Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Kaj pa če bi žito odcedil in zjutraj samo skuhal? Razen izgube elergije (=elektrike) ne bi smelo biti problem...?
Point je v neizgubi časa pa še večjo efektivnost dobiš če drozgaš dalj časa. Če zvečer narediš mashin ti ni treba potem čakat vsaj 1h da se konča in se potem ukvarjat z izpiranjem ..
Sicer ja, tudi z izpiranjem sladu in shranjevanem sladice ki jo potem kasneje uporabiš se da igrat. Eni dejansko drozgajo večje količine in potem osnovo (sladico) razdelijo v več batchev in jo hranijo več dni ali celo tednov (mesecev) v hladilniku/zmrzovalniku. Bistvena je higiena oz. uporaba pravega pristopa in temperaturnih režimov, ko gre sladica pod 62C mora bit v razkuženi opremi in ne sme imet stika z okoljem .. če to lahko zagotoviš mislim da ni težav.
Sem mislil, da sem jasno vprašal. Točno to, kar sprašuje Odisej, je mene zanimalo. Saj načeloma si vzamem čas, samo recimo, da si en večer pripraviš slad in ga zmelješ, potem en večer (ko grejo otroci spat) narediš mash in sparge (vmes jaz uredim domače živali), greš ob normalni uri spat in naslednji dan zjutraj samo še skuhaš pivo (recimo, da to delaš iz petka na soboto ali iz sobote na nedeljo). Vmes spiješ kavo, poješ zajtrk in pripraviš fermentorje. Ob 10h si fertik in se posvetiš ženi in otrokom
Ampak očitno ni OK, če bi po mashu samo vzel ven slad in posodo pokril. Če je treba sladico dat v sterilno okolje, je to dodatno delo in na koncu porabiš še več časa in več dela imaš.
Vsekakor je za sprobat dejansko drozganje čez noč.
Nazadnje urejeno: