Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
imam vrečke iz mojepivo, ki so iz materiala podobnega kot je za obveze. ni mi všeč, ker dobesedno počasi razpadajo. zato sem kupil nekaj kot jajček za čaj, vendar dosti večje iz rostfraja. vendar se luknje zamašijo (najbrž sem dal preveč hmelja) oz je še vedno premajhno. poleg tega se mi je med mešanjem odprlo in seveda se je hmelj potem porazdelil po celem loncu. nazadnje se mi je avtosifon od tega mašil in sem nazadnje prijel lonec in zlil v fermentor vsebino s hmeljem vred.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
imam vrečke iz mojepivo, ki so iz materiala podobnega kot je za obveze. ni mi všeč, ker dobesedno počasi razpadajo. zato sem kupil nekaj kot jajček za čaj, vendar dosti večje iz rostfraja. vendar se luknje zamašijo (najbrž sem dal preveč hmelja) oz je še vedno premajhno. poleg tega se mi je med mešanjem odprlo in seveda se je hmelj potem porazdelil po celem loncu. nazadnje se mi je avtosifon od tega mašil in sem nazadnje prijel lonec in zlil v fermentor vsebino s hmeljem vred.

Prav poznam občutek... skozi vse to sem šel jaz in se matral
smile-1.gif

Se spomnim 2 ura ponoči k sem cedil hmelj skozi plenice itd...
smile-1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sem pa prejšnji teden imel v gosteh gimnazijca, ki je mel za projekt skuhat pivo doma. Sem malo priredil zadevo tako, da sva se šla partal MASH, da je lepo za v kuhinjo in mamin lonec od juhe primerno. No temperatura je bila malenkost previsoka, pa dala sva dva paketka S-04, ker sva jih samo posula not in datum uporabe je bil proti koncu. No zgodil so se seveda izgredi.

Kuhala sva pa Robust porter s kavo:
2,5 kg jantarni DME
200g cara special x
200g cara hell
200g chocolate
200g roasted
200g kosmičev
60g kave v flame out za 5 minut

Hudo strela tale pirček.

Jaz sem pa razbil moj stekleni balon
frown-1.gif
. No ja se je kar sam, ko sem ga praznil v kadi je tisti "blub blub blub" zvok pri praznenju ustvarjal tak pritisk na tistih 50mm2 steklene stene, da se mi je preprosto razletel v roki... SVETUJEM vsem, da če že morajo oz ne gre drugače kot da ga prazniš v poševnem položaju, da podstaviš brisačo med flaškon in podlago, da ublažiš tresljaje. Samo 1x je bilo nisem zagotovil varnostnih pogojev.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
To si moral imeti že prej defektnega, sam imam 8 steklenih flaškonov doma pa nisem še nobenega razbil. Praznim pa vse tako da jih obrnem na bok pa pustim da steče ven kar je noter.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
imam vrečke iz mojepivo, ki so iz materiala podobnega kot je za obveze. ni mi všeč, ker dobesedno počasi razpadajo. zato sem kupil nekaj kot jajček za čaj, vendar dosti večje iz rostfraja. vendar se luknje zamašijo (najbrž sem dal preveč hmelja) oz je še vedno premajhno. poleg tega se mi je med mešanjem odprlo in seveda se je hmelj potem porazdelil po celem loncu. nazadnje se mi je avtosifon od tega mašil in sem nazadnje prijel lonec in zlil v fermentor vsebino s hmeljem vred.

Nevem zakaj bi med kuhanjem dodajal hmelj oz. karkoli v vrečke. Zame je sporno že zaradi tega, ker se ti med kuhanjem lahko sproščajo kakšne sumljive substance, barvila itd. Enostavno ves hmelj zmečeš notri, za pretakanje v fermentor, pa uporabiš posodo z ročajem in cedilo.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
imam vrečke iz mojepivo, ki so iz materiala podobnega kot je za obveze. ni mi všeč, ker dobesedno počasi razpadajo. zato sem kupil nekaj kot jajček za čaj, vendar dosti večje iz rostfraja. vendar se luknje zamašijo (najbrž sem dal preveč hmelja) oz je še vedno premajhno. poleg tega se mi je med mešanjem odprlo in seveda se je hmelj potem porazdelil po celem loncu. nazadnje se mi je avtosifon od tega mašil in sem nazadnje prijel lonec in zlil v fermentor vsebino s hmeljem vred.

