Ali prestavljate z vmesnim plinom?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
V bistvu dobro vem, kaj hočeš povedati, ampak je po moje ta "aplikacija" pri avtih nepotrebna, kot si sam nakazal..
smile-1.gif

Mene bolj okupira dejstvo, da so ceste ponekod tako obupne, da med prestavljanjem komaj zadaneš pravo prestavo od rukanja, ampak, to je že druga tema.
rolleyes-1.gif
Alter odgovor bi bil da imaš za en [cenzura] nemški/češki/španski
grims-1.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Jaz občasno uporabljam "međugas" oz. "rev-matching" (oz. kakorkoli že to imenujemo), predvsem pri vožnji in šalatanju navzdol ali pa pri laganem zmanjševanju hitrosti, sploh če me zadaj še prikola rine. V osnovi ni potrebno, je pa vožnja (lahko) bolj gladka. Pri dobrem šoferju se ne čuti kdaj je prestavil, pri ostalih (predvidevam tistih, ki se norca delajo) pa ne rabiš niti biti sopotnik v avtu, da lahko vidiš in slišiš da ne zna. Res pa pogonski sklopi (motor, sklopke, menjalniki, polosi, roke,...) zdržijo marsikaj in je gladka (uglajena, "refined") vožnja nepotrebna. Tudi če je šofer lesen kot kol (motorični [cenzura]), se bo še vedno vozil.... Pa razlika tudi je med različnimi avtomobili, pri določenih so prestavna razmerja res lepo nastavljena in gre res lepo brez međugasa (VAG grupa recimo), pri drugih razmerja niso tako zelo briljantna (PSA).

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Se greva peljat
smile-1.gif

PS: Gas dodaš ob šaltanju navzdol takrat, ko pač nočeš, da ti mašina zavira, vse ostalo od šparanja menjalnika in sinhronov pri tem so razlogi za delat norca, dobesedno.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Bognedaj da jo začnem učit međugas uporabljat, pol ne bo sam cukal, ampak bo še škrtal

luka51

Guru
16. avg 2007
14.407
5.685
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Torej po tvojem je obraba vseh pogonskih sklopov identična , če delaš rev matching ali ne?

sem že enemu junaku zgoraj napisal. Sklopka ni stikalo z pozicijo 1-0.
in ja obraba je identična. Ti sklopke neboš skuril oziroma prekomerno obrabil zaradi tega ker se obrati rahlo razlikujejo.

Kaj ko z avtom speljuješ greš tudi najprej ven ga potisneš na hitrost 10kmh, hitro skočiš not in potem spustiš sklopko. Da se ja nebi kaj preveč obrablalo.

scmoky

Pripravnik
11. dec 2007
186
10
18
Štajerska metropola
Meni pa ste smešni, eni ko sploh neveste kaj MTL hoče povedat. To kar vi sanjate dvojna stiskanje kuplonge in vmes dat prestavo v ler itd.. TO NI vmesni gas oz. po angleško REV-Matching. Vi sanajate o Double clutchingu ki pa ga Mtl ni omenjal nikjer in tisti je za moje pojme pri teh avtih nepotreben. Rev match pa je uporaben pri downshifitngu in to zelo, da avto nena sune takrat ko more sam izenačit obrate. Eni sanajte da če rev matchas da ne zaviraš z motorjem?? kako da ne še lepše in bolj zvezno zaviraš. Se vidi da jih dosti ne zna peljat tako kot treba, kje je še peta prsti tehnika, to bodo tudi rekli kako nepotrebno je, pa kje je še bolj zajebana tehnika left foot braking. Držite se DSG itd :p tam vam kolker vem že elektronika sama izenači :p

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Se prav če ne tresem po gasu ko šaltam na dol ne znam peljat? Ne me smejat no.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Predvsem se strinjam z MTL-jem v točki, kjer se smeje (in zgraža obenem) nad obnašanjem življa, forum je krasen poligon za to. Praktično vedno se najde kup uporabnikov, ki bodo poskušali diskreditirati tistega, s katerim se ne strinjajo. Kot da so zaradi tega kaj pametnejši. To je čista kopija obnašanja naših politikov (in vice versa) , naj bodo levi, desni, rdeči, beli, prefarbano beli, prefarbano rdeči, zeleni, črni ali kodrlajsasti. Pol se pa čudimo, da smo kjer smo.

jello

Guru
22. sep 2008
10.154
3.879
113
Tri poste nazaj pa si ravno ti napisal da nekateri znajo šaltat lepo da se sploh ne čuti, ostali hlodi pa s samo s cukanjem. Kot da vmes pa nič ni.

Dajte probat, preden drugim očitate alteraštvo, kdaj tudi mal za sabo prebrat.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Predvsem se strinjam z MTL-jem v točki, kjer se smeje (in zgraža obenem) nad obnašanjem življa, forum je krasen poligon za to. Praktično vedno se najde kup uporabnikov, ki bodo poskušali diskreditirati tistega, s katerim se ne strinjajo. Kot da so zaradi tega kaj pametnejši. To je čista kopija obnašanja naših politikov (in vice versa) , naj bodo levi, desni, rdeči, beli, prefarbano beli, prefarbano rdeči, zeleni, črni ali kodrlajsasti. Pol se pa čudimo, da smo kjer smo.

