Začetnik-varjenja pive

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
A mamo na forumu kakšnega majstra, ki bi z veseljem popil pivo in ga ocenil?? Se pravi izpolnil BJCP SCORE SHEET???
Ni sicer povsem to kar iščeš, vendar ste vsi vabljeni na naslednje trke DLDP-ja (trenutno še ni datuma za naslednje). Tam lahko prineseš svoje pivo in dobiš konkretne komentarje (+ poskusiš kaj drugi ustvarjajo). Lahko pa tam potem koga prosiš, da ti ga oceni po BJCP (doma ne tam na licu mesta ker ni časa).
Pa obvezno tekmovanje septembra po smernicah BJCP!
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Ojla....kaj pravite na tale fermentor? Dva bi moral se kupiti...Katere vi uporabljate?
 

Priponke

  • 48-thickbox_default.jpg
    48-thickbox_default.jpg
    9,9 KB · Ogledi: 174

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ali je potrebno pri odloženem dodajanju kvas pivino ponovno zračit ali zrak ostane v pivini? Čez vikend sem kuhal. Ker nisem mogel ustrezno shladit pivine, sem jo pretočil v fermentor, prezračil kot običajno, zaprl fermentor in postavil v hladilnik do večera, ko sem dodal kvas. Kako je s tem?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ni potrebno ponovno zracit. Bolj pazi na to, da ne zracis pretople pivine. Pred zracenjem jo shladi vsaj pod 30 stopinj, tocno nevem kje je meja. V nasprotnem primeru se lahko kisik trajno veze na pivino.
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ni potrebno ponovno zracit. Bolj pazi na to, da ne zracis pretople pivine. Pred zracenjem jo shladi vsaj pod 30 stopinj, tocno nevem kje je meja. V nasprotnem primeru se lahko kisik trajno veze na pivino.

Ja, shladim pod 30, tam okoli 25, samo že pod 30 se zdaj kar matram, pa veliko vode gre. Hja, hot side aeration, za nekatere mit, za nekatere ne. Problem naj bi bile pa temperature okoli 60-70C, kolikor je meni znano. Sicer hvala za odgovor, glede tega sem se res "sekiral", sploh ker se mi je prvič zgodilo, da US-05 po več kot 24h še ni začel brbotat. Pa sem preveril tesnenje fermentorja. NEka tanka skorja se je naredila, tako da nekaj mora delat. Upam, da kje drugje pušča in da je fermentacija zdrava. Wit z MJ belgian wit in pivo z MJ liberty bell (anglež), brbotata že od včeraj zjutraj...
 

Staler929

Pripravnik
28. maj 2018
33
1
8
Ali se da kje pri nas dobiti el dorado hmelj? Vecinoma nakupujem pri mojepivo in ga nimajo... ali pa ce mogoce kdo ve kateri hmelj bi ga najbolje zamenjal? Videl se da bi sel galena ampak ga tudi ne najdem...
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Zanima me nekaj okrog dry hoppinga.. In sicer je pametno prej par dni odstranjevati kvasovke(primarna fermentacija končana), ali ga ponavadi kar vsuje te noter in po določenem času spuščate usedlino (kvas+hmelj) ven.. Pač pred flasiranjem..? Hvala
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Zanima me nekaj okrog dry hoppinga.. In sicer je pametno prej par dni odstranjevati kvasovke(primarna fermentacija končana), ali ga ponavadi kar vsuje te noter in po določenem času spuščate usedlino (kvas+hmelj) ven.. Pač pred flasiranjem..? Hvala

A sprašuješ za konični fermentor?

Načeloma je hmelj bolje dodat ko je pivo čimbolj čisto oz. ni motno od kvasa in beljakovin. Ker na kvas in beljakovine se vežejo arome iz hmelja in ko padejo te stvari na dno gre tudi precej arome na dno in tam tudi ostane. Tako da idealno bi bilo da hmelj noter usuješ ko imaš pivo povsem čisto, kar je jasno utopija ki jo ne moreš doseč.

Pri koničnem fermentorju je zaradi površine "dna" ki je precej manjša kot v navadnih cilindrih že itak naravno poskrbljeno da kar pade na dno tam tudi več ali manj ostane oz. je interakcija s pivom precej zmanjšana, sploh če se držiš ustaljenih "postopkov" za izpuste.

