zdaj je minimalna 10-dnevna, pa čeprav se peljem samo 50 km od meje do Gradca v Ikeo. Kje je pa tu ta vajina pregovorna pravičnost?

Pa ne me narobe razumeti, 10-dnevne vinjete v Avstriji so meni čisto ok. Samo argument, s katerim jih vidva z evrokratom zagovarjata, je precej zgrešen, ker popolne pravičnosti v tem sistemu enostavno ni. Razlog je naveden zgoraj, večkrat.

Edina pravična delitev stroškov bi bila delitev fiksnih stroškov (torej stroškov izgradnje) na vse uporabnike avtoceste, ne glede na količino uporabe. Potem bi morali pa dodati še variabilne stroške v smislu sorazmernega nadomestila za vsak prevožen kilometer po avtocesti. Ampak takega sistema, ki bi bil res pravičen, v praksi nikoli ne bomo videli.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Tisti turisti, ki si Slovenijo izberejo za svoj cilj, so dobrodošli. Tistih, ki se po najkrajši in najhitrejši poti peljejo čez nas do sosedov, ne da bi se vsaj na črpalki ustavili, racionalno gledano ne potrebujemo.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Edina pravična delitev stroškov bi bila delitev fiksnih stroškov (torej stroškov izgradnje) na vse uporabnike avtoceste, ne glede na količino uporabe.
bonk.gif

pol pa dejmo enako nardit se za zeleznico, avtobuse, letalisca,...

pa se to,
AT je morala uvest vinjete za krajse obdobje

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok.

in maš 10 dnevno za graz. ti bi pa njim 6 dnevno za 7 dnevni paket v portorožu.

gledano tako, graz tebe ne rabi. ne tankaš gor, kupiš v ikei nekaj, akr ti pošljejo po pošti, papirček in čik vržeš čez okno, delaš gužvo..

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Vsekakor. Zato pa ta rešitev v praksi nikoli ne bo zaživela. In ker te rešitve ne bo, tudi nobena druga nikoli ne bo popolnoma pravična.

Sicer me pa res zanima, kaj potem pravita o satelitskem cestninjenju in fiksnem strošku nakupa gps-sprejemnika, ki ga bo mimogrede moral plačati tudi vsak tujec? Kako je pa to do tujcev pošteno?
confused-1.gif

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Tisti turisti, ki si Slovenijo izberejo za svoj cilj, so dobrodošli. Tistih, ki se po najkrajši in najhitrejši poti peljejo čez nas do sosedov, ne da bi se vsaj na črpalki ustavili, racionalno gledano ne potrebujemo.

in ti, ce gres v DE, SK, CZ,...
ti potem AT kar preskocis alkaj?
ce si nekam namenjen, potem pac moras prevalit doloceno pot in v to je vkljuceno tudi preckanje katere izmed drzav
in v SLo se do teh vedete zelo nepravicno,
recimo, da bi lahko potegnali neko vsporednico z vecinskim odnosom do ciganov

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Na napačnega si se obrnil. Ne mečem papirčkov skozi okno, kar kupim, ponavadi kupim tam, pa ne boš verjel, tudi kakšno kosilo in sladoled si privoščim. Torej nekaj tam pustim, pa čeprav samo v enem dnevu.

Lahko pa nazaj uvedemo star sistem, kjer bojo turisti od Šentilja do Portoroža in nazaj plačali precej več kot 35€, pa še dušili se bojo v gnečah pred kakšnimi petimi cestninskimi postajami.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Tudi Avstrija ne želi imeti teh ljudi. Zato pa je npr. neekološke tovornjake skoraj pregnala iz svojega ozemlja. Pa jim imamo zato kaj za očitati? Pravzaprav jim lahko rečemo samo, da so pametni, ker želijo zaščititi svoje okolje, mi pa iz svojega delamo poceni bordel.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
da ni poštenja, ni.
sam zakaj naše breme prenašat na tujce. ker je za nas finačno sprejemljivo in zaželjeno. OK. ni pa pravično.

to je odgovor za 10.

vse ostalo je nabijanje v prazno.

