Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik paulaner pravi:
mogoče mal neumno vprašanje ampak kako se izračuna efektivnost?

po receptu za APA ki sem ga delal naj bi bilo za 20l OG 1060.
Jaz sem dobil na koncu 16,5l pivine in OG 1060

1060/20 deljeno z 1060/16,5 =82,5%

Je to prav al sem čisto mim ustrelil, oz. če lahko kdo razloži z primerom če je narobe? :)

Efektivnost računaš na podlagi količine zrna, vode in OG...
Koliko zrna si imel in katerega?
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik paulaner pravi:
mogoče mal neumno vprašanje ampak kako se izračuna efektivnost?

po receptu za APA ki sem ga delal naj bi bilo za 20l OG 1060.
Jaz sem dobil na koncu 16,5l pivine in OG 1060

1060/20 deljeno z 1060/16,5 =82,5%

Je to prav al sem čisto mim ustrelil, oz. če lahko kdo razloži z primerom če je narobe? :)

Ti maš 82,5% učinkovitosti tistega recepta (ki ni 100%) in ne cele učinkovitosti. 100% je izmerjeno v laboratoriju za posamezno sorto slada.

Se pravi, če ma človek napisano 80% za ta recept in si ti dosegel 82,5% tega, imaš učinkovitost 66%.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Brewersfriend ne ločuje po znamkah ampak po državi izvora, red x dobiš pod "german red X" (in gre za bestmalz ker je samo tale komercialno tako označen kolikor vem).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Aha, "v programu" ne vem ali je ali ni ker ga ne uproabljam. Sem napisal za spletno aplikacijo kjer zagotovo je.

Lahko ga dodaš ročno (če gre), podatke ki jih rabiš:
PPG (potencial sladkorja) = 36
Lovibond (barva) = 12
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
potencial imajo v malo drugačni obliki.
to je potem 1.036 v njihovi notaciji?
barvo pa imajo v EBC ali SRM... jaz sem vpisal za SRM 30 (od 28 do 32 piše da je) in mi je EBC avtomatsko dal na 15.2
je to OK?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
potencial imajo v malo drugačni obliki.
to je potem 1.036 v njihovi notaciji?
barvo pa imajo v EBC ali SRM... jaz sem vpisal za SRM 30 (od 28 do 32 piše da je) in mi je EBC avtomatsko dal na 15.2
je to OK?

Jaz sem si vse slade od castle, weyermann, best vpisal kot svoje sestavine na podlagi specifikacij, ki jih imajo.
Bolje kot pa nekaj podobnega dajat not. Jaz imam vse v Lovibond.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
tule imaš barrvo v EBC in Lovibondu. Kot vidiš je rang od 11-13, torej daš povprečno sredino 12. To je v EBC cca. 30 in v SRM 15.5.

PPG se lahko izrazi tudi kot 1.036 (pound per galon da gostoto 1.036 pri 100% izkoristku). V zgornjem tehničnem listu imaš potencial izražen kot "extract dry substance" 79% kar je 36 PPG (oz. 1.036).
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
potencial imajo v malo drugačni obliki.
to je potem 1.036 v njihovi notaciji?
barvo pa imajo v EBC ali SRM... jaz sem vpisal za SRM 30 (od 28 do 32 piše da je) in mi je EBC avtomatsko dal na 15.2
je to OK?

Jaz sem si vse slade od castle, weyermann, best vpisal kot svoje sestavine na podlagi specifikacij, ki jih imajo.
Bolje kot pa nekaj podobnega dajat not. Jaz imam vse v Lovibond.

sem našel kalkulatorje zdaj in znam pretvarjat med barvnimi lestvicami SRM, EBC in Lovibond, in med potenciali ekstrakcije PE, EPPG, FG in CG.

Hecno pri meni ni mogoče vpisat Lovibond za custom slad niti v nastavitvah ni mogoče nastavit, lahko izbiram pa med SRM in EBC.
Itak nima veze zdaj ko vem kako gre... vsak dan nekaj novega.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Čez vikend se bom lotil varjenja coconut porterja po receptu, k ise ga dobi na tej spletni strani: https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/lab-coconut-porter/

Vprašanja imam glede Grain billa, ki je sledeč:

• 10.8 lb (4.9 kg) Maris Otter pale malt
• 0.55 lb (250 g) Crystal malt
• 0.48 lb (218 g) Chocolate malt
• 0.48 lb (218 g) Carafa I
• 13.4 oz (380 g) Toasted coconut flakes (secondary)
• 3.8 oz (110 g) Black patent malt

