Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam vedno potegnem skozi s krtačo in malo detergenta, pri določenih vrstah piva (pšenično recimo) imaš v vratu malce oborine ki jo samo z vodo ne moreš sprati tudi če jo splakneš takoj po "uporabi".
Pa ugotovil sem da me nekje je.be statika, če dam steklenice dobro uležanega čistega piva v gajbo kvas ne gre nikoli na dno ampak se nabere na stenah kjer ima gajba (plastika) stik oz. neposredno bližino s steklenico. Se sicer ne vidi če ravno ne gledaš. sploh v temnih flaškah tega niti nebi opazil. Ker imam par prozornih sem postal pozoren na ta fenomen in ugotovil realacijo. Zanimivo je da če steklenic ne dam v gajbo tega ni (ni statike) enako je je pivo kakšen bolj "moten" ale. V glavnem kvas se na steno prime v tisti mikronski plasti in je tudi dokaj trdovratno "zapečen" zato ga s klasično metodo ko po uporabi 3x splaknem steklenico ne dobim vsega dol. Zaradi takih zadev potem vedno steklenicem operem kot da bi bile vse "umazane".
A kdo hoče slišat prigodo o žejni miši?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Sam vedno potegnem skozi s krtačo in malo detergenta, pri določenih vrstah piva (pšenično recimo) imaš v vratu malce oborine ki jo samo z vodo ne moreš sprati tudi če jo splakneš takoj po "uporabi".
Pa ugotovil sem da me nekje je.be statika, če dam steklenice dobro uležanega čistega piva v gajbo kvas ne gre nikoli na dno ampak se nabere na stenah kjer ima gajba (plastika) stik oz. neposredno bližino s steklenico. Se sicer ne vidi če ravno ne gledaš. sploh v temnih flaškah tega niti nebi opazil. Ker imam par prozornih sem postal pozoren na ta fenomen in ugotovil realacijo. Zanimivo je da če steklenic ne dam v gajbo tega ni (ni statike) enako je je pivo kakšen bolj "moten" ale. V glavnem kvas se na steno prime v tisti mikronski plasti in je tudi dokaj trdovratno "zapečen" zato ga s klasično metodo ko po uporabi 3x splaknem steklenico ne dobim vsega dol. Zaradi takih zadev potem vedno steklenicem operem kot da bi bile vse "umazane".
A kdo hoče slišat prigodo o žejni miši?
Seveda hočemo
Hah, ta statičen fenomen mam tud jaz, pa nisem nikoli pomislil na to, hvala
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ali ima kdo podatek iz prakse, kakšen je rok trajanja domačega piva? Nekje sem zasledil podatek da leto-dve načeloma bi moralo zdržat. Sej vem da ste vsi dobri pivci, pa vseeno vprašam
(s kolegom se pogovarjava da bi delala skupaj, ergo, trajanje ne bi smelo biti problem, vsekakor pa bi bilo fino da zadeva zdrži par mesecev...)
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji.
1. Kako dry-hoppat kar velike količine hmelja? ali naj kar vržem v pivo ali naj dam v vrečke, ker če vržem v fermentor bi znal na koncu biti problem s pretakanjem?
Citat:
Pri pomivalcu ne uporabljat sredstva za sijaj. Ta zadeva je eden najboljših ubijalcev pene.
Enako velja za kozarce iz katerih se pije pivo. Če se jih pere v pomivacu s sredstvom za sijaj jih je potrebno po pomivanju vsaj znotraj še ročno splaknit da bo penca v pivu ok!
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Kaj pa nove steklenice? Kot so te pri Stenku?
Jih razkužujete ali kar notri s pivom?
Sperem z vodo. Do sedaj brez težav, tudi konkretno čez pol leta staro pivo