Pa sej je dec napisal, da se zabava zraven. Trapasta tema, trapasti odgovori.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:

Pa sej je dec napisal, da se zabava zraven. Trapasta tema, trapasti odgovori.
Tema je bila mišljena točno tako kot je bila zapisana. Zanima me je, kdo (če kdo) rev-matcha med prestavljanjem in popolnoma nič drugega. Ko pa se zbere alter smetana na kupu, se pač začneš zabavat zraven, kaj pa naj drugega.
Ampak ni panike, kdor si prebere celo temo, mu bo marsikaj jasno, drugi se pa samo zabavajte zraven.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Tri poste nazaj pa si ravno ti napisal da nekateri znajo šaltat lepo da se sploh ne čuti, ostali hlodi pa s samo s cukanjem. Kot da vmes pa nič ni.
Sem tebi pisal da si hlod? Ali komurkoli drugemu osebno? Če se kdo najde v napisanem......

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Pa kaj vam ni jasno da tip to more delat ker ma pol cajta avto v leru. Pol pac da malo gasa ko v vrhniskem klancu spet da v 6 brzino. Mi ki normalno vozimo lepo menjamo na hitro in so vrtjlaji kar nekako ze ujeti in ce sklopko ne spustis iz 1-0 pote nic ne cuka. Samo mtl se boji obrabe hahahah

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
952
141
43
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Torej po tvojem je obraba vseh pogonskih sklopov identična , če delaš rev matching ali ne?

Z mojim skromnim mehaničnim znanjem pa si mislim, da je ravno to najbolj smešen del. Argumentacija, zakaj bi stiskal vmes gas.
Obraba pogonskih sklopov?? Kaj pa narediti, da se stikalo za meglenke ne bi obrabilo?

Zdi se mi, da so današnji avti narejeni tako, da je ta vmesni gas nepotrebna ostalina preteklosti. Lahko ga pa daješ in se počutiš bolj dirkaško, bolj šparovno, bolj poznavalsko. Lahko tudi zraven vrtaš po nosu. Mogoče je celo isto efekta.

jello

Guru
22. sep 2008
10.154
3.879
113
Ne razumeš, ni point v tem da bi se kdorkoli prepoznal v hlodu. Drugim očitaš alteraštvo (črno/belo), tri poste nazaj pa si ravno ti naredil enako. Delitev na črne in bele, vmes pa nič ni.

Eni znajo šaltat, drugi ne, povprečnih, ki šaltajo tako da stisnejo sklopko, šaltajo in jo spustijo (vse to podzavestno kot bi naredil orangutan po treh urah tečaja) pa ni.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.003
10.754
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik scmoky pravi:
Meni pa ste smešni, eni ko sploh neveste kaj MTL hoče povedat. To kar vi sanjate dvojna stiskanje kuplonge in vmes dat prestavo v ler itd.. TO NI vmesni gas oz. po angleško REV-Matching. Vi sanajate o Double clutchingu ki pa ga Mtl ni omenjal nikjer in tisti je za moje pojme pri teh avtih nepotreben. Rev match pa je uporaben pri downshifitngu in to zelo, da avto nena sune takrat ko more sam izenačit obrate. Eni sanajte da če rev matchas da ne zaviraš z motorjem?? kako da ne še lepše in bolj zvezno zaviraš. Se vidi da jih dosti ne zna peljat tako kot treba, kje je še peta prsti tehnika, to bodo tudi rekli kako nepotrebno je, pa kje je še bolj zajebana tehnika left foot braking. Držite se DSG itd :p tam vam kolker vem že elektronika sama izenači :p

Vmesni plin, cvišengas, medgas in kar je še teh poimenovanj, JE double clutching. Nikoli ni bil nič drugega in je za rev matching napačen izraz.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Hmmmm, sarkazem?
Itak da je večina nekje vmes. Oz. spet odvisno od tega, kako visoko so postavljena merila
hysterical-1.gif

Zase menim, da vozim nadpovprečno "smooth", večina sopotnikov vsaj tako meni ... mogoče od tod delitev na dobre voznike in na "hlode".

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Citat:
Uporabnik scmoky pravi:

Vmesni plin, cvišengas, medgas in kar je še teh poimenovanj, JE double clutching. Nikoli ni bil nič drugega in je za rev matching napačen izraz.
Steyr, star preko 40 let. Nima sinhronov. Tam drugače kot z medgasom ali "double clutching-om" ne gre. Se pravi sklopka on - iz prestave - sklopka off - međugas - sklopka on - prestava - sklopka off. Navzgor gre brez tega, navzdol pa nikakor. Razen če se ustaviš.
MTL je pa tudi pojasnil kaj je mislil z "vmesni plin". Verjetno bo "rev-matching" kar pravi izraz.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Eeeeemmmm... eno laično vprašanje:

A je međugas sam pr (VAG) dizlih, al pomaga tudi pri npr. malih modernih bencincih?
npr. renojev 0,9 ali 1.2 tce, VAG 1.2 TSI

Ti se itak vrtijo, kot cvajtakterji v trabantih...
smile-1.gif

Podobne teme