Začetnik-varjenja pive

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Kje kupujete tekoči kvas? Po hitrem pregledu ga prav nobena trgovina pri nas nima več v ponudbi, kaj šele na voljo ...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
pivovarium ti ga lahko pripelje ko gre po robo v Malta - wyeast
pa pri hopsiju se tud dobi, vendar moraš čakati da mu ga pošljejo iz Danske - whitelabs
 

Staler929

Pripravnik
28. maj 2018
33
1
8
Kaj bi se dalo pri nas kupiti, ki ima enak učinek kot super moss? Pa še vprašal bi če sem prav razumel da je “yeast nutrient” enako kot vrelna sol?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Koliko casa je lahko pivina brez kvasa?

Namrec morem dat v hladilnik 23l in shladit na 9stopinj.

Mislim pustit cez noc. Bo ok?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Bo OK. Vse naredi enako, kot če bi sicer že zlil not kvas. Torej zapri fermentor in nastavi vrelno veho. Če imaš vse čisti in razkuženo, se pivini nima kaj zgoditi.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Živjo...ali je ze kdo delal brezalkoholno pivo..Ce ja bi prosil ua kaksen recept in kako se ga lotiti...hvala in lp
 

Staler929

Pripravnik
28. maj 2018
33
1
8
pri kuhanju IPA-ja mi je ostalo le 13l pivine po receptu naj bi mi 20l. Imel sem 20l mash vode in 8 sparge. Ali so narobe izračunal ali sem preveč prevrel?
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
pri kuhanju IPA-ja mi je ostalo le 13l pivine po receptu naj bi mi 20l. Imel sem 20l mash vode in 8 sparge. Ali so narobe izračunal ali sem preveč prevrel?
Meni pri ipah tudi ponavadi kaka 2l zmanjkata :) Ampak 28l vode je že v štartu premalo za 20l batch. ~5l pri mashu, ~3l pri boilu pa še izgube pri pretakanju, sploh pri ipah ko je zaradi hmelja ogromno usedlin.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Danes imam namen kuhati ESB vendar sem čisto "na knap" s časom.

Ali je varianta, da naredim mash in sparge, odstranim slad in pustim pivino 3-4ure ter šele potem začnem z vrenjem, ali je to OK ali se odsvetuje?

hvala lp,
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Če se ti sladica vmes ne shladi pod 60C (možnost okužbe) ni nobenega problema. Še boljše pa je da drozganje podaljšaš za tiste 3-4 ure ker boš imel tudi efektivnost višjo (če imaš čas potem še izpirat jasno).
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Če se ti sladica vmes ne shladi pod 60C (možnost okužbe) ni nobenega problema. Še boljše pa je da drozganje podaljšaš za tiste 3-4 ure ker boš imel tudi efektivnost višjo (če imaš čas potem še izpirat jasno).

Amm to ni problema bom nastimal grainfatherja na ene 62 stopinj ;-)

Koliko vode bo izhlapelo pri 60 stopinjah v dveh urah? Nekaj zagotovo
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Idealno je če držiš sladico na temperaturi drozganja, četudi boš izpiral sladico. Encimi so tudi v izprani sladici in ti lahko dodatno predelajo sladkorje tako da boš imel nižji body v pivu.

Aktivne izgube vode se dogajajo samo v točki vrelišča, pri 60C je izguba vode v zrak minimalna. Sicer pa v tem času lahko pokriješ s pokrovom, ne bo nobene škode.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Amm to ni problema bom nastimal grainfatherja na ene 62 stopinj ;-)

Koliko vode bo izhlapelo pri 60 stopinjah v dveh urah? Nekaj zagotovo

Zakaj bi spustil na 62, če lahko pustiš na mash temp. z zrnjem noter in narediš kasneje sparge?
No kakorkoli, če boš imel pokrito ti ne bo nič izhlapelo - dokler je vre, je hlapenje precej minimalno.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Živjo!
Moje kuhanje s sladom in temnim lme je dalo nekaj kot Stout in zdaj po skoraj 2 tedenskem počitku v steklenicah, se grozno peni...
Naredil sem batch priming po kalkulatorju, ne vem, morda še zmeraj preveč.
Obstaja kakšna možnost, da odprem steklenico brez izgube pol pira?
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Preden odpreš je potrebno steklenico konkretno ohladit. Na polliterško steklenico ti pride cca 3g sladkorja pa si preračunaj kje je tvoja karbonacija.