Ali ste za legalizacijo marihuane?

Ali naj država legalizira marihuano?

• Skupaj glasov
    168

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Tako kot vse droge ni za vse. Če ti paše kadi, če ne pa bodi tiho.
tongue-1.gif
Jaz npr. strastno kadim marihuano že skoraj desetletje, alkohol pa v zelo zmernih količinah, ker mi ne paše.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ker namreč vsi ostali študenti, ki je so že kdaj imeli vaje iz psihiatrije, ti bodo znali dobro utemeljit, ZAKAJ marihuana NE SME biti legalizirana. Oziroma zakaj se ne sme dajati ljudem vtisa, da je nenevarna.

Vedno je na oddelku hospitaliziranih par revežev, ki so doživeli svoj prvi napad shizofrenije ob prvem jointu. THC je halucinogen, tako kot vsaka druga tovrstna droga, s podobnimi učinki na centralni živčni sistem in s predvidljivimi posledicami, ako ima človek vsaj malo nagnjenja k dopaminski nestabilnosti (oz. potencial za shizofrenijo).

In ko enkrat vidiš enega mulca, kako ti razlaga, da so ga ugrabili vesoljci in VEŠ, da se ne zafrkava - ne govoriš več kolegom, kako bi jim z veseljem predpisal kako stvar. Ali pa če morda le niso tako dobri kolegi...

Vidiš, jaz pa zagovarjam (omejeno) legalizacijo vseh drog. Razlogi:
1. Prepoved ne deluje. Džankiji obstojajo v vseh državah, tudi tam kjer za to izvajajo smrtno kazen.
2. Prepovedana stvar je najslajša, vsaj začetniki se zdijo sami sebi kul, ker počnejo nekaj prepovedanega.
3. Prepoved ustvarja črni trg z visokimi dobički. Če bi zadevo odvisnik lahko dobil po normalni ceni (vendar pa pod ustreznimi pogoji), bi uničili črni trg in s tem dilerje, posledično ne bi bilo na ulicah nikogar ki bi iskal nove stranke (otroke).
4. Visoka cena drog je razlog, da se džaniki ne more ukvarjati z drugim kot le z razmišljanjem kako čimprej do denarja za naslednjo rundo. Če bi dobil tisto kar rabi za normalno ceno, bi stopnja drobne kriminalitete padla, marsikdo bi se morda zaposlil.
5. Marihuana je v določenih primerih terapevtsko uspešna.
6. Tudi uradna medicina brezupnim predpisuje opiate (morfij na primer)

Je pa potrebno uraden dostop do drog urediti tako, da ne bo prost kot bi šel po piksno piva ampak bi moral uporabnik zadostiti nekaterim pogojem - eden med njimi bi moral biti uživanje izključno v ustrezni instituciji pod strokovnim nadzorom, po zaužitju pa še določen čas (pol ure?) tega prostora ne bi smel zapustiti.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne razumem čisto, kaj želiš povedati. Jaz govorim o samomoru in ne o napeljevanju k samomoru. Slednje je jasno kaznivo dejanje, medtem ko je prvo malce paradoksalno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zelo jasna in logična rešitev problema. Samo je pa par problemov:

1. Doziranje. Heroin ima značilen razvoj tolerance, kjer uporabniki potrebujejo "vedno več". Če dovolimo, da si džanki izbere količino, kaj storiti, ko bo kak OD?

