Ali ste za legalizacijo marihuane?

Ali naj država legalizira marihuano?

• Skupaj glasov
    168

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:

+ če bi legalizirali bi bilo verjetno dražje.

Pol bi ti biznis šele cvetel.....
grims-1.gif

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ne razumem čisto, kaj želiš povedati. Jaz govorim o samomoru in ne o napeljevanju k samomoru. Slednje je jasno kaznivo dejanje, medtem ko je prvo malce paradoksalno.

Samo to, da samomor ni kaznivo dejanje.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
legalizacija ni ravno pametna, ker pol bo vsak pubec doma imel nasade. Lahko se dekriminalizira,

Ravno zato mora ostati prepovedana razen "na recept" pa obvezna uporaba pod nadzorom (da ne pride do preprodaje na ulici).

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Js bi vse prepovedal, poleg klasične droge:
- travo
- alkohol
- čike
A se kdo vpraša koliko ljudi se zdravi na račun davkoplačevalcev in koliko družin je razdrtih zaradi vsega tega.

Sploh pa pri današnji tehnologiji satelitskih posnetkov lahko določimo vsako glavico maka na planetu in z milimetrsko natančnimi vodenimi raketami bi lahko uničili prav vsak miligram droge na svetu. Očitno ni pravega interesa.

LP
pozdrav.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Raketa ponavadi več škode naredi kot koristi.

Hmm, a mularija kupuje čike in alko od sumljivih preprodajalcev ?
A se kdo na to spozna ?

volk_S

Pripravnik
17. avg 2007
759
0
16
44
Citat:
Represija ne more dajati rezultatov iz razlogov, ki si jih že ti naštel. Lahko pa drži nek status quo (oz. plus, minus). Meni se zdi to (trenutno) optimum.
Tebi se zdi optimum tisto od česar imaš sam največ koristi. Meni bi se pa zdel optimum, da bi si končno nehali metat pesek v oči okrog te droge in govorit, kako si eni zaslužijo, da imajo sranje zaradi te droge, drugi pa ne. Prou patetični ste s to šizofrenijo, kot da bi nonstop jointe kadil in jo doživljal, ste mi pametnjakoviči eni. Sicer pa, to se točno vidi kako neizobraženost škodi bolj kot katerakoli droga. Npr. kako je možno da te policaj na cesti zajebava v stilu "Mogoče si pa zaradi trave prepočas pripeljal". Ja, kam pa pridemo če mormo plačevat kazni zaradi počasne vožnje. Vsaj te zadeve bi morali porihtat, tko k majo v Nemčiji, ko maš lahk nekaj malega THC v sebi. Itak ni dokazov da bi tisti z manjšo količino THC ogrožali promet; prej obratno.
V glavnem, vseskupaj je ena komedija, Evropa se razvija, postaja vsebolj liberalna okrog tega, še malo ga bomo srali z nekim nazadnjaštvom, pa bomo spet na Balkanu in pol bomo na konc jahal dinozavre al kaj?

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In zakaj bi imel od tega kakršnokoli korist? Nazadnjaštvo vidim kvečjemu v legalizaciji.

Sicer pa... koliko izkušenj imaš z akutnimi napadi shizofrenije po uživanju halucinogenov, ki zahtevajo hospitalizacijo? Ko boš videl par primerov, se lahko pogovarjava naprej.

Do takrat pa... kar se mene tiče, si ti tisti, ki si zatiskaš oči pred dejstvi.

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Hm, problem je predvsem v tem, da poznamo samo učinke, do sedaj pa ni bilo kaj prida raziskav o načinu, kaj šele o mehanizmu delovanja učinkovin, ki jih vsebuje marihuana. Tako vemo, da ima koristne učinke pri MS, pri lajšanju neželenih učinkov kemoterapije (slabost, pomanjkanje apetita itd.), med neželenimi učinki pa npr. akutni napadi, ki jih omenjaš.
Problem je tudi, ker ne vemo, katera posamezna učinkovina je odgovorna za kakšen učinek. Bolj ali manj se govori le o THC, vendar je problem, ker so prisotne tudi druge učinkovine, lahko da je prevladujoči učinek posledica kombinacije. Problem je tudi način (pot) vnosa pri uporabi v medicinske namene, ker inhalatorji (še) niso zadosti učinkoviti, resorbcija iz črevesja pa je počasna, oziroma omejena (nepopolna). Zaradi tega je tudi na NL medicinska marihuana namenjena kajenju.
Če sem pa zloben, bi pa tudi učinek sprožanja akutnih napadov shizofrenije lahko uporabljali kot obremenitveni test
bonk.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tale zadnji stavek je pa res zloben
smile-1.gif
.

Glede mehanizmov delovanja... Imel sem občutek, da je zadeva že precej raziskana. THC deluje na kanabinoidne CB1 in CB2 receptorje v možganih in imunskem sistemu in preko njih aktivira nadaljnje kaskade dogodkov.
To je kar se tiče celičnega nivoja. Glede vpliva na višje funkcije pa je itak tako, da je v smislu živčevja se praktično vse precej zavito v meglo in si lahko še najbolj pomagamo s statističnimi raziskavami.

Nihče ne zanika pozitivnih učinkov v smislu lajšanja bolečin in slabosti (omenjena MS in kemo). Ampak za oboje so na voljo bolj učinkovita sintetična zdravila, odkar pa imamo še serotoninske antagoniste, pa so tudi najhujše oblike slabosti obvladljive.

Poleg tega ni nobenega opravičila za kajenje kot vnos THC-ja. Registrirana so že zdravila z dobro absorpcijo in hitrim pričetkom delovanja (npr. Marinol).

Argument ZA legalizacijo v smislu medicinske uporabe je po mojem precej zgrešen...

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Sicer pa... koliko izkušenj imaš z akutnimi napadi shizofrenije po uživanju halucinogenov, ki zahtevajo hospitalizacijo? Ko boš videl par primerov, se lahko pogovarjava naprej. Do takrat pa... kar se mene tiče, si ti tisti, ki si zatiskaš oči pred dejstvi.

Zaradi ganđe? Skoraj ne verjamem
smile-1.gif

Sem prekadil preveč in bil predolgo v družbi, kjer se je počelo samo to, pa se ni nikomur snelo. Ekstremi obstajajo povsod, ampak tudi tisti ki ne kadi lahko dobi raka na pljučih ipd. primeri
smile-1.gif

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Če sem še malo zloben, glede na to, da gre za proces, odvisen od receptorjev, je pojav akutne epizode kvečjemu vprašanje časa, pa če uživajo marihuano ali ne
bonk.gif

Večinoma res preko receptorjev CB1 in CB2, so pa še nekateri drugi, ki so trenutno še bolj slabo raziskani.
Marinol je trenutno res še najboljši med oralnimi pripravki.
Res je, da obstaj že precejšen spekter sintetičnih učinkovin in pripravkov, res pa je tudi, da vse ne deluje pri vseh pacientih, oziroma se pri nekaterih izrazijo neketeri neželeni učinki, pri drugih pa drugi. Tako da se je potem potrebno malo poigrati, kaj je nejboljše za posameznega pacienta. Podobno kot pri vsej (organo)farmakologiji, npr. tudi pri antihipertenzivih ni vseeno ali daš pacientu zavioralec ACE ali blokator beta receptorjev, čeprav sta oba učinkovita, pa lahko različno vplivata na kvaliteto življenja.

Ampak, mislim da sva že preveč OT glede na osnovno temo
tongue-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Res sva offtopic
smile-1.gif
.

Ne vem samo, kako lahko s tako gotovostjo trdiš, da je samo vprašanje čase. Shizofrenija vsekakor ni proces, odvisen zgolj od receptorjev.
Pa tudi če je, bi raje zbolel prej ali kasneje?

