Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Kuhal sem APA.

4.70 kg Pale
0.37 kg Munich
0.37 kg Cara20

15g Magnum @ 60min
20g Citra @ 10 min
20g Cascade @ 10min
30g Citra @ 0 min
30g Cascade @ 0min

Mash @ 67C° 60min

OG 1052
FG 1010
IBU 40.5

Res da pivo še ni postarano, ampak nikoli še nisem dobil tako neprijetne grenkobe.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Usedlina nebi smela vplivati na meritev, ker Aerometer dvigujejo sladkorji, ki so raztopljeni.

Je pa vseeno pametno, da naliješ v valj in počakaš da se posede, nato pa izmeriš....pazit moraš tudi na T. meritve (20 st.C)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Chuck pravi:
Kuhal sem APA.

4.70 kg Pale
0.37 kg Munich
0.37 kg Cara20

15g Magnum @ 60min
20g Citra @ 10 min
20g Cascade @ 10min
30g Citra @ 0 min
30g Cascade @ 0min

Mash @ 67C° 60min

OG 1052
FG 1010
IBU 40.5

Res da pivo še ni postarano, ampak nikoli še nisem dobil tako neprijetne grenkobe.

Magnum bo kirvec....pri meni najbolj osovražen hmelj
Drugič daj raje auroro ali pa dano, imata precej manj ostro grenčico.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Sam uporabljam 90% magnum za grenkobo (najcenejši hmelj) pa še nisem zaznal problema oz. primerljivo z ostalimi, grenkoba je grenkoba. Če že bi kaj izpostavil bi sumil citro, ima močno pikantno grenkobno aromo (poleg vonja po mačjem scanju)!
grin1.gif
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Tudi sam uporabljam izrecno Magnum za grenkobo. Meni je super, ostali se pa tudi nič ne pritožujejo
smile-1.gif
Tudi sam bi predlagal, da krivca za pretirano oz. preintenzivno grenkobo iščeš drugje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.522
113
Citat:
Uporabnik Chuck pravi:
Kuhal sem APA.

4.70 kg Pale
0.37 kg Munich
0.37 kg Cara20

15g Magnum @ 60min
20g Citra @ 10 min
20g Cascade @ 10min
30g Citra @ 0 min
30g Cascade @ 0min

Mash @ 67C° 60min

OG 1052
FG 1010
IBU 40.5

Res da pivo še ni postarano, ampak nikoli še nisem dobil tako neprijetne grenkobe.

Moj stalen pale ale ima podoben recept, kombinacija citre in cascada. Frišen je grenak v božju mater, pol se pa unese.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik paulaner pravi:
V fermentorju mi vre 3ji dan. Preden sem nalil pivino v fermentor je bil OG 1060. Sedaj 3ji dan sem ponovno želel izmeriti OG, vendar ker je na dnu polno usedlin sem v merilni valj dobil več al manj usedline-goščo, tako da je areometer enkrat pokazall OG 1030 enkrat 1020, odvisno koliko se je ''zagozdil'' v tej gošči. ...zanima me kakšen nasvet kako zmeriti OG, da bo relevanten? ali je mogoče izmerjena številka prava?

Če res teče samo gošča, lahko nežno nagneš fermentator nazaj ravno za tisti centimeter, kolikor rabiš da pivina pride do pipice. Sicer pa se tudi gošča posede, samo malo pusti, preden meriš...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Spravil se bom delati RISA
Imam pa vprašanje oz. predloge za mash, pa me zanima kaj menite poznavalci.

Sam sem si mash zamislil takole: Drozgam samo pale ale slad na cca 64st.C eno uro, nato ujamem sladico, jo malo pogrejem, ta čas izpraznim drozgalnik, dodam noter vse specialne sladove in na novo naredim mash, s tem da namesto vode uporabim vročo sladico od pale ale.
Ali bi bilo boljše da samo drozgam pale ale eno uro, nato pa dodam v drozgalnik še žgane in ostale slade za pol urce.

Prva metoda je zamudnejša, vendar bi po moji teoriji dala več izkoristka...


