Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Header, bi ti odgovoril, pa ne poznam odgovora. Še nisem delal z želatino.
No, moja IPA ni več tako grozna, kot se mi je zdela, pravzaprav je tisti oster okus nekako izzvenel. Res je, da sem poizkusil tisto flaško, ki se zadnja sflašira in po navadi ni ravno najboljši vzorec, a vseeno mi je bilo kar moteče. Ostale flaške so kar fine. Na zadnjih trkih drugih pripomb kot (pre)visoke karbonizacije za stil, ni bilo, s čimer se povsem strinjam. Tudi sam ne vem od kje toliko mehurčkov, saj sem ciljal na 2.4 Vol CO2. OK, ni pomembno, to bom odpravil...ni prehudo, malo povrtiš kozarec, počakaš in je
Današnje vprašanje je pa sledeče: V soboto sem kuhal ESB. Glede na toplo vreme sem bil prepričan, da bom moral pivino hladit pred pitchanjem kvasa, pa sem vseeno uspel shladiti na 21C in sem kar pitchal, nato pa pivo postavil v komoro na 17C.
Kakšen šok kvas doživi ob taki (ne spet tako drastični) razliki v temperaturi in kakšne bo to imelo (če sploh) posledice? Vem, idealno bi bilo, da bi pitchal na enaki ali celo nižji temperaturi od fermentacijske, a tako je pač bilo.
Pivino bi lahko lepo zaprl v fermentor, nataknil veho in ga dal v komoro, da se shladi preden pitcham. Ali je v zvezi s tem treba še kaj narediti ali na kaj paziti? Kako prezračiš pivino, ali zadostuje, da jo prezračim pred hlajenjem na pitch temperaturo ali jo je potrebno na kakšen način še po tem ali to sploh ni varno v takem primeru?