Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Očitno dobro poznaš šolstvo in sisteme ki vladajo v njem.
Upam, da ne le iz klopi v kateri si sedel.
En sam podatek, ki si ga zapisal, je točen - populacija se je v teh letih skoraj prepolovila.
Kaže pa da dobro poznaš tudi normative (oziroma misliš, da jih poznaš) in veš, kaj je to Mofas sistem plačevanja. In kje je smisel ustanavljanja centrov in koliko srednjih šol je enostavno izginili in kako danes vsi kričijo, da nimamo dovolj poklicnega kadra. (hint: Gabrova vizija - vsi v gimnazije) (Mimogrede, podatek, koliko je normativ za velikost razreda je enostavno najti tudi na netu.)
Ne bom se prerekal, ker vem da je to popolnoma neproduktivno, napisal sem le, kako sem sam opazoval odhajanje svojih kolegov in njihove travme, ob istočasnem nabijanju "kako se v JS ne odpušča"
Pa brez zamere, kljub temu, da sem že nekaj let v pokoju me takšne 'ad-hoc' trditve še vedno nekoliko zabolijo.
P.S.: kako je že napisal Prešeren? Le čevlje sodi naj...
Šolstvo poznam iz več strani, kot si misliš.
Populacija se je prepolovila - se strinjava. Ali se je število OŠ učiteljev znižalo ali zvišalo? Vsekakor se ni znižalo za 50%. Si predstavljaš podjetje, kateremu promet pade za 50%, ta pa ne prilagodi števila zaposlenih? Propade v enem letu. To sevede ni nekaj, kar bi učitelj lahko razumel.
Z Mofasom in ostalimi naštetimi zadevami birokrati na ministrstvu upravičujejo svoj obstoj, učitelji pa imajo izgovor za jamranje.
Na prvem roditeljskem sestanku je razredničarka
več kot eno uro jamrala, kako je sedaj vse drugače, kako so sedaj ocene od 1 do 10, kako morajo sedaj vse preračunati, koliko so se morali prilagoditi...
En kup enega jamranja za zadevo, katero se da normalni osebi pojasniti v 10 minutah! Sam se moram vsako četrtletje naučiti več novega, kot se je morala ona enkrat v vsej svoji delovni dobi. Kako bi šele takrat jamrala.
Jaz pa se bom prerekal, ker mi gre konkretno na jetra vsako znotrajcehovsko kolegijalno pokrivanje. Ko boste učitelji izločili slabe izmed sebe (recimo tisto učiteljico angleščine, ki je na tablo narobe zapisovala angleške besede), potem se lahko pogovarjamo. Seveda so travme - samo ne vem zakaj. Svoje (pre)visoke plače upravičujejo z "visoko izobrazbeno strukturo", hkrati pa se tresejo, ko ostanejo brez službe. Jaz bi se tudi, če kljub svoji "visoki izobrazbeni strukturi" tudi maila ne bi znal uporabljati.
ja, ta o čevljih in kopitarju, ta je pa najlepša
A se sploh zavedaš kakšno logično napaka si naredil? Naj ti pojasnim: prej ko slej bo menjal gume. Prišel boš k vulkanizerju, zamenjal in balansiral ti bo guma, ti boš plačal in se odpeljal. Ugotovil boš, da guma trese. Prišel boš nazaj uveljavljat reklamacijo, vulkanizer ti bi pa odgovoril: "Le čevlje sodi naj kopitar!" Rad bi te videl...
Sodi tisti, ki naroči in plača - ne tisti, ki naredi.
Praviš, da si bil pedagog. Ubogi tvoji učenci, če si jih pital s takimi nelogičnostimi - ni čudno, da imamo cele trope ljudi, nesposobnih osnovnega razmisleka, zato ker: "Le čevlje sodi naj kopitar!"