pivovarium.si jih ima kar nekaj, oziroma vse, kar se dobi pri mr-maltu
Enega sem do sedaj shranil, pa bo pomoje letel, ker mi ni všeč in ne vem, če ga bom še kdaj uporabil in sicer wyeast Irish ale, sicer je v bronastem pivu, sam meni ni všeč. Če hočeš kozarček, sam piši, pa se zmeniva.
V tisti Belgijski zverini imenovani The dark side of the monastery je bil uporabljen Wyeast belgian abby. Mene sta doleteli dve "časti" in sicer prva je bila pripravi štarter in druga "pri tebi bo fermentiralo in ti boš potem skegal". Ta kvas mi je dal vetra, ker v štarterju ni kazal nobenih znakov aktivnosti še po treh dneh, se je pa videlo, da je nekaj beline v mešanici. Glede na to, da sva delala overnight chill, ker smo bli še mal pod gasom na pikniku in res ni blo časa še hladit zadeve sem stvar pichal šele po 24 urah, naslednji dan pozno zvečer. Po dogovoru sem vlil not kao neaktivni štarter, če po 24 urah nebi blo nič, bi potresel po obeh fermentorjih back up fermentisov suhi belgijski kvas. No stvar je začela prdet in to je blo to. Seveda je bilo to pivo 5 tednov v fermentorjih, ker sem šel vmes za 3 tedne na dopust. Potem sem zadevo skegal s cukrom, pustil še dva tedna na 20 stopinjah in pol je romalo v klet za skoraj 3 mesece do dneva D, ko smo stvar priklopil pred HFB.
Zakaj to pišem, ker bi po Palmerju morala bit zadeva za stran zlit, v resnici pa sploh ni izpadla slabo, sicer tiste hvasovke niso pustile kaj dosti Belgijskega notri, pivo je bilo pa brez napak. Torej živ dokaz, da je s sodobnim kvasom sekundarni fermentor nepotrebni bullshit in da lahko ob upoštevanju osnov marsikaj narediš mimo pravil, pa bo še vedno OK.