Glede izpustov pri koničnem fermentorju, je klasika ponavadi prvi izpust takoj po koncu primarne fermentacije (ko se brbotanje vehe upočasni) torej 2-3 dan fermentacije. Takrat je tudi posedenega največ materiala (še ostanki od sladu, slab kvas) ki ga ne rabiš in ta material tudi še ni zbit tako da je izpust enostaven oz. ni komplikacij. Drugi izpust potem narediš lahko kadarkoli; če slučajno zbiraš kvas potem ga lahko narediš relativno kmalu po prvem izpustu (teden) in naknadno delaš še tretji izpust, če kvasa ne rabiš pač pustiš usedlino do časa pred stekleničenjem/pretakanjem. Dry hopping ponavadi izvedeš par dni pred stekleničenem tako da zadnji izpust potem vsebuje še izpust ostankov hmelja. Če delaš cold crash jasno izvedeš izpust po cold crashu.

Skratka več kot 3x nimaš kaj izpuščat usedline ven ker ne pridobiš nič. Če imaš dokaj čisto pivo in ustrezno odmaknjen pickup ventil za stekleničenje/pretakanje niti zadnjega izpusta ne rabiš, torej narediš samo prvi izpust ker itak usedline ki je noter ne bo zajelo. Če delaš pa pod tlakom pa izpustov niti ne delaš (ker nočeš odpirat glavnega ventila za izpust pri 1 bar+ pa tudi sam tlak poskrbi da je usedlina precej bolj kompaktna) ampak ustrezno prilagajaš višino ventila za polnjenje da vleče čisto pivo samo nad nivojem usedline.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Sem že napisal odgovor, da kvas v pivu nima vpliva na dry hop, pa sem zbiral, ko sem videl odgovor. OK, v teoriji je potem tako, kot si napisal. Ampak ali se v praksi na homebrew ravni to dejansko pozna? Če pustiš pivo vsaj 14 dni fermentirat, se kvas že zelo lepo spusti na dno. Če bi v tem trenutku pretakal, bi v sami pivini plavalo ravno toliko ostanka kvasa in beljakovin, kot bi jih sicer v primarcu s posedenim kvasom. Se motim? Edino primerno, če bi želel doseči to, kar naj bi bilo idealno, je, da bi delal cold crash pred dry hopom, kar je pa no go, da bi delal cold crash 2x :)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Koliko se pozna neka tehnika je odvisno od 100 stvari. Tudi aromatičen profil ki ga dobiš iz različnih procesov ni nujno enak. Čisto klasično old school se dela dry hopping med pretakanjem, ker to je tehnika angleških IPA ko so v sode filal export verzijo bitterja in dodali še malo hmelja da se ni pokvaril med potjo do Indije. Tudi če pogledaš stare priročnike za domače pivovarstvo se striktno dry hopping omenja "off the trub" torej pri pretakanju iz enega fermentorja (primarnega) v drugega kjer že sedi hmelj.

To da bi delal cold crash 2x seveda je opcija in jo tudi marsikdo izvaja, vprašanje pa kako ti to tehnično zakomplicira postopek. Po drugi strani je za domače pivovarstvo hmelj cenovno "nepomemben" in če imaš slabši izkoristek ker imaš motno pivo boš pač dal 30% hmelja več pa boš na istem. PA tudi čiščenje piva se v malih batchih zgodi dokaj hitro in za večino sevov kvasa je po 14h dneh pivo precej čisto.

Sam dam hmelj na koncu preden gre pivo v steklenice oz. preden naredim cold crash ker je tako tudi najbolj enostavno/logično, pivo je pa načeloma takrat že precej čisto.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Jaz do sedaj ko sem DH nisem nikoli pretakal.Po 10 dneh fermentacije sem dodal hmelj in po 21 dnevih pretocil v drug fermentor in dodal sladkor in nato polnil v steklenice. Ali bi bilo boljse ce bi po 10 dnevih pretocil v drug fermentor dodal hmelj in po 21 dnevih cold crash.Nato spet pretocil v drug fermentor dodal sladkor in steklenicil.Ali ni veliko pretakanja in zelo velika verjetnost okuzbe? Po koncanem cold crashu pocakam da se pivina segreje na sobno tem. In nato dodam sladkorno raztopino?