Čez vikend se bom lotil varjenja coconut porterja po receptu, k ise ga dobi na tej spletni strani:
https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/lab-coconut-porter/
Vprašanja imam glede Grain billa, ki je sledeč:
• 10.8 lb (4.9 kg) Maris Otter pale malt
• 0.55 lb (250 g) Crystal malt
• 0.48 lb (218 g) Chocolate malt
• 0.48 lb (218 g) Carafa I
• 13.4 oz (380 g) Toasted coconut flakes (secondary)
• 3.8 oz (110 g) Black patent malt
1. Crystal malt: v več receptih sem že zasledil, da je kot slad opredeljeno smo to, torej CRYSTAL MALT, nič pa, kateri. Ali je to enostavno prepuščeno brewerju ali se ta izraz kot splošen uporablja za kakšno vrsto kristalnega/karamelnega sladu? Na netu nisme našel odgvoora.
2. Carafa I bi lahko načeloma zamenjal s Pale chocolate, ki ga nimam, trenutno pa ne mislim kupovati novih sestavin, ker imam še starih kar precej, predvsem Chocolate slada, ki vem, da ni enak in načeloma ni možen kot substitut Pale chocolate. Vseeno sem na netu prebral, da se ga, vsaj kar se tiče končne barve piva, lahko uporabi v polovični količini predvidenega Pale chocolete. Ali bo po okusu rezultat res takooo bistveno drugačen?
3. Berem, da se Black patent malt uporablja predvsem za "temnenje" sicer svetlejših piv. V tem receptu, predvidevam, da je predviden za isti namen. Namesto le-tega sem dal roasted barley. Po receptu ima pivo 74 SRM, meni pa po vstavitvi podatkov v Brewersfriend (seveda brez black patent slada) izračuna zgolj 32 SRM (z roasted barlyjem namesto patent slada in polovično količino Chocolatea nemesto Carafa I). Ali je sploh možno brez vpliva na okus pivo tako potemniti z drugim sladi? Npr., da dam več roasted barleya?
4. Po receptu se kokos doda v sekundarcu. Na netu sem bral glede tega, kdaj se doda kokos, različne odgovore. Nekateri dajo že v mash, spet drugi v primarca, tretji v sekundarca, četrti pa uporabijo kombinacijo vseh ali nekaterih načinov. Ali je kdo od vas že kuhal s kokosom in ima s tem izkušnje?
5. po receptu se da US-05, ki pa ima visoko atenuacijo, zato mi Brewersfriend močno pod recepturno zbije FG. Kako v takem primeru dvigneš FG, ne da bi nižal OG? Temperaturo drozganja sem navil na 70 C. Kaj drugega še lahko storim? Trenutno sem kvasovke zamenjal za Danstar Windsor, ki mi FG vrne na recepturni.
Hvala za pomoč in odgovore!