Nevem zakaj bi med kuhanjem dodajal hmelj oz. karkoli v vrečke. Zame je sporno že zaradi tega, ker se ti med kuhanjem lahko sproščajo kakšne sumljive substance, barvila itd. Enostavno ves hmelj zmečeš notri, za pretakanje v fermentor, pa uporabiš posodo z ročajem in cedilo.

cel poln lonec dvigati za ročaje najbrž ni pametno. misliš da bi drug lonec z enim daljšim ročajem uporabil kot veliko zajemalko? saj ni slaba ideja, jaz pa oprezam po trgovinah za orjaškimi zajemalkami... :)
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ne rabiš nič dvigat. Uporabiš litrsko merilno posodo in imaš vse skupaj, brez avtosifona opravljeno v dobrih 5 minutah. Brez komplikacij da se ti kaj zamaši, oz. da bi se spotil.
grims-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
imam vrečke iz mojepivo, ki so iz materiala podobnega kot je za obveze. ni mi všeč, ker dobesedno počasi razpadajo. zato sem kupil nekaj kot jajček za čaj, vendar dosti večje iz rostfraja. vendar se luknje zamašijo (najbrž sem dal preveč hmelja) oz je še vedno premajhno. poleg tega se mi je med mešanjem odprlo in seveda se je hmelj potem porazdelil po celem loncu. nazadnje se mi je avtosifon od tega mašil in sem nazadnje prijel lonec in zlil v fermentor vsebino s hmeljem vred.

Nevem zakaj bi med kuhanjem dodajal hmelj oz. karkoli v vrečke. Zame je sporno že zaradi tega, ker se ti med kuhanjem lahko sproščajo kakšne sumljive substance, barvila itd. Enostavno ves hmelj zmečeš notri, za pretakanje v fermentor, pa uporabiš posodo z ročajem in cedilo.

cel poln lonec dvigati za ročaje najbrž ni pametno. misliš da bi drug lonec z enim daljšim ročajem uporabil kot veliko zajemalko? saj ni slaba ideja, jaz pa oprezam po trgovinah za orjaškimi zajemalkami... :)

Ma zlij vse kar kuhaš v fermentor skupaj z hmeljem in usedlino pa bo najmanj čaranja
grin1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

replika glede hmelja:
v soboto sem prvič kuhal v novem setupu, ki vključuje "bazooka" filter, narejen po utiševalčevem nasvetu, "pletenica" iz vodovodnega oddelka in gas. Vzel sem 80cm dolžine, da ima čim večjo površino zajema, pride mi prektično naokoli v pisker. Mashing sem delal kot BIAB, krožna črpalka, super. Ko sem dodal hmelj (računal sem s tem, da bom obtočno črpalko gnal tudi med boilom), se je zadeva praktično takoj zamašila in ni šanse da bi laufalo. Se je pa izkazalo, da kroženje med boilom niti ni potrebno (nič se mi ni zasmodilo, toktok po lesu), mi je pa tale pogruntavščina zelo lepo sfiltrirala pivino, res da, se je počasneje stočilo v fermentator, ampak bila je pa praktično bistra.

Vprašanje za znalce, v soboto sem dal fermentirat 14l APA s celo vrečko US-05. Sem uporabil preveč kvasa? Je en liter premalo lufta, kolikor sem pač pustil? Fermentacija poteka v kleti, 17-18C, na fermentatorju "svetita" na termometru 20 in 21C. Well, this happened
uf-1.gif
Sem opral veho z vodo, splaknil z oxijem in dal nazaj. Menda nima kej it narobe, če sem dobro razkužil?
2503229-ScreenShot2016-11-07at22.39.22.png
 

