Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Glede na to, da je naslov teme, kaj je uspelo inkaj ne:
Ta teden sem flaširal svoj prvi BIAB: Witbier, po receptu iz knjige Domače Pivo (Pale ale Malt, Wheat malt, koriander, malo hmelja za grenkobo, posušena lupina pomaranče , Mangrove Jacks Belgian Wit kvas). Ker mi je temperatura fermentacije prvih (ključnih) 24 ur pobegnila preko 28°C (nisem bil doma, da bi odreagiral) se je predčasno zaključila pri 1.016 namesto pri 1.011. Pivo sem (jasno) že sprobal (par dni na toplem, pol dneva v hladilniku) in je sicer zelo dobro, a tudi precej sladko. Za hec sem ga dal na test še ženi, ki sploh ne mara piva in je takoj dala "plombo" na zalogo ( rekla je "totega se mi ne dotikaj, to bo za mene in moje kolegice"). Zdaj samo še naredim nalepke, poimenoval ga bom pa kar Sweet Wit, pa je problem rešen
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:

oz. bi se dalo z ekstremnimi pogoji, tehniko in zelo dobrim nadzorom fermentacije poustvarit določene estre (banana) in fenole (klinčki) tudi iz belgijskih kvasov (recimo WB-06).
Samo pol vrečke kvasa in nabiti temperaturo? Ali še kaj drugega?

cheer.gif

Pol vrečke nerehidriranega WB-06 na 20l pivine z OG 1,050 pri temperaturi okolice 23 stopinj(koliko je bilo v pivini nimam pojma) je izpadlo enkratno. Rahlo sladkast pir z izrazito banano. Pir je drugače 40% pšenice, 60% pale, drozgano na okoli 68 stopinj, ter 35g bobka na 40min.

Zdej pa čimprej spit, ker bo čez nekaj tednov pol slabša... Vsaj pri meni je bil tako.
Če ti bo še kaj ostalo čez nekaj tednov nam sporoči, če je okus kaj drugačen.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Velja to za vsa nemška pšenična, aroma gre v 3PM.

Recimo sam sem se že nekajkrat opekel z nakupom "brand" pšeničnih, ki so bila brez okusa. Se bolj splača zapeljat na bavarsko pa tam naročit enega kot pa pri nas iskat "svežo" zalogo! Recimo laško si včasih komot dobil sveže, ampak to je bilo na začetku ko so imel očitno dovolj povpraševanja. Ko sem enkrat kasneje kupil laško tik pred iztekom roka trajanja (mislim da je bila cena pod 0.5EUR/steklenico) in je bilo totalno brez karakterja, pe malo oksidirano se mi zdi (pol leta stranja)!
rolleyes-1.gif


Tako da tu nimaš kaj, karakter kvasa gre v luft in to zelo hitro. Taka piva se popije v mesecu dveh, naredi nov batch in gremo dalje ... itak se jih čez poletje naveličaš in potem imaš mir do naslednjega poletja!
grims-1.gif
 

sasoz

Zelenc'
22. apr 2013
18
0
1
Evo pri meni je v teku druge fermentacije moj tretji zvarek:) Prvi lager se ni posrečil, ni bilo taprave pene in tudi okus ni bil tak kot bi moral bit. Tadrugi IPA pa je bil že čisto druga zgodba. Sedaj pa se stara še en lager in sicer Muntons-continetal lager. Stara se pri 18 stopinjah, je to pretoplo, ali bo še ok, da ne bo kakih priokusov? Nižje temperature žal dokler ne bo zime ne morem doseči.
Sedaj bi rad zavaril nekaj temnega, pa me zanima kaj priporočate. Ne sme bit preveč grenek, in da ima kremasto peno in sladek priokus. Bi pa varil iz celovitega ekstrata.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Danes koncno uspel odpret moj biab pale ale. Mislim da mi je temperatura drozganja malo usla, slad mislim da sem mel malo slabo zmlet, pa je vseeno na koncu prislo precej temno za APA recept. Pena se obdrzi, najbolje kar mi je do zdaj ratalo
smile-1.gif

Naredil sem tole:
1.25kg pale malt
0.5kg caraamber 50
0.25kg munich malt
amarillo gold, 3x8.5g@60,20,5min
Safale kvas
OG 1035
FG 1011
Batch sem zacel z 12L vode, od tega sem flasiral 13 pollitrskih flas.
2488332-image.jpg
 

