Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Vse vredu in prav, vendar brett bo v enem mesecu naredil bore malo...sicer se bo še v flašah razvijal, vendar kar računaja vsaj kake pol leta, da bo zaznati funk
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jaz osebno bi pustil v sekundarcu kake 2-3 mesece (pač tako da je res sekundarc in da ni veliko usedline na dnu (avtoliza).
Držal ga bi na kake 25 st.C. Nato pa v flaše. Te flaše pa začneš po pol leta odpirati na vsak mesec eno :D pa vidiš kako se funk razvija.
Sem lih zadnjič pil enga Duscheeseja (sicer druga zgodba, ker je notri bland) ampak mu je pisalo da ma rok uporabe do 2036 :D
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
evo tudi jaz sem se po dolgem času odločil zvariti svoje pivo in prvo pivo je american pale ale, za 20l. prebral sem kar nekaj foruma da absorbiram čim več informacij... skratka po enih 12ih urah odkar je pivina v fermentorju veha že veselo brbota
smile-1.gif


Zanima pa me naslednje in sicer pri drozganju, ko sem vrečo za drozganje potegnil ven iz posode sem jo polival z vodo da pridobim iz slada čim več, sem se zakalkuliral - nevem kako mi je ratal ampak dodal sem premalo vode ker se je slad navzel vode. skratka vode sem dodal premalo, tako da naj bi bil končni volumen pivine 20l, pri meni pa je končni volumen 16,5l. OG sem zmeril ko sem pivino vlil v fermentor in je 1060.

Skratka zanima me kako se bo to pri pivu poznalo, tej 3,5l premalo?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Poznalo se bo tako, da bo pivo imelo več alkohola.
Lahko bi naknadno dodal toliko vode, da bi prišel do želenega OG.
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
zdaj je verjetno prepozno da bi dodajal vodo, da nebi prišlo do kake okužbe če bi odpiral fermentor?
sploh pa že cel dan veselo fermentira. Tako da bi verjetno takoj moral dodat tiste manjkajoče 3l vode, še predno sem vse skupaj zaprl v fermentor
bonk.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Čisto vodo lahko dodaš kadar koli. Pred, po fermentaciji....lahko tudi med fermentcijo.
Sicer pa ni panike če bo 3 litre manj piva in bo bolj močno....
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zdravo,

Zanima me če je tole normalno, da mi je takole ponorelo vretje. To se mi je zgodilo prvič, najbolj zanimivo pa je to, da imam fermentor v hladilniku (18 stopinj), in vedno je tudi trak na fermentorju kazal 18-19 stopinj. Danes zjutraj ko sem šel preverit če vse poteka normalno pa sem videl, da je kvas pridno delal in tudi bruhal skozi veho. Temperaturni trak na fermentorju kaže 21 stopinj, v hladilniku pa jih je 19 stopinj.

OG je bil 1.064
Danes je tretji dan v fermentorju in je prišlo do 1.016

Uporabil sem kvas safale us-05

Mogoče je na vse skupaj vplivalo tudi to da sem prvič delal korekcijo Ph, ki je okrog 5.4.

Hvala za odgovore ;-)


 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Za tak OG in toliko nafilan fermentor (koliko imaš noter? 25l?) je normalno oz. se ne sekirat. Popucaj čimprej da se ti svinjarija ne zasuši, veho zamenjaj z novo če imaš drugo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Imaš precej napolnjen fermentor in OG tudi prijetno visok, tako, da je tale izgred nekaj povsem normalnega.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Če boš vedno fermentor tolik nafilal, si daj za prva dva dneva najbolj divje fermentacije 'blow-off tube' (kako bi to lepo po slovensko napisal?). Namesto vrelne vehe si daj not cevko, dugi konec pa daj v posodo z razkužilom. Glej samo da bo posoda dovolj velika, da ne bo potem od tam ven teklo. Jaz uporabljam 3l elenmajerico. Ko neha peno ven metat pa zamenjaj cevko z veho.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Za blow off daš komot vodo, škoda razkužila. v vehe pa sam natakam hoferjevo tapocen vodko.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zanimivo mi je predvsem to da do sedaj tudi enkrat ni bilo take situacije. A je mozno da je to povezano s ph?

In kako to da je v fermentorju 3-4 stopinje vec kot v hladilniku??

Drugace pa hvala za ideje in naslednjic naredim s cevko kot ste rekli. Hvala
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Sem pa prejšnji teden imel v gosteh gimnazijca, ki je mel za projekt skuhat pivo doma. Sem malo priredil zadevo tako, da sva se šla partal MASH, da je lepo za v kuhinjo in mamin lonec od juhe primerno. No temperatura je bila malenkost previsoka, pa dala sva dva paketka S-04, ker sva jih samo posula not in datum uporabe je bil proti koncu. No zgodil so se seveda izgredi.

Kuhala sva pa Robust porter s kavo:
2,5 kg jantarni DME
200g cara special x
200g cara hell
200g chocolate
200g roasted
200g kosmičev
60g kave v flame out za 5 minut
2502900-izgredi.jpg
 

Priponke

  • 2502900-izgredi.jpg
    2502900-izgredi.jpg
    33,8 KB · Ogledi: 197
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Zanimivo mi je predvsem to da do sedaj tudi enkrat ni bilo take situacije. A je mozno da je to povezano s ph?

In kako to da je v fermentorju 3-4 stopinje vec kot v hladilniku??

Drugace pa hvala za ideje in naslednjic naredim s cevko kot ste rekli. Hvala

Na višku fermentacije se ti pivina greje (kvasovke švicajo). Pri naših litrih tam od 2-4 stopinje nad temperaturo okolice.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Zanimivo mi je predvsem to da do sedaj tudi enkrat ni bilo take situacije. A je mozno da je to povezano s ph?

In kako to da je v fermentorju 3-4 stopinje vec kot v hladilniku??

Drugace pa hvala za ideje in naslednjic naredim s cevko kot ste rekli. Hvala

To je čist normalno, da ima med močno fermentacijo 4 stopinje nad temperaturo okolice tj. hladilnika.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
A je kaj narobe, če hmelj od kuhanja zlijemo z vsem skupaj v fermentor?
bo ta hmelj pustil kakšen neželen priokus?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Ta hmelj je veliko večino arome oddal in ne bo bistveno vplival na aromo/okus končnega pridukta, poleg tega bo padel prvi na dno na njega pa se bo nalagal kvas in beljakovinski ostanki tako da ne bo v neposrednem stiku s pivom.

Ti pa pa hmelj in ostanki beljakovin zaseda prostornino v fermentorju in pa potencialno delajo težave pri pretakanju oz. vplivajo na izgled piva. Če v tem ne vidiš problema ga lahko BP zliješ v pivo skupaj z ostalim.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Jaz sem že "mešal" premočno pivo z vodo. Priporočam, da to narediš po končani fermentaciji pred flaširanjem. Vodo dobro prekuhaj, da izločih kisik in jo "razkužiš".
Upoštevaj pa da boš zaradi tega imel poleg nižjega alkohola tudi manj grenčine in arome od hmelja ( nižji IBU).
jaz sem si pomagal tudi s tem čalnkom. http://byo.com/bock/item/237-blending-for-volume-techniques
Good luck
grims-1.gif