Bottom line je, da medicinska uporaba marihuane NI argument za legalizacijo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no, da se jest svoje povem...

jest sm čisto za. Ker mislim da smo tudi slovenci tok pametni kot nizozemci, in vemo da pač vsakdanje zakajanje ni uredu. Sej bi bilo prve pol leta kaos, sam pol bi se pa zadeva umirila, folk bi se naveličal tega, in bi lepo cvetel le še turizem. Pa seveda par tistih k vsak dan to rabijo.

Država nima praktično kej zgubit. Un k hoče kadit, bo kadil, ker jo lahko kupiš na vsakem koraku.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.906
113
to da bi potem vsi bili zapohani do amena cele dneve je totalna bedarija. To je isto, kot da če bi nenadoma legalizirali alkohol in bodo zaradi tega vsi pijani cele dneve. kdor danes hoče kadit travo, jo dobi v roku ene ure. Pa ni važno če poznaš koga ali ne. V primeru da ne, greš na kaki kraj, kjer bi se to lahko dobilo. In pri mulariji se to začne v šoli
smirk-1.gif

Dobro bi bilo za to, ker bi dilerji postali brezposelni, in bilo bi manj kriminala povezanega predvsem z tatvinami. Se spomnim ko so pred leti pohopsali enega dilerja. Tip je imel v bloku 2 kleti. Ena je bila nabita z drogo, druga z avtoradiji, telefoni,...

kloško, če imaš voljo se kajenja odvadiš v 2 dneh. Kako pa prideš do tega in čez to in če boš imel kakšne posledice, je odvisno od vsakega posameznika. Da pa bi se komu odpeljalo od trave pa tudi prvič slišim, pa sem bil v teh krogih kako desetletje. Vem pa za enega ko se mu je odpeljalo. Ampak on je vzel vse in v ogromnih količinah in to kr nekaj let.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

In zakaj bi imel od tega kakršnokoli korist? Nazadnjaštvo vidim kvečjemu v legalizaciji.

Sicer pa... koliko izkušenj imaš z akutnimi napadi shizofrenije po uživanju halucinogenov, ki zahtevajo hospitalizacijo? Ko boš videl par primerov, se lahko pogovarjava naprej.

Do takrat pa... kar se mene tiče, si ti tisti, ki si zatiskaš oči pred dejstvi.

Glede na folk ki ga poznam bi moral bit kak primer, pa je bilo največ to da je en kolega po skunku imel "bediranja" in ga je postalo strah, ni pa blo za hospitalizacijo... Ostali pa nikoli nič. Smo nekako ugotovili da kdaj pa kdaj kak skunk dela štale, haš in domača pa nikoli. Skunku pa baje kdaj kaj primešajo, tudi glavoboli so bili prisotni najbolj pri skunku. Kaj pa češ, če maš doma polno vinsko klet si poznavalec, če pa bi si posadil eno rastlinco si pa đanks k sam čakaš da si thc špikneš v žilo
stupid-1.gif
....

volk_S

Pripravnik
17. avg 2007
759
0
16
44
Ja, seveda... jest sm nor, pa nevem, več kot polovica folka na alterju tud, ti si pa heroj, ki vsak dan rešuje življenja težkim šizofrenikom k so pohal jointe.
Me prav zanima kolk časa se še misliš trudit z odgovori. Glede na to, kot praviš, da nimaš nič od te svoje anti-marihuana propagande, ti svetujem da si registriraš še en nick, pa klikneš DA. Pol si pa zvij še eno domačo, boš prec pozabu na revčke šizofrenične.
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nihče ni nor, samo različna mnenja imamo, predvsem pa različne izkušnje na tem področju.

A je tako težko razumeti, da je lahko reka na enem bregu videti povsem mirna, medtem ko je na drugem polno vrtincev in brzic, ki jih vidiš samo s te strani?

Nikomur ne pravim, da mora nehat kadit. Sam dobro vem, da ob nekem "ljubiteljskem uživanju" zadeva predstavlja dosti manjši riziko kot marsikatera moderna razvada. Žal pa ne morem odstopiti od svojega mnenja, da zadeva je škodljiva in kot taka ni kandidat za legalizacijo (morda bi se strinjal z dekriminalizacijo za 18+).