Pa še to, a za RISe tudi štelate vodo? Načeloma bi jo bilo treba, čeprav mislim da se na telesu ne bo nevem koliko poznal primanjkljaj kalcija in bikarbonatov, ker bo telo že v osnovi brutalno.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam uporabljam 90% magnum za grenkobo (najcenejši hmelj) pa še nisem zaznal problema oz. primerljivo z ostalimi, grenkoba je grenkoba. Če že bi kaj izpostavil bi sumil citro, ima močno pikantno grenkobno aromo (poleg vonja po mačjem scanju)!
grin1.gif

Lahko bi bila tudi citra, ja....čeprav jaz osebno sem imel težave prav z magnumom, ko ga je zamenjala avrora, je bilo boljše, ampak to sem samo jaz :D
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Spravil se bom delati RISA
Imam pa vprašanje oz. predloge za mash, pa me zanima kaj menite poznavalci.

Sam sem si mash zamislil takole: Drozgam samo pale ale slad na cca 64st.C eno uro, nato ujamem sladico, jo malo pogrejem, ta čas izpraznim drozgalnik, dodam noter vse specialne sladove in na novo naredim mash, s tem da namesto vode uporabim vročo sladico od pale ale.
Ali bi bilo boljše da samo drozgam pale ale eno uro, nato pa dodam v drozgalnik še žgane in ostale slade za pol urce.

Prva metoda je zamudnejša, vendar bi po moji teoriji dala več izkoristka...


Pa še to, a za RISe tudi štelate vodo? Načeloma bi jo bilo treba, čeprav mislim da se na telesu ne bo nevem koliko poznal primanjkljaj kalcija in bikarbonatov, ker bo telo že v osnovi brutalno.

Če ti drozgalnik in kemija vode omogoča dodaj vse noter na začetku, tako bo pomojem izkoristek najvišji. Dodajanje specialnih sladov po 1h zna vodit v to da iz njih ne boš dobil željenega sladkorja in torej slabšo efektivnost. Pri 64C si itak na meji alfa amilaze, beta amliza pa ima malo moč po 1h tako da znajo dodatki po 1h bit slabo pretvorjeni (kolikor pač je škroba v njih). Izkoristek bo itak slab, računaj da tudi do 20% lahko pade odvisno od tega kako efekitven si v osnovi.

Glede astrigenosti ipd. pa se za RIS ne sekriaj, itak bo rabilo da se sestavi par mesecev tako se ne bat da bo "zažgan" okus preveč invaziven če bo drozgal temne slade zraven glavnega masha. Oz. temne mogoče res lahko dodaš zadnjih 30 min.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Skrbi me preveli padec phja pri tako veliki kolicini temnih sladov.

Ne, sej ce bom drozgal loceno, bom drugo rundo drozganja temperaturo dvignil na okrog 70 st.C
Se pravi osnovni slad bom drozgal na 64
Temne sladove pa na 70.
Ker vodo sem sicer zadnjic porihtal, samo sedaj je mocno dezevje in je spet cisto druga pesem....zatorej bi rad se izognil skupnemu mashu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Temne lahko daš na koncu, ne bo bistveno vplivalo na efektivnost. Čeprav kakšen manj temen (chocolate) recimo od drozganja pridobi malo sladkorja (ločeno gledano jasno, pri 5% celotnega grainbilla najbrž pridobitek ni opazen), pri zelo temnih si pa tam tam ali jih samo namakaš ali pa drozgaš zraven encimskega sladu.

Z ostalimi specialnimi je tako da svetli karamelni so ponavadi samo delno pretvorjeni, tako da dobiš ven 1x več sladkorja če jih drozgaš + pri namakanju bi oddali najbrž tudi škrob. Pri temnnejših je delež pretvorbe oz. potenciala višji, tako da nad 100L velja nekaj podobnega kot za temne slade.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Tudi sam sestavljam recept za RIS. Pa ne načrtujem preveč komplicirat glede drozganja. Samo temne slade bom dodal šele proti koncu.

