Zimske gume za vožnjo v toplih dnevih

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
448
83
45
dolenska
Ah kje
grin1.gif
. Ponavadi v fičkotu tako nažgani, da do druge ni šlo več. V današnjih časih smo preobremenjeni z raznimi podatki. Namesto, da bi opazoval avto, raje prebere kaj in kako je kaj.
Zimske mam poleti samo takrat, ko gredo h koncu, drugače letne, ker se preveč obrabljajo (zimske). Nekdo je napisal, da jih menja na pogonskih vsako leto. Jaz bi jih tudi, pa naredim sam okol 30000 na leto. Letne se ne radirajo tolko.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
ksz

meni pa ni jasno kako so vaši očetje in dedje preživeli, ko so vozili po 10 let stare Tigar in Obiliæevo. Zavore so mel bobnaste, airbaga nobenga, za varnostno kletko pa še slišal niso.
Glavn, da je danes važno ali imajo gume 34,1m zavorne poti ali 36,2m.
Nekdo tukaj je dobro rekel, da dokler ne bo asfalt povsod enako kvaliteten nima smisla govorit o zavornih razdaljah.

lp
Ker so imeli avti takrat po 25 konjev, končno 120 in potovalno 70, od križišča do križišča pa so komaj nabrali 50 na uro?
In veliko jih ni pšrživelo, precej več kot danes. Bi rad imel danes isto število mrtvih na prevožen kilometer? Kar pripravi se na 4-mestne cifre ...

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Izkušnje, modrijan...
10.gif

Prevoženih imam pa okoli 1.300.000 km.
wink-1.gif
Očitno ti vsi ti kilometri niso pomagali. Meritve kažejo drugače. 15, 20% daljša zavorna pot je z meritvami dokazljivo dejstvo, pa če prevoziš 130.000.000 namesto 1.300.000 kilomertrov in anbiraš izkušnje.

Saj pravim, še en teoretik............
Si moreš mislit, da so stvari, ki jih fizično izmeriš praksa, ne pa teorija?

O tem smo govorili.

Pa ne o Play stationu 3....
cheer.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.523
1.231
113
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Če z zimsko naletiš na globoko lužo (cca 60 km/h), ti skoraj obrne avto. Izkušnja iz Cresa, maj 2007.

če pa z letnimi pa zletiš s ceste

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.523
1.231
113
mam zimske S3 in ene olož letne gume pa ni niti približne primerjave!
letne imajo zdaj dosti boljši oprijem. en ovinek imam točno naštudiran in mi z zimskimi pri 40 kmh sprednji del odnese ven, zadnjič pa sem ga z letnimi s 50 zvozil pa še je nekaj fore blo

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Izkušnje, modrijan...
10.gif

wink-1.gif
Očitno ti vsi ti kilometri niso pomagali. Meritve kažejo drugače. 15, 20% daljša zavorna pot je z meritvami dokazljivo dejstvo, pa če prevoziš 130.000.000 namesto 1.300.000 kilomertrov in anbiraš izkušnje.

O tem smo govorili.

cheer.gif
Ti pripelji avto in 2 kompleta gum, jaz prinesem pa merilno napravo ...
Točno tisto, s katero smo te stvari pri AM že izmerili ...

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Izkušnje, modrijan...
10.gif

wink-1.gif
Moje IZKUŠNJE ;
Letnih ne kupujem več ker pozimi rabim vsako leto sveže gume na pogonskem paru in zimska guma drugo sezono na pogonjskih je isto kot ne imeti zimako gumo.
Torej celo leto vozim z zimskimi, prednje so drugo sezono zadaj, spredaj NOVE, lega na cesti in oprijem pa sta boljša kot pa z nekaj let starimi letnimi. Kdor pa trdi da ima poleti ,recimo na mokri cesti nekaj let stara letna guma boljši oprijem kot pa do eno leto stara zimska naj pa to dokaže.

To bo ja. Jest sm šu enkrat na izlet s kolegi za 1. maj. Pa je nekak naneslo, da so bile na obeh avtih zimske gume, ker sva bla jaz in kolega lena in nisva šla menjat.Vozili smo se po ovinkastih cestah izven naselja. Samo 70 konjev je šlo za mano pa nisem mogel nikamor pobegnit. Na ravninah, kolikor jih je pač bilo malo sem malo pridobil. Kmalu sem ugotovil, da bi si moral uničit gume, če bi skušal biti kolikor toliko hiter. Po ovinkih sem se kar radiral z vsemi štirimi. Pa sem se raje šel nedeljskega voznika do menjave.
Tko kot z letnimi ko je enkrat pod 10 še speljat ne moreš konkretno, brez da bi vse potrgal so zimske neuporabne proti poletju. Seveda pa se bo našel nekdo, ki bo zagovarjal kako se v metežu komot pride na Vršič bolje kot z zimskimi in pa da se zimske poleti itak normalno obnašajo. Sej kdaj pa še mamo nad 25 stopinj, ane?
confused-1.gif

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
Aja pa sem mel en primer, da sem sredi aprila menjal gume (je bilo že kar toplo), pa me je nekdo izsilil naslednji dan. Sem se že pripravil. da se bomo zaleteli, pa se je za las do centimetra izšlo. Pa sem bil vesel, da sem zimske fliknil dol. In da nisem kršil omejitve
smile-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Izkušnje, modrijan...
10.gif

wink-1.gif

O tem smo govorili.

cheer.gif

Dva kompleta novih gum me prideta 1200 EUR.

A jih imaš za probo?
zmaga.gif

235/60-16?

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
ksz

meni pa ni jasno kako so vaši očetje in dedje preživeli, ko so vozili po 10 let stare Tigar in Obiliæevo. Zavore so mel bobnaste, airbaga nobenga, za varnostno kletko pa še slišal niso.
Glavn, da je danes važno ali imajo gume 34,1m zavorne poti ali 36,2m.
Nekdo tukaj je dobro rekel, da dokler ne bo asfalt povsod enako kvaliteten nima smisla govorit o zavornih razdaljah.

lp
Še en dokaz, da je prevelika hitrost največji krivec hudih nesreč.
Kaj ti nuca v avtu 20 varnostnih vreč, pa nevem kakšna varnostna kletka, itd....če pa človeška čreva ob udarcu prenesejo tolk kot prenesejo in nič več.
Boljši avto in večja hitrost je isti drek kot slab avto in nizka hitrost.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Včeraj sem dal UG7+ dol in nataknil nove Continental PremuimContact2.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
mene ne bo noben preprical, da niso ob sedanjih pogojih najboljse jezevke. se vsaj zapicijo v asfalt!

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
mene ne bo noben preprical, da niso ob sedanjih pogojih najboljse jezevke. se vsaj zapicijo v asfalt!
tem se pa lahko rečejo dobre celoletne gume
evil.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Izkušnje, modrijan...
10.gif

wink-1.gif

O tem smo govorili.

cheer.gif

Dva kompleta novih gum me prideta 1200 EUR.

A jih imaš za probo?
zmaga.gif

235/60-16?
Merilka je vredna 10.000€+ ...

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.500
113
49
Na sončni strani ALP
Eto... Zimske grejo danes po hitrem postopku dol!
rolleyes-1.gif

Zjutraj v ovinku kjer gre normalno 90, me je na mokri cesti začelo nosit okoli že pri 70 km/h.
jezen.gif

Gume pa so vožene 3 zimske sezone...
stupid-1.gif