2. Stranski učinki. Tu ničesar ne "zdravimo" in s čim bi jih upravičili?

Ne vem... osebno sem proti temu, da se zadevo legalizira. Legalizacija pomeni nek konsenz s strani države, da je to ok. To pa po mojem ni dopustno. Na področju mamil zagovarjam močno represivno politiko. Pa najsi bo to še takšno sizifovo delo.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
1. Tudi zaradi tega je potrebno uživanje pod strokovnim nadzorom, kar vključuje tudi evidence in podobno. Overdose je (kolikor vem) problem predvsem takrat, ko pride na trg "preveč čist" heroin.
2. Mislim da je medicinska stroka uveljavila mnenje da je odvisnost bolezen. Od tu tudi (več ali manj neučinkovit) metadonski program. Res je da ne zdravi, mogoče pa pomaga odvisniku živeti boljše življenje brez stalnega pritiska "kako do denarja za naslednji šus". Tudi zdravila proti bolečinam ne zdravijo (odpravljajo vzroka bolečin).
Z represijo bi se strinjal, če bi dajala rezultate. Pa jih ne. Je preveč denarja v poslu (modre kuverte in podobno).

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Sicer že lep cajt nismo kakega zmotali, ampak v imenu generacij za mano - legalize it
nahrung002.gif

Alkohol in cerkev sta v preteklosti naredila mnogo več pizdarij, pa je en čist legalen, drugo pa je bivša vlada celo forsirala 4 leta.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
1. Z višanjem odmerka se povečujejo stranski učinki. Zakaj pa misliš, da narkomani tako telesno propadajo? To bi bil dejansko legaliziran samomor z asistenco na malce daljši rok.

2. Don't get me started z metadonom. Sem v živo videl, kako zadeva "deluje". Kar se mene tiče je to popolnoma slepa ulica. Raje sploh ne bi o uspešnosti teh programom, ker sem kar debelo pogledal, kako lahko s takimi ciframi sploh furajo program. Narkotiki se kot zdravila proti bolečinam uporabljajo samo v izrednih primerih (večinoma gre za terminalne bolezni, ko ti je nekako vseeno za odvisnost, toleranco in ostale stranske učinke).

Represija ne more dajati rezultatov iz razlogov, ki si jih že ti naštel. Lahko pa drži nek status quo (oz. plus, minus). Meni se zdi to (trenutno) optimum.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
!. Res je, ampak to se dogaja tudi sedaj, ko je zadeva prepovedana. Poleg tega je vzrok za propadanje tudi slabo socialno stanje narkomanov - ves svoj čas in denar porabijo za "šus"; zato ni denarja za prehrano in streho nad glavo. Prepričan sem, da bi (v primerjavi z obstoječim stanjem) moja rešitev prinesla več dobrega kot slabega - z ulic bi odstranili dilerje oziroma osebke ki novačijo nove narkomane, posledično bi se močno zmanjšalo število novih narkomanov, starim pa bi omogočili kolikor mogoče normalno življenje. Razen tega bi se zmanjšal kriminal, ki je mnogim narkomanom edini vir sredstev za nove doze.

S tvojo drugo točko se pa popolnoma strinjam.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ne vem... osebno sem proti temu, da se zadevo legalizira. Legalizacija pomeni nek konsenz s strani države, da je to ok. To pa po mojem ni dopustno. Na področju mamil zagovarjam močno represivno politiko. Pa najsi bo to še takšno sizifovo delo.
Pred leti sem gledal eno oddajo o legalizaciji drog na BBC. En starejši gospod je povedal, ni več vprašanje legalne/ilegalne droge ampak je vprašanje, ali bomo zavarovali družbo pred kriminalom.

Škodljivost/neškodljivost je manjši problem kot kriminal. Pri jemanju drog čuti posledice tisti, ki jih jemlje. Pri ilegalnih pa obstaja še črni trg in kriminal, ki povzroča veliko škodo družbi. S kriminalizacijo drog očitno ne naredimo nič koristnega, razen da povzročimo kriminal. Z legalizacijo pa odpravimo kriminal in lahko vsaj delno vplivamo na količino in kulturo konzumiranja.

Že veliko študij je jasno dokazalo, da kriminalizacija drog povečuje porabo. Če hočemo to področje bolj uredit je legalizacija veliko boljša pot kot kriminalizacija.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
In potem se bodo vsi zadetki hodili k nam zadevat (tako kot zdaj hodijo v amsterdam)...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik philips pravi:
In potem se bodo vsi zadetki hodili k nam zadevat (tako kot zdaj hodijo v amsterdam)...