Priponke

  • 2488332-image.jpg
    2488332-image.jpg
    114,4 KB · Ogledi: 225
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Malo temnejsi je zaradi cara slada, imas ga kar nekaj (25%)...
kam tocno ti je pa usel mash?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
A ni z OG 1,035 malo vodeno?
evil.gif

Ni nujno, da je vodeno. Ti morš gledat FG. Lohk maš OG 1056+ pa ko ti prleze na 1010 bo stvar precej pitna in vodena, sam če boš to točil v velike kozarce boš folk sam še z dekcam pokrival na pikniku. Po drugi strani sem pa že pil precej polno okusna piva z nizkim OG. Sam tist pa zlepa ne zadane, okusno pa je.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
No nekaj je telo, nekaj je pa okus po sladu.
Med OG 1,035 ter OG 1,065 pri FG 1,010 ni razlika samo v alkoholu
wink-1.gif


Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Yep
tongue-1.gif

Itak da ne. Samo jaz bi recimo vse skupaj še malo povrel, da bi zvišal OG.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No nekaj je telo, nekaj je pa okus po sladu.
Med OG 1,035 ter OG 1,065 pri FG 1,010 ni razlika samo v alkoholu
wink-1.gif


Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Yep
tongue-1.gif

Itak da ne. Samo jaz bi recimo vse skupaj še malo povrel, da bi zvišal OG.

Ne razumeš, pivo z nizkim telesom lahko dobiš tudi iz 1065 in obratno medium body lahko dobiš iz 1035. Tako da nisem govoril o zgolj okusu, ampak telesu. Mogoče malo napačen izraz, samo kot izkušenemu pivovarju bi ti blo lahko jasno o čem govorim.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No nekaj je telo, nekaj je pa okus po sladu.
Med OG 1,035 ter OG 1,065 pri FG 1,010 ni razlika samo v alkoholu
wink-1.gif


Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Yep
tongue-1.gif

Itak da ne. Samo jaz bi recimo vse skupaj še malo povrel, da bi zvišal OG.

Ne razumeš, pivo z nizkim telesom lahko dobiš tudi iz 1065 in obratno medium body lahko dobiš iz 1035. Tako da nisem govoril o zgolj okusu, ampak telesu. Mogoče malo napačen izraz, samo kot izkušenemu pivovarju bi ti blo lahko jasno o čem govorim.
Kot prvo jaz sploh nisem govoril o telesu, ampak o "vodenem pivu". Telo si ti privlekel zraven.

P.S. Kokakola brez cukra nima popolnoma nič telesa, pa njen okus ni glih voden. Se zdej razumeva?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Tudi sam FG ni neka referenca za "body" piva. FG je namreč posledica ostanka sladkorja + nastalega alkohola. Marsikdo tole spregleda in tolmači FG kot preostali sladkor kar pa ni čisto res. Etanol ima gostoto 0.8 in to lahko precej zniža FG če ga je v pivu več. Recimo če zmešamo 5% alkohola in 95% sladke vode z SG 1.010 bomo dobili gostoto blizu 1.

Po domače povedano FG 1.010 od piva ki je imelo OG 1.030 ali pa od piva ki je imelo OG 1.060 niti približno ni isto v smislu preostanka sladkorja (gledeno absolutno). Ker ima drugo pivo občutno VEČ etanola ki ima nižjo gostoto ima v FGju dejansko precej več sladkorja kot prvo pivo. Torej "sezonska piva" če želimo da imajo več telesa moramo precej bolj dvignit FG kot bi ga pri normalno močnih pivih, tako recimo nek sezonski IPA z 3% alkohola rabi precej višji FG (recimo 1.016+) kot pa podoben IPA pri 7% (recimo 1.010).

Glede na zgornja dejstva se tudi vidi zakaj je težko naredit "nevodena" nizkoalkohola piva. Dejansko samo nižanje OGja ne prinese rezulatatov ker vzporedno pada tudi FG, tako da je potrebno "sezonske" recepte prilagajat in dvigovat delež nefermentabilnih sladkorjev in pa ostalih "trikov" ki višajo body. Zgoraj ima odisej 25% cara sladu, kar bi pri normalno močnem pivu dvigalo FG v višave in s tem tudi body (težko, ne prav dobro pitno pivo), ampak pri njemu je tole recimo da "odrešilna" napaka in zna bit čisto ok piten sezonc!
grims-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Sej to ni bilo učenje, sploh pa ne namenjeno njemu. Samo opomba kaj je FG in kako ga upoštevat!
grims-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Itak. Kot sem že napisal, FG 1,010 pri OG 1,035 ter 1,065 ni enako. Ne po telesu ne po drugih okusih.