V bistvu da te popravim ekstrakt pove koliko je OG (gre za "plato" enote).
Še malo tehnikalij okoli komercialnih piv.
Glede sladu, večina največjih pivovaren ki dela svetle lagerje dobiva slad iz ene sladarne (neka belgijska, ne vem sedaj iz glave imena, ni pa na voljo za crafterje in homebrewerje) kjer je prilagojen potrebam točno določene pivovarne. Torej gre za custom made slad z visoko ponovljivostjo in kvaliteto. Bi rekel da odkar sta laško in union pod tujo znamko skoraj gotovo imata dostop tudi do tega sladu.
Včasih je imelo tudi laško svojo sladarno (še do konca 90h), torej so delali svoj slad. A je kdo to vedel in častil Laško zaradi tega? Nobeden! A je pivo bilo boljše? Lahko da je bilo, lahko da ni bilo, samo ljubljančani ga niso pili tako da je vseeno!
Skratka kje dobiva slad laško/union je poslovna tajna, tudi od kjer ga dobiva to ni v 25k vrečah ki jih lahko kupiš ampak pride v razsutem stanju po tonah. Okoli sestavin je pa tako ...
Na etiketi piva piše kaj vsebuje, laško (klasika, zlatorog) trenutno vsebuje ječmenov slad in (neslajen) ječmen, hmelj je 100% slovenski. To piše na etiketi tako da že mora bit res. Laško club vsebuje pa samo slajeni ječmen (slad), vsaj nazadnje kar sem preverjal. To tudi postavlja club "nad" klasičnega laškega "kozla", gre za premium verzijo. Včasih je pri obeh pisalo neslajena žita, razlika je bila predvsem pri hmelju (tudi danes je).
Uniona ne pijem tako da ne vem kaj piše na etiketi, sorry for that! Nazadnje je pisalo enako kot na laškem (ječmenov slad in ječmen).
Če piše na etiketi neslajene žitarice (pogosto pri poceni pivih) potem vsebuje ječmen, pšenico ali koruzo. Glede koruze je pač neka fama, pri nas se jo dodaja redko če sploh, ker ni najcenejša žitarica. Pušča tudi specifičen okus če se jo uporabi v večjem deležu. Ali jo je katero našo komercialno pivo kdaj vsebovalo ne bom trdil. V USA je malo drugače, tam je koruza cenejša kot voda (sploh pa sladkor) in očitni znak poceni komercialnih piv je koruza.
Glede nefiltriranih piv so nateg in hrakti ne, samo vedet je treba kaj je bistvo. Recimo laško nefiltrirano ima boostan body (višji FG), pa ne zaradi kvasa ampak zaradi uporabe karamelnega sladu (piše spet na etiketi). Enako je verjetno z unionom. Torej sem 100% prepričan da nefiltirana piva v steklenicah niso ekvivalent klasičnim, ampak jih delajo iz nule drugačne. Tista motnost od kvasa je samo poceni "finta" da si trendy.
Pri motnosti pa tudi tako, da kvas ki se uporablja v komercialnih lagerjih ima eno dobro lastnost to je da dobro lebdi, celo pri nizkih temperaturah. S tem je sposoben dokaj hitro in učinkovito popsraviti byprodukte in narediti pivo pitno (pomembna lastnost industrijskih piv). Ker se ta piva itak praviloma filtrira to ni noben problem. A bi se dalo narediti pivo s tem istim kvasom v tankih čisto brez filtriranja? Bi se, ampak bi trajalo predolgo.
Treba je vedet da tudi 10, 20 celo 50m zorilni tanki niso homebrewing nivo. Da kvas pade na dno traja nekaj časa in daljša kot je pot do dna, več časa bo trajalo. Če se nekomu doma v 1m visokem fermentorju pivo ščisti v 14 dneh, potem bo pri 50m visokem tanku kvas z vrha potoval do dna veliko dalj časa. Skratka no-go da boš lager staran v 50m brite tanku naredil čist po naravni poti (vsaj ne v komercialno sprejemljivem času).
Aja ali se v nefiltiranih pivih dejansko pivo ne filtrira nisem prepričan. Če bi bil sam tehnolog bi najprej filtriral pivo in potem naknadno dodal malo kvasa v prahu, je tako bolj enostavno!