Priponke

  • 2503229-ScreenShot2016-11-07at22.39.22.png
    2503229-ScreenShot2016-11-07at22.39.22.png
    392 KB · Ogledi: 186

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
se sicer ne prištevam med znalce - da ne bo pomote. ;-)
meni se je zgodilo nekaj takega, ko sem enkrat preveč nafilal fermentor.
s tem da je meni pena zamašila tiste drobne luknjice na pokrovčku vehe in je pokrovček poletel v nebo - kar je dobro, ker fermentor se je že začel konkretno napihovati...
veho sem vzel ven in dal v luknjico namesto tega cevko, ki sem jo speljal v posodo z vodo.
v skledo je prišlo še ogromno pene, končalo pa se je vse ok z odličnim pivom.
zdaj dajem cca 2l manj v fermentor (največ cca 23L) in ni več teh težav.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Hmelja, sploh v peletih ne boš efektivno filtitral z ničemer. Poglej probleme ki jih ima folk s tem problemom po tujih forumih. Tudi sam sem "naivno" mislil da bi recimo hmelj sfiltriral pa potem hladil čisto pivo preko plate chillerja - aa, ne bo šlo. 50g na 30l še mogoče gre, karkoli več moraš uporabit drug pristop. Razne vrečke in cedila pa spet tako, če 100% dihta vse delce potem tudi arome ne spusti skozi, če pa ima prevelike luknje dobiš pa fine delce hmelja povsod (in ravno ti so problem).

Glede pene skozi veho je to znak zdrave fermentacije, kvasa nikakor ni preveč. Za fermentacijo naj bi se uporabljalo 1/3 headspaceja, recimo 30l fermentor je ok za fermentacijo 20l. Ni pa to neko pravilo, v industrijski (tudi craft) proizvodnji se ponavadi nafila 90% in uporabi "blow off" ker je tako bolj ekonomično. Pena ki jo pomeče ven ne predstavlja nekega pomembnega volumna, niti ne vsebuje "dobrih stvari", ponavadi je več ali manj ostanek "hot break-a" torej vsebuje netopne beljakovine, mogoče hmelj vse kar bi itak pristalo na koncu na dnu fermentorja.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ja, če uporabljaš sekundarca. Drugače najebeš pri flaširanju.

Nikoli ne uporabljam sekundarca. Iz prvega fermentorja drito v keg in nekaj v flaše.
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Prvič sem pred dilemo ali naj zlijem celo rundo proč. Očitno sem zaradi nepazljivosti pri spargu uporabljal prevročo vodo in spral en kup taninov v pivo.

Kljub temu da je pivo dosti hmeljeno se je pojavil en tak nadležen grenak okus.

Zdaj pa vprašanje. Se ta zadeva popravi s staranjem, ali je bolje da se znebim te runde in in z več pameti ponovim kuho.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Se popravi, vsaj meni se je zlilo z okusi, samo traja par mesecev.

Kakšno pivo si pa delal?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pri meni isto.
Delal sem Red IPO, ki ima 6.4% ABV ter single hop centennial. Pivo je bilo kegirano in flaširano 1.6.2016 in se je komaj kak teden nazaj sestavila, ker je bila tako grenka da skoraj nisi mogel piti
smile-1.gif

Zdaj je odlična
smile-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Torej, sem imel več sreče ko pameti, da sem, BIAB vreči navkljub, montiral bazooka filter - primarno sem mislil da bo kot zaščita pumpe pred žitom, ki bi mi ušlo iz vreče, nisem pa sploh študiral o tem, da mi bo prav prišlo pri filtriranju hmelja
grin1.gif
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
V fermentorju mi vre 3ji dan. Preden sem nalil pivino v fermentor je bil OG 1060. Sedaj 3ji dan sem ponovno želel izmeriti OG, vendar ker je na dnu polno usedlin sem v merilni valj dobil več al manj usedline-goščo, tako da je areometer enkrat pokazall OG 1030 enkrat 1020, odvisno koliko se je ''zagozdil'' v tej gošči. ...zanima me kakšen nasvet kako zmeriti OG, da bo relevanten? ali je mogoče izmerjena številka prava?