Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz flaše pomivam kar v gajbah z vrtalko in krtačo. Z izpiranjem in razkuževanjem mi vzame pol ure za 2 gajbi. Če kdo pozna še boljši, lažji način naj pove. V pralnem stroju pa jaz ne upam spkoh če so ostanki v flaškah.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jaz pri flašah ful ne komliciram.
Res je sicer da uporabljam kupljene flaše (stenko) + flaše ki mi jih kolegi vrnejo.
Če ima flaša usedlino, jo sperem z vročo vodo, če je trdovratna, dodam oxi in jo mehansko še ščistim (metlica).
Pred polnitvijo flaše sperem z double blastom (samo voda) in dam na drevo za sušit, nato pa pivo not.
Tako da flaš ne perem z detergenti ali oxijem, samo z vodo. Do sedaj še nisem imel problemov.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Sam vedno potegnem skozi s krtačo in malo detergenta, pri določenih vrstah piva (pšenično recimo) imaš v vratu malce oborine ki jo samo z vodo ne moreš sprati tudi če jo splakneš takoj po "uporabi".

Pa ugotovil sem da me nekje je.be statika, če dam steklenice dobro uležanega čistega piva v gajbo kvas ne gre nikoli na dno ampak se nabere na stenah kjer ima gajba (plastika) stik oz. neposredno bližino s steklenico. Se sicer ne vidi če ravno ne gledaš. sploh v temnih flaškah tega niti nebi opazil. Ker imam par prozornih sem postal pozoren na ta fenomen in ugotovil realacijo. Zanimivo je da če steklenic ne dam v gajbo tega ni (ni statike) enako je je pivo kakšen bolj "moten" ale. V glavnem kvas se na steno prime v tisti mikronski plasti in je tudi dokaj trdovratno "zapečen" zato ga s klasično metodo ko po uporabi 3x splaknem steklenico ne dobim vsega dol. Zaradi takih zadev potem vedno steklenicem operem kot da bi bile vse "umazane".

A kdo hoče slišat prigodo o žejni miši?
evil.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam vedno potegnem skozi s krtačo in malo detergenta, pri določenih vrstah piva (pšenično recimo) imaš v vratu malce oborine ki jo samo z vodo ne moreš sprati tudi če jo splakneš takoj po "uporabi".

Pa ugotovil sem da me nekje je.be statika, če dam steklenice dobro uležanega čistega piva v gajbo kvas ne gre nikoli na dno ampak se nabere na stenah kjer ima gajba (plastika) stik oz. neposredno bližino s steklenico. Se sicer ne vidi če ravno ne gledaš. sploh v temnih flaškah tega niti nebi opazil. Ker imam par prozornih sem postal pozoren na ta fenomen in ugotovil realacijo. Zanimivo je da če steklenic ne dam v gajbo tega ni (ni statike) enako je je pivo kakšen bolj "moten" ale. V glavnem kvas se na steno prime v tisti mikronski plasti in je tudi dokaj trdovratno "zapečen" zato ga s klasično metodo ko po uporabi 3x splaknem steklenico ne dobim vsega dol. Zaradi takih zadev potem vedno steklenicem operem kot da bi bile vse "umazane".

A kdo hoče slišat prigodo o žejni miši?
evil.gif

Seveda hočemo :D

Hah, ta statičen fenomen mam tud jaz, pa nisem nikoli pomislil na to, hvala
wink-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ali ima kdo podatek iz prakse, kakšen je rok trajanja domačega piva? Nekje sem zasledil podatek da leto-dve načeloma bi moralo zdržat. Sej vem da ste vsi dobri pivci, pa vseeno vprašam
grin1.gif


(s kolegom se pogovarjava da bi delala skupaj, ergo, trajanje ne bi smelo biti problem, vsekakor pa bi bilo fino da zadeva zdrži par mesecev...)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam vedno potegnem skozi s krtačo in malo detergenta, pri določenih vrstah piva (pšenično recimo) imaš v vratu malce oborine ki jo samo z vodo ne moreš sprati tudi če jo splakneš takoj po "uporabi".

Pa ugotovil sem da me nekje je.be statika, če dam steklenice dobro uležanega čistega piva v gajbo kvas ne gre nikoli na dno ampak se nabere na stenah kjer ima gajba (plastika) stik oz. neposredno bližino s steklenico. Se sicer ne vidi če ravno ne gledaš. sploh v temnih flaškah tega niti nebi opazil. Ker imam par prozornih sem postal pozoren na ta fenomen in ugotovil realacijo. Zanimivo je da če steklenic ne dam v gajbo tega ni (ni statike) enako je je pivo kakšen bolj "moten" ale. V glavnem kvas se na steno prime v tisti mikronski plasti in je tudi dokaj trdovratno "zapečen" zato ga s klasično metodo ko po uporabi 3x splaknem steklenico ne dobim vsega dol. Zaradi takih zadev potem vedno steklenicem operem kot da bi bile vse "umazane".