64C? Kako si prišel do tako nizke temperature? Po internetu najdeš vse - zelo nizek mash in zelo visok. Saj razumem logiko za obema možnostma.
nizko - RIS ima toliko ječmena, da bo v vsakem primeru poln telesa, pa rajši malo pomagajmo kvasovkam;
visoko - RIS je stout in mora biti "gost"

Ne vem pa, kaj se bolje obnese. Zato računam, da bi drozgal nekje na sredini - 66-67C.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jaz bom nizko, ker bom imel vse ostale "pogoje za telo". Angleški vas, ki pusti več za seboj, 3urni boil (millardove reakcije), pa upam da še vodo urihtam.
Itq bo pa gost že v osnovi, ker pač daš tako maso ječmena noter
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik paulaner pravi:
V fermentorju mi vre 3ji dan. Preden sem nalil pivino v fermentor je bil OG 1060. Sedaj 3ji dan sem ponovno želel izmeriti OG, vendar ker je na dnu polno usedlin sem v merilni valj dobil več al manj usedline-goščo, tako da je areometer enkrat pokazall OG 1030 enkrat 1020, odvisno koliko se je ''zagozdil'' v tej gošči. ...zanima me kakšen nasvet kako zmeriti OG, da bo relevanten? ali je mogoče izmerjena številka prava?

Če res teče samo gošča, lahko nežno nagneš fermentator nazaj ravno za tisti centimeter, kolikor rabiš da pivina pride do pipice. Sicer pa se tudi gošča posede, samo malo pusti, preden meriš...

Odvisno od fermentorja, ampak tale paše marsikje: https://www.mojepivo.si/mojepivo-nastavek.html

Samo pravilno ga obrni, luknja navzgor seveda...
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Jaz bom nizko, ker bom imel vse ostale "pogoje za telo". Angleški vas, ki pusti več za seboj, 3urni boil (millardove reakcije), pa upam da še vodo urihtam.
Itq bo pa gost že v osnovi, ker pač daš tako maso ječmena noter

S štirko boš delal? Te ni strah da bi previsoko obstal? Pri RIS-u vidim to največji problem, sam bi prvič izbral petko...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
ne, bo tekoči WLP002....ta bo še višje pustu od S04.
Sicer je res kar paviš, vendar sam želim imeti tradicionalni angleški RIS in tudi ne bo tako alkoholno brutalen (9-10%), pa kar naj bo žmohten
wink-1.gif

Po izačunih nej bi se ustavil nekje na 1035
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
ne, bo tekoči WLP002....ta bo še višje pustu od S04.
Sicer je res kar paviš, vendar sam želim imeti tradicionalni angleški RIS in tudi ne bo tako alkoholno brutalen (9-10%), pa kar naj bo žmohten
wink-1.gif

Po izačunih nej bi se ustavil nekje na 1035

A nisi zadnjič rekel, da se tu začnejo tvoji najljubši OG-ji...
grims-1.gif
hehe...
Tut približno ne dvomim, da ne bo dober....
Kdaj ga pa lohk v zmajevi flaši prčakujemo?
grims-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hah, v zmajevi ga nebo...vsaj še par le ne :D

Sicer pa ja, sem čuden tič, rad imam švoh piva, če se da kisla in res....bolj ko sem varil zadnje čase pod 1040, bolj so mi bila všeč
smile-1.gif

Ampa za RISA bi pa rad da bo žlica noter stala :D sicer je lahko se hecat se in bit pameten, kaka bo pa realnost, bomo pa videli....zihr bom švical med kuho in prvi teden fermentacije :D
Imam pa res rad tradicijo, zato bom delal angleškega....je bil sicer plan delati Barleywine, vendar je zmanjkalo v sloveniji Maris otter od Crispa in nisem hotel nobenga ekvivalenta :D...pač ko delaš pivo, ki ti pobere en kup časa, tudi kar nekaj denarja za kompleksne surovine in leto čakanja.....ni kompromisov, že tako gre rado ogromno narobe
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Mene je tudi zmotilo, da bi S-04 omagal. Jaz bom pa kar US-05, pa malo višji mash. Čas boila, pa še tuhtam. Samo verjetno ne 3 ure
smile-1.gif


Bi se pa priporočal za menjavo kakšne flaše. Da se proba drugače pristop.
smile-1.gif