Sam imam sedaj odprto vrečo pilsnerja od Best malza. Sicer nisem delal kakšnih piv kjer bi se na sladu lahko poznala razlika, ampak tako na prvi pogled ni razlike od MD (ki ga imam tudi odprtega) ali pa Castle (ki sem ga tudi rabil precej). V efektivnosti tudi ni razlike, vsaj ne da bi jo opazil. Struktura zrnja je enaka, je pa tudi res da sranje pride ponavadi na dnu vreče in do tja me še čaka nekaj dela!
Recimo direktna primerjava pilsner sladov v svetli lagerjih; belgijski so mogoče za malenkost bolj aromatični od nemških (Weyermann, klasični pilsner), ampak to se spet zelo težko občuti oz. bi rabil res dobrega ocenjevalca in side by side primerjavo. Edini ki je res bil drugačen je bil od Weyermanna "bohemian" pilsner, ki se dela po drugačnem postopku in iz posebnega ječmena (ta tudi ni polno modificiran).
Jasno bolj ko se slad modificira (dalj se greje/žge/karamelizira) do večjih razlik prihaja v samem končnem produktu. Tu pa je odvisno od sladarne do sladarne kako poteka postopek in tako so razlike v bolj specialnih sladih velikokrat bolj občutne. Oz. isti slad na drugačen način obdelan zna imeti več razlike že znotraj sladarne (primer z Weyermannom ki ima vsaj 4 različne pilsner slade).
Zelo težko pa je ocenjevat splošno kvaliteto in rečt da je nek slad superioren. Če recimo želiš večjo efektivnost ali pa večjo encimsko moč (ali pa oboje) potem imaš namenske slade iz 6-vrstnega ječmena, po potrebi celo diastatične slade. Iz teh bo zagotovo boljša efektivnost ker imajo že v osnovi ječmen "višje" kvalitete oz. boljše razmerje med škrobom in celotno maso zrnja. Na drugi strani imaš pa recimo prej omenjeni bohemian slad, ki je narejen iz starih vrst ječmena katerega ročno sušijo na glinenih tleh in je zaradi metode pridelave slabo modificiran, posledično ima nizko encimsko moč, precej netopnega škroba, en kup problemov pri pridelavi piva ... ampak je pa kao "the best" (in cenovno tudi prekaša večino ostalih sladov, tudi specialnih)!