primer
grem v grčijo z avtom, prečkam celo bivšo državo. čez srbijo je cestnina zame, tujca, 4 krat dražja kot za domačina. svoje čase je bilo celo 6 krat, v določenem obdobju 10 krat. še vedno pa je ta cestnina povsem primerljiva nekdanji naši, to je cca 10-11 sit na km ac. s tem, da ni del, drena in nobenih sranj.
in razmišljam. [censored] so svinje. lej kako me skubijo. za cestnino bom dal 20€. res so svinje. če bi bil njihov bi dal 4€. pol se pa spomnim, da grem na dopust zagont 1000 in več €, da mam plačo vsaj 10 krat večjo od domorodcev (izjema bg) in da ja, je to še zmer pošteno. pa ni, sam jaz nisem iz sorte pokvarjenih.

EU pritiska na niih, da naj nehajo z diskriminacijo, če hočejo približevanje. in kaj delalo. ne nižajo za nas, ampak višajo za domače. a je to pošteno. je in ni.

pri nas je eu, daje denar, daje olajšave, hoče olajšave. sam nam smrdi. mi bi oljšave, ne bo dal pa nič.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
hysterical-1.gif

in kaksno vezo majo tovornjaki z vinjetami
sprasujem se.gif

v SLo nocejo dvignat ceno za tovornjake iz preprostega rzloga, ker bi se jih vecina preusmerla na AT
in bi pol DARS zgubo velik del prihodkov

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a je kdo rekel, da je svaba jokal ker je vinejta 35€. ne, on bi za 30 mesečno.

ne razumeš in ne razumeš. čez hrvaško potujem vleiko in imam njihov smard cart. mori način polnitve, sam ga imam, ker se splača.

in ko pridem v hotel za eno noč, me ne zanima vikend paket k je 2€ dražji. tebe v ikei tut ne zanima bon po polovični ceni za jutrišnje kosilo, če si danes gor.

mi bi, če bi ostali brez tranzita, crknili.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Za pojem analogije si verjetno že slišal, kajne?

Pa stroške bi ravno tako zmanjšal. Saj najbrž veš, da en polno naložen šlepar naredi na cesti take posledice kot 40.000 avtomobilov. Če želiš, ti zapišem še z besedo, da boš verjel.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
čudno, da ceste še ležijo.

a je možno, da so grajene za take obremenitve.

ena gajstna vroča nardi mladcu škode veliko. vsaj dva dni sam sanja o njej. pa še vsak bi. in nisem še slišal za stradca, ki ne bi preminil namesto na kliniki pod eno sisato, guzato...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Nihče ne zahteva, da ostanemo brez tranzita. Samo povečevanje v tej meri kot doslej je pa vseeno problem, ker ceste niso bile projektirane za tak obseg prometa. Zato bi ga bilo smiselno vsaj malo omejiti.

Glede 30-evrske vinjete za en mesec: Bruselj se z njo ne bo strinjal. Ker niso zahtevali samo vinjet za krajše obdobje, ampak tudi ceno, ki bo ustrezala sorazmerno krajšemu obdobju veljavnosti. Če je torej letna 55€, mesečna pod nobenim pogojem ne bo mogla biti 30€, pa čeprav bi vsak tujec po starem sistemu plačal več.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Dragec, niso narejene za take obremenitve. Zato jih pa popravljajo dve leti po odprtju. Pa naj bo razlog v nekvalitetnih materialih ali kje drugje, sploh ni pomembno. Dejstvo je, da naše ceste take obremenitve ne prenesejo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
joj...

se vidi, da nisem nič pil danes.

vsak tujec bi po starem plačal več. no mnogo domačinov pa manj. razumeš
pa so tudi tujci, ki gredo samo do maribora k teti na obisk. al teh nimamo.

in z vinejtam tudi mnogi domači plačujemo manj. torej da domači plačujemo manj je ok, da pa tujci, pa ni ok. ker rabimo isto količino keša in ker bi mi plačevali mnaj, je edino primerno, da tujci plačujejo več.

kaj pa nemčija. jaz nisem nikoli dal evra v njihov BDP. pusti stvari, ki jih kupiš. davkov od plač ni bilo nič. pa ga zastonj žgem po AC. kaj naj oni naredijo.