Ta tema je sicer že precej stara, vendar bi nekaj dodal. Jaz naredim nekje 12-15 tisoč kilometrov na leto ne delam in ugotavljam, da se mi sploh ne splača imeti dveh setov gum. Letos sem mel na avtu 3 leta stare letne gume Pirelli 3000 in so bile že popolnoma neuporabne, kljub precejšnjemu profilu. Ob dežju me je bilo povsod polno, tako da sem začel vozit prav po jajcih. Pa tudi na suhi cesti so zanič, kar sem zadnjič ugotovil. Namreč pri višjih hitrostih je bila zadeva taka - si začel zavijat, pa avto sploh ni držal smeri, ampak te je neslo ven za kakega pol metra.
Zadnjič sem na nepoznani cesti bolj na široko vzel en oster ovinek, ker mi je nasproti prišel en malo čez črto. Pa potem, ko sem že bil sredi ovinka, sem videl, da je na desni pred ograjo še pločnik. Sem še bolj namotal, in itak - avto je kar rinil iz ovinka, ker gume niso držale smeri. Tolk, da sem malo zajahal robnik in uničil eno gumo, zaradi nizke hitrosti (40 km/h) k sreči kaj drugega nisem poškodoval.
Ker se trenutno ne vozim veliko se mi zdi brezveze kupovat nove gume, pa sem si kar zimske gor namontiral. Lahko rečem, da sploh ne morem verjet, da so za vozit boljše kot moje bivše 3 sezone stare letne gume. Dejansko je avto bolj odziven, če sunkovito zavijaš. Ne morejo se sicer primerjati z novimi letnimi, ampak jaz recimo si ne mislim vsako drugo leto menjat gum.
Raje potem vozim zimske celo leto, pa jih menjam na 2, 3 leta, kot pa, da mam 2 seta, pa jih gonim 5 let.
Ne vem no... Jaz sem resnično razočaran nad letnimi gumami, vsaj temi, ki sem jih imel. Prvi dve leti so bile dobre, potem pa samo še za na odpad. Ko sem letos aprila namontiral letne gume, namesto zimskih, sem opazil, da so na dežju letne slabše od zimskih. Prvo leto so bile na mokri ceste letne gume 1A, drugo leto nekje tam-tam, letos - tretje leto - pa so bile zimske že občutno boljše.
Zimske gume mam stare 2,5 leti. Te 3 leta stare Pirellijeve letne so pa takrat na testih dobile ne vem kok nekih zvezdic ... na jih dajo po treh sezonah še 1x na test, ne bodo dobile niti ene.
P.S.
Pa še tole ... Kakšne so ceste pri nas, mislim da veste. Jst mam VWja, ki ni ravno sinonim za neko mehko podvozje. Ko sem premontiral gume, sem mislil, da sem se iz 30 let starega fičaka presedel v ne vem kakšno limuzino. Sem že pozabil, kolk so zimske gume bolj udobne. Kot, da bi se vozil v fotelju. Sem avtomatsko že kar bolj sproščen med vožnjo pa mi je lažje bl na easy vozit. Morda se sliši trapasto, ampak to so moji občutki.