A kdo hoče slišat prigodo o žejni miši?
evil.gif

Seveda hočemo :D

Hah, ta statičen fenomen mam tud jaz, pa nisem nikoli pomislil na to, hvala
wink-1.gif

Sem prazne gajbe hranil v kleti, pozimi smo imeli noter tudi miš. Vrečka strupa jo je uspešno pregnala. No potem čez čas pomivam steklenice in v eni vidim da ima zasušeno usedlino, sem mislil da sem sam kakšno spregledal in natočim noter vodo da jo splaknem pa je začelo smrdet da ni res. Si rečem, ok avtoliza kvasa očitno res smrdi kot pravijo. Natočim novo vodo in pustim še malo. Stvar je res smrdela po crkovini zato nisem več zdržal in nesel flaško ven.

Ko sem stočil pivo in popsravil vse sem šel po tisto flaško in pogledal kaj dejansko je noter. Bila je dehidrirana/mumificirana miš v obliki keksa (paka). Zgleda da je po zaužitju strupa (ki povzroča žejo ker "gosti" kri) šla v steklenico kjer je najbrž bilo par kapljic vode, ven itak ni mogla in notri pa jo je pobralo. S časom se je posušila!
grin1.gif


Tako da sem sedaj preventivno začel prazne gajbe kopičit v drugih prostorih kjer ni miši!
zmaga.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ali ima kdo podatek iz prakse, kakšen je rok trajanja domačega piva? Nekje sem zasledil podatek da leto-dve načeloma bi moralo zdržat. Sej vem da ste vsi dobri pivci, pa vseeno vprašam
grin1.gif


(s kolegom se pogovarjava da bi delala skupaj, ergo, trajanje ne bi smelo biti problem, vsekakor pa bi bilo fino da zadeva zdrži par mesecev...)

Pivo se načeloma ne pokvari, oz. če se takoj z njim kaj ne zgodi (okužba) bo podrvženo počasni oksidaciji (hitrost odvisna od tega kako se pazi na "vnos" kisika). Uporabe rok trajanja je tako od par mesecev pa mogoče tudi do par let, vse odvisi od profila okusa in stopnje oksidacije, ter seveda kako oksidacija vpliva na sam profil okusa.

Iz prakse, precej piv sem popil po enem letu, oksidacijo se je čutilo ampak nikoli ni bila pretirano moteča. Rekorder ruski stout se pa bliža dvem letom, užiten ravno toliko kot prej (ni ravno piten, ampak če ga gledaš s stališča staranih vin bi rekel da je čisto ok).

Za večino "popularnih stilov" (APA, IPA, ...) bi rekel da je uporaben rok trajanja že zaradi arome hmelja okoli 6 mesecev. To je tudi neka referenčna točka ki jo ponavadi dajejo tudi craft pivovarne.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji.

1. Kako dry-hoppat kar velike količine hmelja? ali naj kar vržem v pivo ali naj dam v vrečke, ker če vržem v fermentor bi znal na koncu biti problem s pretakanjem?

Če se želiš izognit zamaševanju sifona potem uporabi vrečke. Zelo uporabne so ženske nogavice (žabe) dokolenke. V eno spravim 200 g hmelja brez problema in rezultat je super.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.071
-8.771
113
Jaz vsako stočeno flašo 4x splaknem, ter z namensko zobno krtačko spucam vrat.
Oborino kvasa v flaši pucam po 5-6 rundah(čez noč namočeno v oksi), ker se takrat začne sama luščiti in zadeva ni več estetska.
Pred flaširanjem splaknem z oksijem
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.071
-8.771
113
Tko se lahko pol zaciklaš, ko bi rad probal 10+ različnih pirov, pa imaš pol probleme s flašami in prostorom
evil.gif
Sicer par poletnih fešt reši ta problem, samo ko pomisliš, kako v par urah izgine ves tvoj trud...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pri pomivalcu ne uporabljat sredstva za sijaj. Ta zadeva je eden najboljših ubijalcev pene.

Enako velja za kozarce iz katerih se pije pivo. Če se jih pere v pomivacu s sredstvom za sijaj jih je potrebno po pomivanju vsaj znotraj še ročno splaknit da bo penca v pivu ok!
zmaga.gif

Ja sem pomislil tudi na to, ampak z glavo nimam problemov. Itak jih sperem še v oxi-ju, tako da se najbrš takrat spere kemija...
Za pomivalni stroj sem se odločil, ker nikakor nisem spravil oborine z vratu flaš, ampak je neverjetno kako dobro se očisti v stroju.
BI rekel, da para naredi svoje...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Pri pomivalcu lahko izpustiš uporabo sterilizatorjev če imaš ustrezen program. Načeloma kar je nad 65C pomivanje je itak ustrezno "sterilno" tako da če imaš možnost nastavit temperaturo je to to, drugače obstaja pa tudi možnost programov sušenja s paro pri novejših in v tem primeru je dodatno izpiranje s sterilizatorji povsem nepotrebno.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Resna situacija
wink-1.gif
Danes sem flaširal 30 litrov piva (svetli ale) s kvasom T-58. V fermentorju je tako kar precej usedline od kvasa in hmelja, dry hoppal sicer nisem.
Ker imam še 1 konzervo ekstrakta Brewferm Old Flams Bruin ( temno rjavo pivo, samo 12 Litrov, OG 1060.) se mi dopade ideja, da bi sedaj čimprej skuhal ta ekstrakt in ga prelil kar v ta fermentor kjer že imam usedlino. Ali se bo na okusu kaj poznalo če pustim celotno količino usedline v fermentorju ali naj polovico odstranim ?

Lp
nahrung002.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.