Med pogoji damo stalno bivališče in pa vsaj tri leta sklenjeno zdravstveno zavarovanje...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
To mora cela Evropa narest, če ne bi se res zgodilo, kar praviš.

To bi moral cel svet narediti, kar se pa pomoje ne bo zgodilo (ali pa vsaj še zelo dolgo časa ne).

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Vojna proti drogam je samo še ena vojna več. Zakaj in v čigavo korist se bijejo vojne sem drugje pisal. Vojna je vedno v interesu neke manjšine in v izgubo večine.

Denar, ki gre za neplodno vojno bi lahko precej bolj koristno uporabili za preventivo, ozaveščanje, ... skratka zagovarjam mehki in ne trdi pristop.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
definitivno DA. če so lahk cigareti legalni (ki so btw bolj škodljivi kot marihuana) in alkohol legalen (ki umori več ljudi na svetu kot marihuana) pol naj bo marihuana tudi legalna. prepovedali so jo itak sam iz ekonomskih razlogov.
smirk-1.gif

btw. delam na tem da ne fašem alzhaimerjevo
cool-1.gif

tisti, ki daste ne povejte svoje mnenje, zakaj je tako.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Jaz pa se nekak ne morem odločit al ja al ne.
Kaj pa tobak, bi legaliziral ?
Pa ta strup, imenovan alkohol ?
Je res, povzročajo smrt, priznam. Ampak dajmo probat, no ?

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ma no, legalizacija ni ravno pametna, ker pol bo vsak pubec doma imel nasade. Lahko se dekriminalizira, vendar spet ne v taki meri kot recimo na Nizozemskem. Coffeeshopi pri nas bi bili pribežališče različnih ljudi z različnimi interesi ... marihuano v lekarne, max. 5 g na teden na stranko (razen če ti zdravnik predpiše dozo).
Pa obvezno vaporizatorje v prodajo, ker po eni strani ne moreš reklamirat nečesa, kar je zrolano še nekajkrat bolj nezdravo kot čik ...

Jernej, ti ga pa res ful bluziš. Shizofrenija ni pojav pri marihuani. Res je, da če se nek nedonošenček napapca nekih "medikamentov", bo doživel nekaj, česar še ni do zdaj. Marihuana je v glavnem nevarna zaradi tehničnih karakteristik (temperatura gorenja, toksini, ki so poleg in niso potrebni, klorofil itd.). Edini možen pojav je blažja psihoza - to je tako imenovani "bed", kot radi pravijo neizkušeni. Pri izkušenem kadilcu se psihoza odrazi kot "triminutni overdose" - malo se ti roke zapajtljajo, malo se ti zasuče v glavi ... drugače je vse okej. Vse funkcije so NORMALNE, ker točno veš, kaj se dogaja.

Marihuana je edina "opojna substanca" izmed vseh, ki ti zagotavlja najvišji prag samorefleksije. O alkoholu v tej domeni se sploh ne bi rad pogovarjal, ker ne poznam človeka, ki bi zase lahko rekel, da se spomni vsakega procenta, ki ga je preživel v neki vinjeni seansi, ali pa, da bi rekel, da ni naredil nekaj neobičajnega. Hočem povedati, da z nobeno drogo (razen čiki in kava) nimaš vsega tako pod kontrolo.

Res pa je, da mi grejo pošteno na k**** muloti, ki se špancirajo po mestu z očmi kot paradajzi, samo da mi vsi vidimo, da so si iz enga paketa naredili pet đolijev!!
wink-1.gif

Kdor kadi in tega ne reklamira, ima svoje razloge in očitno užitek - isto kot ima folk doma workbenche in fitness sobe in uživa ...