1. Crystal malt: v več receptih sem že zasledil, da je kot slad opredeljeno smo to, torej CRYSTAL MALT, nič pa, kateri. Ali je to enostavno prepuščeno brewerju ali se ta izraz kot splošen uporablja za kakšno vrsto kristalnega/karamelnega sladu? Na netu nisme našel odgvoora.
2. Carafa I bi lahko načeloma zamenjal s Pale chocolate, ki ga nimam, trenutno pa ne mislim kupovati novih sestavin, ker imam še starih kar precej, predvsem Chocolate slada, ki vem, da ni enak in načeloma ni možen kot substitut Pale chocolate. Vseeno sem na netu prebral, da se ga, vsaj kar se tiče končne barve piva, lahko uporabi v polovični količini predvidenega Pale chocolete. Ali bo po okusu rezultat res takooo bistveno drugačen?
3. Berem, da se Black patent malt uporablja predvsem za "temnenje" sicer svetlejših piv. V tem receptu, predvidevam, da je predviden za isti namen. Namesto le-tega sem dal roasted barley. Po receptu ima pivo 74 SRM, meni pa po vstavitvi podatkov v Brewersfriend (seveda brez black patent slada) izračuna zgolj 32 SRM (z roasted barlyjem namesto patent slada in polovično količino Chocolatea nemesto Carafa I). Ali je sploh možno brez vpliva na okus pivo tako potemniti z drugim sladi? Npr., da dam več roasted barleya?
4. Po receptu se kokos doda v sekundarcu. Na netu sem bral glede tega, kdaj se doda kokos, različne odgovore. Nekateri dajo že v mash, spet drugi v primarca, tretji v sekundarca, četrti pa uporabijo kombinacijo vseh ali nekaterih načinov. Ali je kdo od vas že kuhal s kokosom in ima s tem izkušnje?
5. po receptu se da US-05, ki pa ima visoko atenuacijo, zato mi Brewersfriend močno pod recepturno zbije FG. Kako v takem primeru dvigneš FG, ne da bi nižal OG? Temperaturo drozganja sem navil na 70 C. Kaj drugega še lahko storim? Trenutno sem kvasovke zamenjal za Danstar Windsor, ki mi FG vrne na recepturni.

Hvala za pomoč in odgovore!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
1. ponavadi se recepte piše tako da napišeš osnovne podatke in stopnja temnosti cara/crystal sladu je osnova. Glede na stil oz. tip piva ki ga delaš je najbrž dovoljena oz. dobrodošla kompleksnost temnejše karamele, tako da sam bi šel z (naj)temnejšim cara/crystal sladom ki ga imaš. Mogoče celo (delno) s special B.

2. carafa I je klasičen čokoladni slad pri večini sladaren. Eni imajo light/dark, tam je ponavadi potem ekvivalent svetel. Pri žganih sladih gledaš več ali manj barvo. Če imaš temnejšega/svetlejšega uporabiš lahko več/manj glede na potrebe (velja načeloma tako za barvo kot aromo).

3. črni slad/ječmen za korekcijo barve je lahko dehusked, drebitered oz. pealed ... uporablaj se kot rečeno za korekcijo. SRM nad 40 bo za ljudi v kozarcu vedno črn, a je 80 ali 40 nima pomena.

4. za kokos glej kot za ostale aromatične dodatke, je bilo tu že opisano kako pa kaj. Najmanj arome izgubiš če dodaš po koncu aktivne fermentacije (t.i. dodajanje v sekundarca). Vsebuje pa kokos najbrž del škroba zato se ga lahko tretira kot mash dodatek. Nisem še nikoli delal, tako da ti točno svetovat ne morem.

5. FG je odvisen od marsičesa, kalkulatorji ga večinoma le ugibajo. Problem je da je odziv kvasa lahko zelo različen. Z drozganjem na 70C bi najbrž prišel visok FG ker bi imel kvas že od začetka na voljo veliko kompleksnih sladkorjev in bi hitro obupal. Odvisno sedaj tudi od OGja ipd.! Sam ti svetujem da ne greš čez 69C za prvič. Če ti bo prišlo preveč suho popravljaš v verziji V2, bolje to kot pa da dobiš ustavljeno fermentacijo pri 3% alkohola in FGju 1.030.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Najlepša hvala za super odgovor!
smile-1.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Kaj počet s podatkom o PH pri drozganju, ki ga najdem na tehničnem listu?
Recimo Bestmalz red x piše Wort pH Min 5.40 Max 6.10
Do sedaj sem ciljal PH med 5.2 in 5.4
A to pomeni, da je bolj primerno ciljat recimo sredino po tehničnem listu, v tem primeru 5.75?

Recimo Bestmalz Pale Ale pa ima med 5.7 in 6.1 in je sredina že 5.9, kar precej daleč od mojih 5.3, a moram zmanjšat dodajanje mlečne kisline oz. kislega slada?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Direktno ti ta podatek ne pove nič .. gre pa za podatek koliko nek slad v določeni količini zniža pH v določeni kontrolni vodi. Načeloma temnejši kot je slad, nižji je pH, delno vpliva na vrednost tudi način slajenja sploh pri svetlih sladih.

Da bi to direktno ta podatek spravil v neko absolutno vrednost je nemogoče.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Aha, sem si povsem narobe razlagal. Torej bom moral dodati prej še več kisline (pri pale ale glede na red x), ker mi bo slad manj zbil PH, pa še to je vprašanje.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Red X ti bo zbil pH več kot pa pale ale. Tudi če ne gledaš teh podatkov, pogledaš barvo (piva) in vidiš da je temnejši, kar pomeni da je bolj "kisel" in ti je potrebno dodat manj kisline (ali nič) da dosežeš enak pH. Koliko, kaj in zakaj se bo zgodilo s Phjem je pa odvisno od kemije tvoje vode.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Pri takih stvareh je vedno najboljše naredit test, če je le možno. Naredi mini mash in bos vedel pri čem si. Ko enkrat dobiš PH v mashu, potem si s pomočjo spletnega programa bruns water calc brez problema izračunaš koliko mlečne kisline naj bi dodal, da bi dobil željen ph.